Μετρήσιμο οικονομικό αποτύπωμα έχει η συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όπως αυτή προέκυψε μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Ένα οικονομικό αποτύπωμα που αφορά στην οικονομική επίδραση ενός πληθυσμού 2.000 περίπου φοιτητών που δε θα έρθουν στα Γιάννενα, αφού έμειναν κενές εκατοντάδες θέσεις εισακτέων σε Σχολές και Τμήματα.
Το Αστικό ΚΤΕΛ
Το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του την Τρίτη εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη συρρίκνωση του αριθμού των φοιτητών, εκφράζοντας παράλληλα και την απορία για το γεγονός, ότι κανείς εκ των τοπικών φορέων και δη το Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια, ο δήμος και τα Επιμελητήρια δεν έχουν ακόμη αντιδράσει, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε συζήτηση των τοπικών φορέων για την εξεύρεση λύσεων.
Μιλώντας στα τοπικά μέσα την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κ. Μουστακλής τόνισε, ότι αυτό που θα λείψει από την τοπική οικονομία λόγω της «απώλειας» 2.000 φοιτητών είναι ένα ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου το μήνα! «Και δε μιλάμε για κάτι που θα λείψει από την πόλη για ένα χρόνο, αλλά για κάτι που ξεκίνησε πέρυσι, συνεχίζεται φέτος και θα έχει διάρκεια για τα επόμενα τέσσερα – πέντε χρόνια, χωρίς να γνωρίσουμε που θα καταλήξει. Το πλήγμα είναι τεράστιο για την τοπική κοινωνία και εμείς δεν το βλέπουμε συντεχνιακά αλλά συνολικά και εκείνο που μας προβληματίζει, είναι ακριβώς το ότι ούτε πέρυσι, ούτε φέτος είδαμε κάποιον επίσημο φορέα, που είναι πολύ περισσότερο αρμόδιος από εμάς, να αντιδρά. Μας κακοφαίνεται, ειδικά για το Πανεπιστήμιο που δεν έχει αντιδράσει παρότι από πέρυσι είχαμε θέσει το θέμα στον πρώην πρύτανη κ. Αλμπάνη, αλλά τίποτε δεν άλλαξε», ανέφερε αρχικά ο κ. Μουστακλής.
Αιχμές
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ, έτσι και ο κ. Μουστακλής διατύπωσε σαφείς αιχμές προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το εάν πράγματι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα και αν θέλουν να εξεταστούν κάποιες λύσεις.
«Λυπάμαι που το λέω αλλά εμείς που έχουμε την καθημερινή εικόνα της μετακίνησης των φοιτητών, αυτό που βλέπουμε από την πανδημία και μετά, είναι το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί δυόμιση ημέρες την εβδομάδα.
Το βλέπουμε από τον τρόπο που κατανέμεται το πρόγραμμα των μαθημάτων, ότι υπάρχουν ημέρες που δεν γίνονται μαθήματα ή είναι πολύ περιορισμένα. Αν κάποιοι θέλουν ή ονειρεύονται ένα πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στα δικά τους μέτρα, που θα είναι σε τοπικό και μόνο επίπεδο, ας μας το πουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουστακλής.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.468)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(500)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.172)
- Εκδηλώσεις(1.555)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.905)
Αρθρογραφία
Είσοδος