Εμμένει στην άποψη που εξέφρασε από το βράδυ της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου ο συνταγματολόγος Κων. Χρυσόγονος – όπως και άλλοι κορυφαίοι συνταγματολόγοι στη χώρα – σχετικά με το ότι μπορεί να μπλοκαριστεί η κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος «Σπαρτιάτες» όπως και κάθε άλλου κόμματος, εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει υποκρυπτόμενη ηγεσία προσώπου καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ο κ. Χρυσόγονος μίλησε το βράδυ της Τρίτης στο δελτίο του ITV για το θέμα αυτό και επέμεινε ότι σε νομικό επίπεδο η δυνατότητα αυτή προβλέπεται καθώς τελικός κριτής της νομιμότητας της εκλογικής αναμέτρησης είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Σε αυτό μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης που το επιθυμεί και να υποβάλλει ένσταση σε διάστημα 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών για την εκλογική του Περιφέρεια, προσκομίζοντας τα στοιχεία που τυχόν διαθέτει και τα οποία θα αποδεικνύουν κατά τον ίδιο, ότι υπάρχει υποκρυπτόμενη ηγεσία στο κόμμα «Σπαρτιάτες» ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, και αυτό απαγορεύεται από τον εκλογικό Νόμο. Ωστόσο όμως, ο Άρειος Πάγος έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου, με τον κ. Χρυσόγονο να απαντά, λέγοντας, ότι η κρίση αυτή δεν έχει τη δύναμη του δεδικασμένου.
«Μόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να κρίνει την ένσταση αλλά και το αν ο Νόμος είναι συνταγματικός ή όχι. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να ακυρώσει την εκλογή βουλευτών του κόμματος και εφόσον κρίνει περιττή την επανάληψη της ψηφοφορίας, να προχωρήσει στην ανακατανομή των εδρών στην εκλογική Περιφέρεια με βάση την αναλογική κατανομή με τη δύναμη των κομμάτων, και τις έδρες που θα έπαιρναν, αν το κόμμα «Σπαρτιάτες» ή όποιο άλλο κόμμα, έπαιρνε ποσοστό κάτω του 3%», ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος.
Ευθύνες στο υπ. Παιδείας
Σε πολιτικό επίπεδο όμως και με την ιδιότητα του μέλους το Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ως πρώην ευρωβουλευτής ο κ. Χρυσόγονος τόνισε πως όλα τα παραπάνω καθώς και η εφαρμογή του νέου εκλογικού Νόμου οδηγεί τη χώρα και το πολιτικό σύστημα σε αχαρτογράφητα νερά. Έτσι, στάθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα συνολικά, η διδασκαλία του μαθήματος της Πολιτειακής Παιδείας στη μέση εκπαίδευση.
«Δε γίνεται να περιμένουμε από τα παιδιά μας να μάθουν μόνα τους, την ουσία και την αξία της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στη χώρα μας και λυπάμαι που ενώ το μάθημα διδασκόταν με επάρκεια όλα τα χρόνια, το υπ. Παιδείας με την κα Κεραμέως το κατήργησε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας βέβαια ακύρωσε ως αντισυνταγματική την απόφαση αυτή, αλλά το υπ. Παιδείας κωφεύει και δεν την εφαρμόζει», κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος