Ήπειρος

SOS για τα φάρμακα των καρκινοπαθών

Off

Μπροστά σε έναν ακόμη μεγάλο κίνδυνο που επίσης απειλεί τη ζωή τους βρίσκονται χιλιάδες καρκινοπαθείς σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της αναβλητικότητας και της καθυστέρησης στην υλοποίηση υπουργικών αποφάσεων για τη χορήγηση των φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και των αντιρετροϊκών φαρμάκων. 
Τα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις χορηγούνταν παλαιότερα από τα δημόσια νοσοκομεία σε εξωτερικούς ασθενείς. Με την κρίση, ωστόσο, μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση και τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν ήταν πλέον σε θέση να τα δώσουν. Για να λυθεί το πρόβλημα αποφασίστηκε να χορηγούνται τα φάρμακα αυτά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας επανήλθε το προηγούμενο μοντέλο χορήγησης των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας, που σημαίνει ότι τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς θα χορηγούνται ξανά από τα νοσοκομεία, οι προϋπολογισμοί των οποίων ενισχύθηκαν για τη φαρμακευτική δαπάνη για αυτόν ακριβώς το σκοπό. 
Η σχετική υπουργική απόφαση όμως που έπρεπε να έχει εκδοθεί το αργότερο στις 10 Δεκεμβρίου υπογράφηκε μόλις στις 8 Ιανουαρίου. Έτσι, δεκάδες ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή κατάσταση αδυνατώντας να βρουν τα φάρμακά τους. 
Στο ΠΠΓΝΙ για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης έγινε προσπάθεια προμήθειας των φαρμάκων αυτών από το στοκ του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την παραγγελία του φαρμακείου του νοσοκομείου στις προμηθεύτριες εταιρείες.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα φάρμακα επαρκούν και μέχρι τότε υπολογίζεται να έχουν εκτελεστεί κάποιες από τις παραγγελίες ώστε το νοσοκομείο να έχει επάρκεια το επόμενο διάστημα.
Σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας όπως στο «Λαϊκό Αθηνών» ή στο «Ανδρέας Συγγρός» δεν κατέστη εφικτή η χορήγηση φαρμάκων για οροθετικούς, ενώ δεν έγιναν προγραμματισμένες χημειοθεραπείες.

Αντιδρούν και οι εταιρείες
Τα προβλήματα όμως που έχουν ήδη ανακύψει είναι πολλά και δεν αποκλείεται να τινάξουν στον αέρα την φαρμακευτική κάλυψη των πασχόντων από σοβαρές ασθένειες.
Συγκεκριμένα στο ΠΠΓΝΙ, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2016 είναι της τάξης των 3,5 εκ. ευρώ. Όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια που το μοντέλο χορήγησης των φαρμάκων αυτών ήταν το ίδιο, η φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνούσε τα 6 εκ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι πολύ δύσκολα θα έχει την οικονομική δυνατότητα το νοσοκομείο να καλύπτει τις πληρωμές για την προμήθεια των φαρμάκων, εφόσον πρόκειται για τον ίδιο όγκο ασθενών.
Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν, ότι φαρμακευτικές εταιρείες από τις οποίες ζητήθηκε από το υπ. Υγείας, να δώσουν φάρμακα, χωρίς να έχει εκδοθεί αριθμός διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ), όπως προβλέπει ο νόμος, αντιδρούν έντονα και μάλιστα έχει αποσταλεί σχετικό υπόμνημα στο οποίο εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο ότι τελικά οι παραγγελίες τις οποίες θα εκτελούν, θα πληρώνονται κιόλας από τα νοσοκομεία…
Το ετήσιο κόστος των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις είναι υψηλό. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορήγησαν το 2014 φάρμακα υψηλού κόστους συνολικής αξίας 841,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 206,4 εκατ. αφορούσαν σκευάσματα νοσοκομειακής χρήσης.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2015 χορήγησαν φάρμακα της ίδιας κατηγορίας με αξία 492,8 εκατ., εκ των οποίων τα 129,2 εκατ. αφορούσαν νοσοκομειακά σκευάσματα.Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ