Με τις υπογραφές μεταξύ των εκπροσώπων των συμβαλλόμενων πλευρών και παρουσία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και κορυφαίων υπουργών της Κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε και τυπικά η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον Όμιλο Γκριμάλντι.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας που αποκτά ολοένα μεγαλύτερη και αυξανομένη δυναμική είναι βέβαιο ότι θα καταστεί σε μία κρίσιμη πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας, μία δυτική πύλη όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός για επιβάτες και εμπορεύματα από την Ελλάδα προς την Ιταλία και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του έκανε λόγο για μία επωφελή συμφωνία τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ που λαμβάνει έσοδα από την εν λόγω συμφωνία άνω των 84 εκ. Ευρώ, αλλά και για την τοπική οικονομία, τόσο με την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, όσο και μα τε έσοδα που θα αποδίδονται από το λιμάνι στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών αντίστοιχα.
Μία επένδυση προόδου και ανάπτυξης όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, που θα είναι μοχλός για περισσότερες δουλειές και για καλύτερο επίπεδο ζωής των πολιτών στην περιοχή και όχι μόνο.
«Ήδη και πριν από αυτή την επένδυση, η Ηγουμενίτσα είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και των μεταφορών, τη δυτική πύλη ουσιαστικά της χώρας προς την Ευρώπη, μία “γέφυρα” για επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ιταλία.
Και ταυτόχρονα, έναν κόμβο που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε, συνεπώς, για ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι, το οποίο τώρα αναβαθμίζεται και θα δώσει σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής.
Για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική κατασκευή της μαρίνας εδώ στην Ηγουμενίτσα, τα σημαντικά λιμενικά έργα τα οποία θα γίνουν στα Σύβοτα, στην Πλαταριά, στη Σαγιάδα, θα εδραιωθεί η Θεσπρωτία και ως τουριστικός προορισμός. Ο σταθμός κρουαζιέρας ως προορισμός yachting», σημείωσε αρχικά κ. Μητσοτάκης.
Η χερσαία ζώνη
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη συνέχεια στα πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία από την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, σε μία έκταση 6.000 στρεμμάτων.
«Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, δεν αποκτούν απλά ένα μέτωπο προς τη θάλασσα, αλλά νέους ελεύθερους χώρους για άθληση και ψυχαγωγία. Άλλωστε, η οικονομική αυτή διάσταση της σύμπραξης είναι συμβατή με τις εθνικές ανάγκες. Θέλω να θυμίσω ότι το δημόσιο παραμένει μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στον Οργανισμό Λιμένος με ποσοστό 33%έλω επίσης να θυμίσω ότι το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα. Με άλλα λόγια, το νέο λιμάνι γίνεται αφετηρία για νέες δραστηριότητες αλλά και για νέες υποδομές που ωφελούν το σύνολο της περιοχής», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
«Πράσινα λιμάνια»
και εκκρεμότητες
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως σε λίγα χρόνια το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα είναι ένα πρότυπο λιμάνι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου της «πράσινης μετάβασης» που πρέπει να γίνει στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στην επίλυση των εκκρεμοτήτων σε έργα υποδομών στο λιμάνι.
«Έχω τη δέσμευση από το υπουργείο Υποδομών και από τον ανάδοχο, ότι αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το κράτος να έχει εκπληρώσει πια τις υποχρεώσεις του ως προς τις βασικές υποδομές και να μπορέσει να παραχωρήσει στο νέο μέτοχο του Οργανισμού Λιμένος, ένα λιμάνι με άρτιες τις βασικές υποδομές, προκειμένου να έρθει ο Όμιλος και με τη σειρά του να προσθέσει τις δικές του επενδύσεις.
Έχει σημασία να μπορούν να παραμένουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους και η σημερινή συμφωνία είναι σίγουρα ένα μέρος αυτής της δημιουργικής διαδρομής, αυτή η πορεία προς την Ηγουμενίτσα και τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο του 21ου αιώνα», επισήμανε.
Τα οφέλη
Στα οφέλη της συμφωνίας για το Ελληνικό Δημόσιο, την εθνική και την τοπική οικονομία στάθηκαν νωρίτερα στους σύντομους χαιρετισμούς τους, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, του Ο.Λ.ΗΓ αλλά αντίστοιχα και για τον Όμιλο Γκριμάλντι, στα οποία στάθηκε ο πρόεδρός του Εμανουέλε Γκριμάλντι. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδης αναφέρθηκαν στο στίγμα που δίνει αυτή η συμφωνία για ανάλογες κινήσεις και σε άλλα λιμάνια που θα ακολουθήσουν, όπως στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Η συμφωνία προβλέπει πως η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.
Παρουσίες
Στην εκδήλωση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας παρευρέθησαν ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδης, η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιαν. Πλακιωτάκης, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Αν. Ασημακοπούλου και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης από την Ήπειρο μεταξύ αυτών και νεοεκλεγέντες δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος