Οι δραματικές εξελίξεις με τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία ενός 29χρονου νέου ανθρώπου ανέδειξαν πολλαπλά επίπεδα αναγκών και προκλήσεων στην αντιμετώπιση της βίας. Δεν είναι απλώς ένα ακόμα θανατηφόρο επεισόδιο αθλητικής βίας που θα ξεχαστεί μέχρι να συμβεί το επόμενο, κάτι που θα σήμαινε από μόνο του βέβαια ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Έδειξε επιπλέον ότι υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα στο πώς αντιμετωπίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις βίας, πώς λειτουργούν οι κρατικοί μηχανισμοί της προστασίας της ζωής και προφανώς τις διαστάσεις που έχει το φαινόμενου του χουλιγκανισμού.
Οι ενέργειες των αστυνομικών και κρατικών υπηρεσιών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας μπήκαν εύλογα στο φακό των ερευνών γιατί αφενός υπήρξε ένας νεκρός, αφετέρου γιατί φάνηκε ότι υπήρχε χρόνος ώστε να προετοιμαστούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να έχουν τις δυνατότητες επέμβασης.
Ας παραδεχθούμε πάντως ότι εκείνοι που προετοιμάζουν φονικά χτυπήματα και επιθέσεις, αν βρουν χώρο, έχουν τη δυνατότητα και να κρυφτούν και να δράσουν στο σκοτάδι. Όμως υπάρχει πια δραματική πείρα από τέτοιες ενέργειες και διεθνώς και στη χώρα μας οπότε πρέπει να επαναθεωρηθεί το σχέδιο δράσης. Με την παραδοχή ότι η προετοιμασία πρέπει να αφορά όχι απλώς εκδηλώσεις «οπαδικής βίας», αλλά «στρατών», ομάδων που έχουν εξοπλισθεί για μάχη και προσβολή ανθρώπων.
Περιμένουμε συνεπώς από το κράτος να διαμορφώσει έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό που να αντιμετωπίζει τέτοιες σύγχρονες μορφές εγκλήματος.
Το δεύτερο σημείο, ειπώθηκε ήδη, είναι το ζήτημα του χουλιγκανισμού. Φαίνεται εδώ και αρκετά χρόνια πια ότι δεν έχει σχέση απλώς με την υποστήριξη μιας ομάδας και την επιθετικότητα εντός του γηπέδου. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε διεθνώς ότι γίνονται οργανωμένες μετακινήσεις «ομάδων», με οπλισμό αλλά συχνά και με ιδεολογία που παραπέμπει ιδιαίτερα σε εθνικιστικές και ακροδεξιές τάσεις. Και κυριαρχεί ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες μία αντίληψη ότι πρέπει να «ελέγχουν» τον χώρο και να δίνουν τη δική τους «ταυτότητα» στις εξελίξεις.
Κάτι που σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα πολύπλοκο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα με βαριές συνέπειες ενίοτε, που θα έπρεπε να οδηγεί και σε μία πολυσύνθετη αντιμετώπιση από τα κράτη με διεθνείς συνεργασίες.
Κι από αυτή τη σκοπιά θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.
Καλύτερα να μη βλέπεις μακριά
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της κλιματικής αλλαγής είναι ότι αλλάζει τον καιρό με τέτοιον τρόπο ώστε να δίνει ευκαιρίες για τον τουρισμό εκεί που δεν υπήρχαν. Διαβάζαμε αυτές τις μέρες για παράδειγμα ότι στην περιοχή μας στη Μεσόγειο θα είναι ευχάριστη η διαμονή και μετά τον Οκτώβριο ως και τα χριστούγεννα. Όπως επίσης ότι η κεντρική και βόρεια Ευρώπη θα μπορεί να προσφέρει δροσιά τα καλοκαίρια όταν θα καίγεται η νότια Ευρώπη. Κάνει καλό στον τουρισμό (τους).
Αυτή είναι μια οπτική ας την πούμε πιο ωφελιμιστική που βλέπει τη συγκυρία και τις αλλαγές που συντελούνται και προσπαθεί να δει τις ευκαιρίες για την οικονομία. Αν πάλι θες να δεις τη μεγάλη εικόνα και τις βαριές συνέπειες τότε ίσως να ανησυχήσεις περισσότερο.
Όμως μάλλον έχουμε αποφασίσει να μην ανησυχούμε και για τον καιρό όσο δεν βιώνουμε κάποια καταστροφή στο μικρόκοσμό μας και να αφήσουμε τις μεγάλες παρεμβάσεις για τις επόμενες γενιές.
Βέβαια πρέπει να είμαστε και τυχεροί γιατί ποτέ δεν θα ξέρουμε αν θα πιάσει φωτιά δίπλα στο σπίτι μας ή αν απειληθούμε από μία πλημμύρα. Αλλά για πολλούς το μυστικό της ευζωίας είναι να είναι και κοντόφθαλμοι. Αν βλέπεις μακριά σου μπαίνουν δεύτερες σκέψεις κι αυτό δεν είναι καλό. Καλύτερα όλα κοντά.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος