Δεν ήταν χωρίς λογική, ούτε και οφειλόταν σε κάποια στιγμιαία αφορμή ή παρόρμηση η αναφορά του αρχιεπισκόπου κ.κ Ιερώνυμου προ ημερών από την Κράψη, στη σπουδαιότητα της διαφύλαξης και προστασίας του μοναδικού πλούτου της θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου.
Το «φρένο» που μπήκε στην δράση του κυκλώματος και της διεθνούς σπείρας των αρχαιοκάπηλων και κλεπταποδόχων, που ρήμαξαν ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου, δεν έχει αποτελέσει την αφορμή για να μπει φρένο αντίστοιχα και στο ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για την τύχη των θησαυρών, που έχουν σωθεί.
Το αντίθετο μάλιστα, η ανάγκη για την ενίσχυση της φύλαξης των ιερών κειμηλίων επισημάνθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στην περιοχή του κ.κ Ιερώνυμου, που άλλωστε τοποθετήθηκε σχετικά, κάνοντας λόγο για μία «χαίνουσα πληγή» που θα πρέπει άμεσα να σταματήσει να αιμορραγεί.
Το ενδιαφέρον όμως για την τύχη των κειμηλίων δεν είναι μόνο της ιεραρχίας, αλλά είναι και των τοπικών κοινωνιών και αυτό είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει και ο αρχιεπίσκοπος και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος που τον συνόδευσε την Παρασκευή στην επίσκεψή του στους Ιερούς Ναούς Αγίου Δημητρίου και Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κληματιά. Δύο ναοί, οι οποίοι φιλοξενούν σπάνιες τοιχογραφίες και μοναδικά ιερά κειμήλια, που αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο χάρη στην εργασία συντήρησης και ανακαίνισης που έγινε τα τελευταία χρόνια από την 8η Εφορεία Αρχαιοτήτων αρχικά και ολοκληρώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων πριν λίγες εβδομάδες.
Το ζήτημα της φύλαξης των εικόνων και των κειμηλίων αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του κ.κ Ιερώνυμου και του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου μετά την επίσκεψη στην Κληματιά, με τον πρώτο να τονίζει, ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα της προστασίας.
Η θέση άλλωστε της Εκκλησίας είναι εκπεφρασμένη και είναι υπέρ της μεταφοράς των εικόνων σε ασφαλές μέρος (π.χ στο Βυζαντινό Μουσείο) και παράλληλα η αντικατάστασή τους με ακριβή αντίγραφα, στο φυσικό τους χώρο. Η πρόταση αυτή όμως βρίσκει απέναντι τις τοπικές κοινωνίες και η περίπτωση της Κληματιάς είναι χαρακτηριστική, αφού πριν μερικούς μήνες ενόψει της ολοκλήρωσης των έργων, είχε διατυπωθεί και επισήμως η άρνηση της τοπικής κοινωνίας, να συνηγορήσει στη μεταφορά των εικόνων.
Ρόλο και λόγο σε αυτή την κατάσταση, εκτός φυσικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, διεκδικούν και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, με τους δήμους να καλούνται και αυτοί να προτείνουν εάν προτίθενται τουλάχιστον να συνδράμουν οικονομικά ή με άλλον τρόπο, ώστε να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας και φύλαξης των ιερών αυτών κειμηλίων.
Κατά την περίοδο υλοποίησης των προγραμμάτων, αποτελούσε συμβατική υποχρέωση του φορέα υλοποίησης του έργου, η προστασία τους, όμως με την ολοκλήρωση των έργων και την παράδοσή τους, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ληφθούν αποφάσεις για να μη βρεθεί κανείς προ εκπλήξεως.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος