Ένα εμβληματικό έργο για την Κοινότητα Ζίτσας, καθώς και για ολόκληρο τον Δήμο εγκαινίασε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος το βράδυ του Σαββάτου παρουσία πλήθους κόσμου.
Πρόκειται για το Περίπτερο Οίνου που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα- Αλβανία» και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων έργων και παρεμβάσεων που οδηγούν τη Ζίτσα στην επόμενη μέρα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, «το Περίπτερο Οίνου, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης στην πλατεία και την αγορά, το αθλητικό κέντρο, το υπαίθριο θέατρο και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων σε ολόκληρο τον οικισμό που υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια είναι έργα υποδομών που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ταυτόχρονα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επισκεπτών ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία».
Κλείνοντας ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι πίστεψαν στο εγχείρημα της δημοτικής αρχής και συνέδραμαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή του και πρόσθεσε, «τώρα ο Δήμος Ζίτσας, ένας δήμος με παράδοση στην καλλιέργεια αμπέλων τιμά την αμπελο-οινική παράδοση της περιοχής και απλώνει χέρι βοήθειας και συνεργασίας σε όλους (αμπελουργούς, οινοποιούς, Συλλόγους παραγωγών, φορείς, κατοίκους) για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το μερίδιο που μας αναλογεί στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού μέσα από την ανάδειξη της πλούσιας οινοτουριστικής ταυτότητας του τόπου μας».
Ακολούθως, το λόγο πήρε ο εμπνευστής και δημιουργός του περιπτέρου αρχιτέκτονας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανδρέας Νικολοβγένης ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αρχιτεκτονική στην ανάδειξη μικρών – ορεινών οικισμών με τη δημιουργία τοπόσημων τα οποία μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επισκεπτών.
Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν χρωστάει μόνο η Ζίτσα στον δήμαρχο που εγκατέστησε ένα κτίριο, το οποίο αργότερα και με τη συμβολή των οινοποιείων, στα οποία παρέχεται ως δώρο θα μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για αυτή την μικρή, αλλά δυναμική αμπελουργική ζώνη. Σήμερα του χρωστάει η αρχιτεκτονική και του χρωστάει η ελληνική αρχιτεκτονική, η οποία παραμελήθηκε ή κακοποιήθηκε στα χέρια αδιάφορων η συμφεροντολόγων πολιτικών και της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Να σημειωθεί πως ο κ. Νικολοβγένης το 2021 απέσπασε τον 1ο έπαινο στα βραβεία ελληνικής αρχιτεκτονικής από διεθνή κριτική επιτροπή για τα σχέδια του περιπτέρου οίνου στην κατηγορία «πρώτο έργο νέου Έλληνα αρχιτέκτονα».
Στην ανάπτυξη και προώθηση του οινοτουρισμού μέσω των τοπικών προγραμμάτων CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020 αναφέρθηκε το στέλεχος της «Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε.» Κατερίνα Καρακώστα κάνοντας ειδική αναφορά στη διασύνδεσή του με την Ηπειρώτικη γαστρονομία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του περιπτέρου από την υπεύθυνη του “Gastronomy bridge” Έλσα Εξάρχου καθώς και των παραγωγών από τα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία που παρουσίαζαν τα προϊόντα τους στο χώρο του περιπτέρου.
Related Posts
-
25 Οκτωβρίου 2024 -
24 Οκτωβρίου 2024 «Μονόπρακτα» του Άντον Τσέχωφ για δύο ημέρες
-
1 Οκτωβρίου 2024 Αφιέρωμα στους Ζωσιμάδες και τη Ζωσιμαία Σχολή
-
20 Σεπτεμβρίου 2024 Αλλάζει ο τρόπος επιμερισμού και απόδοσης του ειδικού τέλους
-
13 Σεπτεμβρίου 2024 Χορευτική συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων
-
5 Σεπτεμβρίου 2024 Αντιδρά στο «ναι» για μονάδα βιοαερίου
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.468)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(500)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.172)
- Εκδηλώσεις(1.555)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.905)
Αρθρογραφία
Είσοδος