Ο στόχος της κυβέρνησης για 60 χιλιάδες νέους αγρότες τα επόμενα χρόνια, είναι ευγενής, όμως κάλλιστα μπορεί να γίνει και ουτοπικός. Άλλωστε δεν έχει κατατεθεί ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες στοχεύσεις αλλά προς το παρόν περιορίζεται στην αξιοποίηση των κονδυλίων για τους Νέους Αγρότες.
Η αγροτική παραγωγή από μόνη της είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσιάζει προβλήματα που έχουν να κάνουν με το διεθνές εμπόριο όπως είναι η εφαρμογή δασμών από τρίτες χώρες, πολιτικές προστατευτισμού, επίθεση από τις ΗΠΑ στις αγορές, αλλά και την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που μεταβάλλει διαρκώς τις συνθήκες παραγωγής.
Για τα ειδικότερα προβλήματα στην Ελλάδα δεν χρειάζεται κι άλλη συζήτηση αφού είναι γνωστά από τον μικρό κλήρο ως την έλλειψη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, από τις ελλείψεις στην τυποποίηση και το brand ως την επιστημονική υποστήριξη.
Στην περίπτωση της χώρας μας πρέπει να δει κανείς και τα ευρύτερα προβλήματα της ανάπτυξης. Γιατί αγρότης σήμερα στη χώρα σημαίνει ζωή στην ύπαιθρο, με ελλείψεις στην τοπική κοινότητα από κρατικές υπηρεσίες όπως στην εκπαίδευση ή την Υγεία, με πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα.
Το ζήτημα δεν είναι να αυξηθούν οι νέες εγγραφές στο αγροτικό επάγγελμα την ώρα που οδηγούνται στη σύνταξη πολλοί περισσότεροι. Ούτε να είναι η έσχατη λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην ενδοχώρα.
Το κεντρικό ζήτημα είναι να μπορεί ο νέος αγρότης να ζει όσο καλά επιθυμεί στον τόπο του και να εργάζεται απερίσκεπτος για τη βελτίωση της παραγωγής του. Ακόμα είμαστε μακριά από αυτό το πρότυπο κι ας μοιάζει αυτονόητο.
Η αξιοπιστία και η φωνή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ
Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την ανασυγκρότησή ξεκινά με μια ανακολουθία με ιδιαίτερο συμβολισμό: Το Διαρκές Συνέδριό του στις 2 Σεπτεμβρίου δεν εκφράζει τα 150 χιλιάδες μέλη που προσήλθαν το 2022 και αποτέλεσαν την έκφραση διεύρυνσης του κόμματος στη βάση, αλλά την παλιότερη σύνθεση. Πρόκειται για μία καταστατική αστοχία, ενδεικτική και της αδυναμίας του κόμματος να λειτουργεί ως μαζικός, λαϊκός οργανισμός που στηρίζεται στα μέλη του.
Παρ’ όλα αυτά οι εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία, κινούν και εμπνέουν τα μέλη και δημιουργούν έναν χώρο αυτοκριτικής, κυρίως από τον πυρήνα όσων δρουν ακόμα ή θέλουν να δρουν, όπως το έχουμε δει ήδη και στις εκδηλώσεις τριών από τους υποψηφίους. Ακόμα και αυτός ο πυρήνας συνιστά μία μαζική έκφραση χιλιάδων ανθρώπων, από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αριστερά.
Σε αυτές τις λίγες εβδομάδες που άνοιξε η συζήτηση, προέκυψαν δύο θέματα που μοιάζει να απασχολούν σχεδόν το σύνολο του κόσμου της αριστεράς που προσέρχεται στις εκδηλώσεις των υποψηφίων.
Το πρώτο είναι η αξιοπιστία του κόμματος και της ηγεσίας του
και το δεύτερο το ότι δεν ακουγόταν και δεν ακούγεται η φωνή του απλού μέλους.
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αφορά μόνο τη δημιουργία νέων τάσεων και νέων ηγετικών ομάδων, αλλά πρέπει να βρει χώρο για τη συμμετοχή των μελών ως βασικό παράγοντα προώθησης ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος.
Παράλληλα αφορά και τη δημιουργία μίας ευρείας, δημοκρατικής παράταξης που θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας και θα προχωρήσει στον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό. Αυτά τα δύο είναι αδιάλυτα συνδεδεμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να είναι κόμμα εξουσίας. Που σημαίνει ότι αλλάζει εντός του και ανοίγεται εκτός του.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος