Ημέρες ευθύνης ξεκινούν για την κυβέρνηση μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία την Κυριακή.
Με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε την αυτοδυναμία που της επιτρέπει να υλοποιήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά της και τις προεκλογικές εξαγγελίες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον μεταφέρεται και στο πώς θα λειτουργήσει η νέα Βουλή με τα 8 κόμματα καθώς και στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά στη φάση της εσωκομματικής ανασυγκρότησης όπως ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών με ενσωμάτωση του 99,6% της Επικράτειας.
Αναλυτικά τα κόμματα λαμβάνουν:
ΝΔ: 40,55
ΣΥΡΙΖΑ: 17,84
ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 11,85
ΚΚΕ: 7,69
Σπαρτιάτες: 4,64
Ελληνική Λύση: 4,44
ΝΙΚΗ: 3,69
Πλεύση Ελευθερίας: 3,17
Σε επίπεδο εδρών τα κόμματα λαμβάνουν:
Νέα Δημοκρατία 158
ΣΥΡΙΖΑ 48
ΠΑΣΟΚ 32
ΚΚΕ 20
Σπαρτιάτες 12
Ελληνική Λύση 12
Κόμμα Νίκη 10
Πλεύση Ελευθερίας: 8
Οι εξελίξεις
Ως προς το χρονικό των μετεκλογικών εξελίξεων και τα θεσμικά βήματα που έγιναν προς τον σχηματισμό της κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος της επέδωσε τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Ειδικότερα, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές και πάλι αψεγάδιαστα» και πρόσθεσε ότι «συνεχάρη την κυρία Σπανού, την υπηρεσιακή Υπουργό Εσωτερικών, για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους».
«Μου έδωσε, βάσει του Συντάγματος, τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουμε ενσωμάτωση σχεδόν 100%, είναι 99,6% οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές. Αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή δεδηλωμένη, όπως προκύπτει από τη σύνθεση, και βάσει των συνταγματικών μου υποχρεώσεων, σας παραδίδω τη σύνθεση της νέας Βουλής για να μπορέσετε, κυρία Πρόεδρε, να δρομολογήσετε τις δικές σας πολιτειακές αρμοδιότητες», ανέφερε ο κ. Τασούλας.
Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής, σημείωσε ότι «οι δικές μου αρμοδιότητες είναι καθαρές, επίσης κατά το Σύνταγμα» και σημείωσε: «Έχω καλέσει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, σε μια ώρα, για να πάρει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης».
Παράλληλα, υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα και όπως, είπατε, είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, που διεξήχθησαν, όμως, σε ένα εξαιρετικό κλίμα. Νομίζω, ότι η νέα Βουλή, η οκτακομματική νέα Βουλή, γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο Πρόεδρό της, θα τα ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι να γίνει το καλύτερο για τον τόπο».
Απαντώντας, ο κ. Τασούλας υπενθύμισε ότι «είχαμε και το ’15 οκτακομματική Βουλή. Δεν είναι δηλαδή πρωτοφανές, είναι κάτι που συμβαίνει», ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου παρατήρησε: «Τα έχουμε δει όλα, κάθε φορά με κάποια άλλη απόχρωση».
Ο πρωθυπουργός
Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ορκίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας. Κατά την τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από την σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Παρούσες επίσης, στην ορκωμοσία, ήταν οι αδερφές του πρωθυπουργού, καθώς και στενοί συνεργάτες του.
Η Βουλή
Την Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.
Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.
Ρεκόρ 47,17% για την αποχή
Ρεκόρ σημείωσε η αποχή στις εκλογές. Το 47,17% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους δεν προσήλθε στις κάλπες, το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής, τουλάχιστον στην περίοδο της μεταπολίτευσης.
Το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια Φλώρινας με 66,76% και ακολουθούν η Κεφαλληνία με 62,48%, η Ευρυτανία με 61,37% και η Λακωνία με 61%.
Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής καταγράφηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με 43,84%, ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά και στις δύο προηγούμενες εκλογές, του 2019 με 42,22% και του περασμένου Μαΐου με 39,06%.
Χαμηλά ποσοστά αποχής καταγράφονται στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 (19,67% και 19,31%), στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, το 1974 (20,47%) και στις εκλογές του 1985 (20,9%).
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Related Posts
-
-
-
6 Νοεμβρίου 2024 Βροντερό «παρών» και την επόμενη ημέρα
-
-
5 Οκτωβρίου 2024 Κάλεσμα συμμετοχής και επιλογής από το ΠΑΣΟΚ
-
14 Σεπτεμβρίου 2024 Για ζητήματα της Πρέβεζας στον Πρωθυπουργό ο Σπυρ. Κυριάκης
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.617)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος