Αποδέκτες της οργής και αγανάκτησης των παραγωγών και κτηνοτρόφων των Ιωαννίνων που είδαν τους λογαριασμούς τους να μένουν κενοί ή στην καλύτερη περίπτωση να πιστώνονται σε αυτούς, μικρά χρηματικά ποσά για την εξισωτική αποζημίωση, γίνονται καθημερινά τα στελέχη της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων. Η απόδοση της εξισωτικής αποζημίωσης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι έπειτα από το τεράστιο θέμα του 2013 με την αδυναμία οριστικοποίησης των δασικών χαρτών για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων.
Ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία προειδοποιεί με προσφυγές στα ελληνικά ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος παραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής.
Η εφαρμογή της τεχνικής λύσης του 2013 για την κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων ήταν το σημείο κλειδί της υπόθεσης, καθώς από τότε δεκάδες παραγωγοί των Ιωαννίνων έμειναν χωρίς επιλέξιμες εκτάσεις, αφού το υπουργείο μέσω των υπηρεσιών του κάλυψε τις εκτάσεις αυτές, εκχωρώντας και αναγνωρίζοντας δικαιώματα παραγωγών άλλων νομών.
«Οι παραγωγοί μας κατά το πλείστον είχαν δικαιώματα ειδικά με μεγάλο αριθμό ζωικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα να μην λάβουν καθόλου εξισωτική αποζημίωση 2013-2014 γιατί δεν τους καταχωρήθηκαν εκτάσεις βοσκοτόπων από την εφαρμογή της τεχνικής λύσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ένωση Αγροτών Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, καλώντας το σύνολο των φορέων της περιοχής να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι και να πιέσουν για την εξεύρεση μίας αντικειμενικής και δίκαιης λύσης.
«Η πρόταση στην οποία είχαμε καταλήξει με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων κάλυπτε το σύνολο των εκτάσεων και των παραγωγών, όμως δεν εφαρμόστηκε στην πράξη και το αποτέλεσμα είναι τραγικό», τόνισε ο κ. Μπαλτογιάννης για να καταλήξει λέγοντας πως «η προσφυγή στη δικαιοσύνη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι μονόδρομος. Δεν πρόκειται να λογαριάσουμε ποινές που τυχόν θα επιβληθούν στη χώρα. Πλέον αυτό που λέμε εάν δε δικαιωθούμε είναι ότι το δικό μας σπίτι κάηκε, κανενός να μην απομείνει».
Να υποβάλλουν άμεσα ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Να υποβάλλουν άμεσα ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάλεσε τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά αυτός θέλει πολιτική απόφαση από το Υπουργείο. Επειδή όμως μπαίνει στη μέση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτείται να δοθεί λύση από τον Πρωθυπουργό και με εντολή της Κυβέρνησης να λυθεί το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΚΕ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Καχριμάνης, απέδωσε τα προβλήματα που εντοπίζονται στο νομικό καθεστώς που προϋπήρχε του Νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και για την εξάλειψη τους, ζήτησε τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις δασικές εκτάσεις, τα δάση και για ο, τι σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:
«Η μόνη σοβαρή προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα για τη λύση του προβλήματος των βοσκοτόπων είναι η ψήφιση του νόμου 4351/ΦΕΚ164/ 4/12/2015. Παρ΄ όλα αυτά όμως, με το προηγούμενο καθεστώς που υπάρχει προκαλούνται τεράστια προβλήματα με τις επιδοτήσεις. Αφορά κυρίως μικρούς κτηνοτρόφους που δήλωσαν δικές τους ιδιόκτητες χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις οποίες όμως αφαιρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ βάσει του Ν. 998/1979. Συγκεκριμένα με την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, αυτές οι εκτάσεις στις λεγόμενες "Νέες Χώρες" για τις οποίες δίνονται οι επιδοτήσεις στις προβληματικές και μειονεκτικές περιοχές, θεωρούνται ότι ανήκουν κατά τεκμήριο στο Ελληνικό Δημόσιο.
Για να αναγνωρίσει κάποιος τέτοιες εκτάσεις, με την ισχύουσα διαδικασία χρειάζεται 15 χρόνια και όταν τις δηλώνει ένας κτηνοτρόφος για να πάρει επιδότηση, αφαιρούνται από το σύνολο των εκτάσεων και έτσι μένει χωρίς εκτάσεις και επιδοτήσεις. Υπάρχει επίσης ο νόμος του 2014, με τον οποίο όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζονταν ως μια περιοχή. Όλο αυτό το καθεστώς ήταν για τους μεγάλους κτηνοτρόφους. Για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα, πρέπει να μην υπάρχει διαρχία, όλες οι αρμοδιότητες για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και ο, τι αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου να μεταβιβαστούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό απαιτεί πολιτική απόφαση από τον Πρωθυπουργό».
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος