Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και με πολλές αφορμές έρχονται συνέχεια στην επικαιρότητα τα πολυετή προβλήματα που έχει η διαχείριση των δημόσιων χώρων της πόλης. Να αξιοποιηθούν και πώς; Να αφορά μόνο το Δημόσιο και το κράτος η διαχείρισή τους ή να συμβάλλουν και ιδιώτες; Πώς και από πού θα εξευρεθούν χρηματοδοτήσεις;
Προφανώς και κάθε περίπτωση δεν είναι ίδια. Αλλά από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει και μία ενιαία αντίληψη για τη διαχείριση των δημοσίων χώρων στην Πολιτεία ώστε να δοθούν και ανάλογες κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή βέβαια ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας ιδιωτικοποιείται πλέον μετά και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους εταίρους της στα μνημόνια.
Στην περίπτωση των Ιωαννίνων προέκυψαν για μία ακόμα φορά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την πόλη και την επικαιρότητα πολλές φορές στο παρελθόν.
Η μία είναι η περίπτωση των οικοπέδων στους Αμπελόκηπους που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ και βγαίνουν τώρα προς πώληση. Η άλλη είναι η γνωστή υπόθεση του κτιρίου του πρώην πανεπιστημίου στη οδό Δομπόλη που μένει και ρημάζει χωρίς προοπτική, θέμα δεκαετίας που αυτή τη φορά ήρθε στην επικαιρότητα μετά από ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Αναλογίες έχει και το θέμα του Πάρκου Πυρσινέλλα στο οποίο έχει σταματήσει η ανάπλαση και συντήρηση λόγω της αντιδικίας Δημοσίου – Δήμου για την ιδιοκτησία του (βλέπε και σελίδα 5) και στην πράξη δεν αξιοποιείται από τους πολίτες.
Στην ουσία σε αυτή τη φάση αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι αναξιοποίητοι δημόσιοι χώροι και απαντήσεις που να συμπεριλαμβάνουν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και τις ανάγκες τους όπως διαμορφώνονται μέσα από τους εκπροσώπους τους.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η ανακοίνωση πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ στους Αμπελόκηπους, συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις και υπογράμμισε πως «σε χώρους που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη του Δήμου Ιωαννιτών τις επόμενες δεκαετίες, δεν μπορεί να μπαίνει «πωλητήριο» ερήμην μας». Επανέλαβε για άλλη μια φορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2014, όταν για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η πώληση των ακινήτων, ότι δηλαδή «ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί σθεναρά, γιατί θεωρεί ότι του ανήκει, κάθε κρίσιμη έκταση, κάθε χώρος ζωτικής σημασίας που εντάσσεται στον σχεδιασμό του Δήμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την «πόλη του αύριο», που οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες».
Συμφωνήθηκε πως ο Δήμος Ιωαννιτών θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η πώληση των οικοπέδων στους Αμπελόκηπους και να διεκδικήσει αυτές τις εκτάσεις προς όφελος των πολιτών.
Για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, σχολίασε πως είναι θετική η ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες.
Τόνισε δε πως και ο Δήμος Ιωαννιτών προφανώς ενδιαφέρεται για την ανάδειξη του κτιρίου που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο, ενώ μέσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει το πανεπιστήμιο για τον φάκελο διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας περιλαμβάνεται η εξεύρεση τρόπων για την αξιοποίηση του κτιρίου.
Μάλιστα ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό πως έχει συζητήσει με τον πρύτανη του πανεπιστημίου τη δυνατότητα να υπάρξει από τη Σχολή καλών τεχνών μια εικαστική παρέμβαση στην πρόσοψη του κτιρίου, έτσι ώστε μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησής του, να αλλάξει έστω η άσχημη εικόνα που σήμερα εμφανίζει ένα κτίριο που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του πανεπιστημίου μας.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος