Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυξημένη συμμετοχή, την οποία και κανείς δεν είχε προβλέψει. Σχετικές παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν βέβαια προς άλλες κατευθύνσεις όπως ότι άλλα κόμματα είχαν πετύχει σημαντικότερους αριθμούς ή ότι ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης έπρεπε να έχει μεγαλύτερες προσδοκίες.Όμως στην πραγματικότητα η προσέλευση στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα αυθεντικό μήνυμα που αφορά και το πολιτικό σύστημα και τα άλλα κόμματα.Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ως δύναμη και συνομιλεί με την κοινωνία. Ειδικά ο αριθμός των νέων μελών που δεν είχαν καν ψηφίσει πέρυσι τον Αλ. Τσίπρα, δείχνει και το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε.
Αυτή καθ’αυτή η διαδικασία εκλογής από τη βάση έχει δεχτεί κριτική η οποία σε πολλά σημεία είναι δίκαιη και λογική. Το κυριότερο που αποτελεί πεδίο κριτικής συζήτησης είναι ότι μπαίνουν στην εκλογή πρόσωπα που ηγούνται ενός κόμματος, σε μία ανοιχτή ψηφοφορία, ενώ το ίδιο το κόμμα και η λήψη των αποφάσεων είναι υπόθεση μικρότερων ακροατηρίων, εκείνων που συμμετέχουν στις κομματικές διεργασίες.
Στις μέρες μας όμως οφείλουμε να θυμόμαστε ότι όχι μόνο έχει αλλάξει η μορφή πολιτικοποίησης των ανθρώπων, αλλά έχει μειωθεί επιπλέον η πολιτική τους σύνδεση και πράξη. Ζούμε μία υποχώρηση της πολιτικής ως δημόσια πράξη. Κατά συνέπεια είναι αξιοσημείωτο ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν και γίνονται μέλη για να ψηφίσουν το πρόεδρο ενός κόμματος.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι τα πρόσωπα παίζουν πια σημασία. Κάτι που έχουμε δει και στις εκλογές για τη Βουλή και σίγουρα στις τοπικές εκλογές από παλιότερα. Όσο κι αν μας αρέσει να μιλάμε για τη σύνδεση της πολιτικής με ιδέες και πράξεις, πλέον παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν.
Τώρα πλέον αφορά και την αριστερά αυτό το νέο τοπίο.
Οι αλλαγές στις δομές των δήμων
Σε μία σειρά από αλλαγές στη δομή των δήμων προχωρά η κυβέρνηση με κατάργηση ΝΠΔΔ, κοινωφελών επιχειρήσεων, σχολικών επιτροπών κ.α.. Τέτοιες αλλαγές δεν ξέρεις πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη ανεξάρτητα των προθέσεων που είχε ο νομοθέτης. Γιατί οι δομικές αλλαγές χρειάζονται και προσαρμογές, νέες αντιλήψεις, πόρους κλπ.
Προφανώς αυτές καθ’αυτές οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται από τους δήμους, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι η λειτουργικότητα.
Ο Δήμος νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι ενιαίος. Με τις δημοτικές του υπηρεσίες σε δράση, με ενιαία αντίληψη. Χωρίς πολλά και διαφορετικά όργανα με διαφορετικές διοικήσεις, χωριστά γραφεία και γραφειοκρατικές διαιρέσεις.
Το υπηρεσιακό κομμάτι είναι των υπαλλήλων το πολιτικό των αντιδημάρχων και του δημάρχου.
Προφανώς είναι οι πολλαπλές ανάγκες που ενίοτε προωθούν και αλλαγές στις δομές και νέα σχήματα. Όμως από την άλλη, η δουλειά του Δήμου είναι να κάνει καλή τη ζωή των δημοτών και της πόλης. Μπορούμε άραγε να βρούμε ξανά αυτό το νήμα;
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος