Μία ξεχωριστή και πρωτότυπη εμπειρία έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, φτάνοντας στην αίθουσα για τη Ρωμαϊκή Εποχή στην Ήπειρο.
Εκεί βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα εκθέματά του Μουσείου, η μαρμάρινη ρωμαϊκή σαρκοφάγος που βρέθηκε σχεδόν άθικτη, στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας, όμως οι επισκέπτες ακόμη κι εκείνοι που έχουν ήδη επισκεφθεί το Μουσείο, μπορούν να δουν το έκθεμα και κυρίως τις παραστάσεις του, να «ζωντανεύουν».
Με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών νέας τεχνολογίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο MUSEE, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησε μία ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή, ψηφιακής αφηγηματικής προβολής. Αυτή συνδυάζει όπως ανέφερε η μουσειολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Παν. Πατρών και επιστημονική υπεύθυνη του έργου κα Καλή Τζώρτζη την οπτική προσέγγιση των παραστάσεων της σαρκοφάγου αλλά και την ηχητική, μέσα από πρωτότυπη μουσική και αφηγηματικούς ήχους.
Η εφαρμογή, διάρκειας 6 λεπτών, επικεντρώνεται στη σύνθετη και πολυπρόσωπη ανάγλυφη παράσταση με τα «Λύτρα του Έκτορα» (ραψωδία Ω της Ιλιάδας), στους ομηρικούς ήρωες, στους θεούς και σε άλλα εικονογραφικά στοιχεία, δημιουργώντας οπτικο-ακουστικά ερμηνευτικά επίπεδα και νοήματα με σκοπό την ενίσχυση της συγχρονικής κατανόησης και της διάδρασης με το έκθεμα.
«Η προβολή αποσκοπεί να προσελκύσει το βλέμμα και να διεγείρει την προσοχή του επισκέπτη στο ίδιο το έκθεμα, ενισχύοντας με χρονικότητες την εμπειρία της αλληλόδρασης», ανέφερε η κα Τζώρτζη που εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, τη διεύθυνση και το προσωπικό για τη φιλοξενία.
Για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση έκανε λόγο η αναπλ. προϊσταμένη τη; Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου, καλώντας το κοινό να επισκεφθεί το Μουσείο για να την απολαύσει, ενώ επίσης για ένα νέο τρόπο προσέγγισης του εν λόγω εκθέματος έκανε λόγο η αρχαιολόγος Ελένη Κοτζαμποπούλου.
Η διάρκεια παραμονής της ψηφιακής εγκατάστασης που έχει τίτλο «Σμιλεύοντας το χρόνο», παρατάθηκε ήδη για το διάστημα του καλοκαιριού και οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι Δευτέρα – Κυριακή 08.00 – 20.00 πλην της Τρίτης που το Μουσείο είναι κλειστό.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
5 Σεπτεμβρίου 2024 -
7 Δεκεμβρίου 2023 10 χρηστήρια ελάσματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
-
15 Νοεμβρίου 2023 Ολοκληρώνεται η έκθεση για τα Κεραμικά
-
3 Οκτωβρίου 2023 Η Δωδώνη περνά στη «Μνήμη του κόσμου»
-
30 Σεπτεμβρίου 2023 Επίσημη παρουσίαση των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης
-
28 Σεπτεμβρίου 2023 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Παρουσίαση των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος