Τι σχέση μπορεί να έχει η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων στα Ιωάννινα με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης; Πολύ μεγάλη και μάλιστα με εξαιρετικό δείκτη επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον διοικητή της ΜΕΘ του ΠΠΓΝΙ Γ. Νάκο, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η κατάσταση ειδικά τον τελευταίο μήνα, με τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας και την άπνοια σε συνδυασμό με την εκτεταμένη καύση δυστυχώς, όχι μόνο ξύλων, προκάλεσαν αρκετές φορές συνθήκες ασφυξίας στο λεκανοπέδιο.
Όπως τόνισε ο κ. Νάκος, η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες ή οι παχύσαρκοι.
«Δυστυχώς αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα κινδύνου, όπως είναι η αιθαλομίχλη που αφορά άμεσα τα άτομα στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Η έκθεση και ειδικότερα για πολλές ώρες σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να αποφεύγεται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οφείλουν να εμβολιάζονται. Δυστυχώς από αυτά που παρατηρούμε το φετινό χειμώνα, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν εμβολιάζεται, ίσως γιατί δεν έχουν αντιληφθεί ότι το εμβόλιο δεν αφορά μόνον τους ίδιους αλλά αφορά το σύνολο του πληθυσμού, περιορίζοντας τις πιθανότητες δημιουργίας μίας επιδημίας», τόνισε ο κ. Νάκος.
Καμία πίεση λόγω γρίπης
Σε αντίθεση πάντως με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και σε αντίθεση με την εικόνα σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπου σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ νοσηλεύονται σε ΜΕΘ τουλάχιστον 10 περιστατικά με ιό Η1Ν1, στην περιοχή των Ιωαννίνων η εικόνα κρίνεται απολύτως φυσιολογική.
Υπάρχουν ελάχιστα περιστατικά που εξελίχθηκαν σε πνευμονία και τα οποία παρακολουθούνται σύμφωνα με τον κ. Νάκο, όμως δεν υπάρχει καμία σχέση με το φαινόμενο της επιδημίας του 2009 και του 2010.
Θάνατοι στην Τουρκία
Στη γειτονική Τουρκία, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ανακοίνωσε πως 8 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους προσβεβλημένοι από τον ιό Η1Ν1, ενώ ύστερα από αυτό και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα περίπου 11.500 άτομα με συμπτώματα γρίπης προσήλθαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας ζητώντας να υποβληθούν σε εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της γειτονικής χώρας από τους 8 νεκρούς, οι 6 ήταν άνω των 65 χρόνων και με υποκείμενα νοσήματα, είχαν δηλαδή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα με μειωμένες αντιστάσεις ή ήταν χρόνια ασθενείς, μεταξύ των θυμάτων ωστόσο ήταν μία λεχώνα και ένας άντρας που δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας.
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν 1.083 κρούσματα γρίπης, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας. Στο Τέτοβο αναφέρθηκαν 221 κρούσματα, ενώ στο Κουμάνοβο 209.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος