Τον ρόλο και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας, που όμως είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας είτε λόγω αδιαφορίας δεν τις εκπληρώνει, έχει αναλάβει ο δήμος Κόνιτσας σε μία σειρά ζητημάτων. Ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό της απόφασης που ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο τους πρώτους μήνες του 2015 για την στήριξη και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας, στο οποίο λίγο έλειψε να μπει λουκέτο.
Ο δήμος Κόνιτσας αλλά και άλλοι φορείς της τοπικής κοινωνίας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ενισχύσουν και με υλικά μέσα το Κέντρο Υγείας, αλλά και με την κάλυψη του κόστους για λειτουργικά έξοδα, όπως είναι η θέρμανση.
Η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν και η οποία «έδειχνε» προς την κατεύθυνση ακόμη και του ενδεχόμενου λουκέτου στο ΚΥ, κινητοποίησε την τοπική κοινωνία, που αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον κάθε φορέα ή το κάθε στέλεχος του υπουργείου Υγείας, τη σπουδαιότητα της διατήρησης σε λειτουργικό επίπεδο, του Κέντρου Υγείας.
Άλλωστε, οι αποστάσεις και μόνο από την Κόνιτσα μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά, όπως η Φούρκα, η Αετομηλίτσα, ή το Πληκάτι, όπου για να φτάσει το ασθενοφόρο και να επιστρέψει ή για να μεταβεί στα Ιωάννινα, θα χρειαστεί τρεις περίπου ώρες, αποτελούν τα πιο ισχυρά επιχειρήματα των κατοίκων.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, όλοι αναγνωρίζουν, ότι δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση αυτή που βιώνουν οι εργαζόμενοι του ΚΥ, ούτε όμως και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, με μία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας που στερείται και των πλέον απαραίτητων και αυτονόητων.
«Από την άλλη όμως, αφού η Πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχει, δε γίνεται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τα κενά αυτά και να δώσουμε ερεθίσματα στην Πολιτεία για να ανταποκριθεί και αυτή με τον τρόπο που πρέπει», τόνισε ο κ. Παπασπύρου, για να προσθέσει, ότι το βασικότερο πρόβλημα στο ΚΥ είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και οδηγών.
«Ένα Κέντρο Υγείας που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό καρδιολογικό περιστατικό, χωρίς καρδιολόγο, χωρίς γενικό χειρουργό, ορθοπεδικό ή τη δυνατότητα να κάνει αιματολογικές εξετάσεις, χωρίς οδηγούς για τα ασθενοφόρα, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουμε υποβάλει το αίτημα, ώστε η Κόνιτσα να γίνει η έδρα του Τομέα ΕΚΑΒ της περιοχής», ανέφερε ο δήμαρχος Κόνιτσας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.655)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.202)
- Εκδηλώσεις(1.578)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.938)
Αρθρογραφία
Είσοδος