Την ένταξη της πατάτας Χρυσοβίτσας στα τοπικά προϊόντα με την ετικέτα της «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» προσπαθεί να επιτύχει η Περιφέρεια Ηπείρου και στη συνεδρίασή της την Παρασκευή, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα δύο μέρη θα αναλάβουν όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης την εκτέλεση του ερευνητικού έργου για τη συλλογή στοιχείων με στόχο την κατοχύρωση του προϊόντος με την επωνυμία της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας η κα Ηγουμενίδου τόνισε πως όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην προκειμένη, η συνεργασία αναμένεται να αποφέρει καρπούς και ο φάκελος θα έχει ολοκληρωθεί εντός 10 μηνών ώστε να υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης προβλέπεται:
διενέργεια έρευνας για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα τεκμηριώνουν την ιστορική – λαογραφική οριοθέτηση του προϊόντος και τη σύνδεσή του με την περιοχή
έρευνα και συλλογή στοιχείων για το έδαφος, το κλίμα, τις καλλιεργητικές τεχνικές, το περιεχόμενο και τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά του προϊόντος
Συγγραφή φακέλου για να υποστηριχθεί η ανάδειξη της «Πατάτας Χρυσοβίτσας» ως προϊόντος ΠΓΕ και διαχείριση έργου
Από την αντιπολίτευση ο Θοδ. Κορωναίος τόνισε ότι ένα ζήτημα που θα πρέπει να τύχει μέριμνας και προσοχής είναι η αύξηση της ποσότητας του προϊόντος ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, όμως αυτό πρόσθεσε, δε μπορεί να γίνει, όταν στην ίδια περιοχή δεσμεύονται εκτάσεις στη γη υψηλής παραγωγικότητας για να υλοποιηθούν επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων.
Το «βραστό τυρί»
από το Δολό
Στην ίδια συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Τμήμα Γάλακτος) για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου με τίτλο: «Παρασκευή τυριού με θέρμανση του προς τυροκόμηση γάλακτος σε υψηλή θερμοκρασία».
Πρόκειται για ένα τυρί που παρασκευάζεται από κτηνοτρόφους – τυροκόμους για ιδιοπαραγωγή σε τοπικό επίπεδο από πρόβειο γάλα σε ορεινή περιοχή του νομού Ιωαννίνων (Δολό Πωγωνίου). Στόχος του προγράμματος είναι η πλήρης μελέτη του τυριού ως προς τον τρόπο παρασκευής του αλλά και ως προς τα βιοχημικά χαρακτηριστικά του. Τα αποτελέσματα του προγράμματος, με την κατάλληλη προώθηση και προβολή, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την παράλληλη ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
Η κα Ηγουμενίδου τόνισε πως πρόκειται για ένα κίτρινο τυρί που παράγεται από πρόβειο γάλα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο παρασκευής, αλλά και ως προς τα βιοχημικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Είναι ένα τυρί τόνισε, που έχει πάρα πολύ υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, υψηλότερο από τα περισσότερα τυριά που κυκλοφορούν, όπως επίσης διακρίνεται και από το υψηλό ποσοστό υγρασίας. «Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο βάρος, άρα και μεγαλύτερο κέρδος για τον κτηνοτρόφο και τυροκόμο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να σταθεροποιήσουμε τη συνταγή και να κάνουμε τις πρώτες κινήσεις ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να προωθηθεί στο εμπόριο. Ονομασία ακόμη δεν έχει, απλώς χρησιμοποιούμε τον άτυπο όρο του «βραστού τυριού», ανέφερε η κα Ηγουμενίδου.
Στην ανάγκη ώστε το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής να έχει και εμπορικό ενδιαφέρον για τους τυροκόμους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, επισήμανε από το «Κοινό των Ηπειρωτών» ο Θοδ. Κορωναίος.
Συμμετοχή σε εκθέσεις
Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Πρόκειται για τις εκθέσεις:
«TOUR NATUR» το διάστημα 25/08-03/09/2023 στο Ντίσελντορφ με θέμα τον εναλλακτικό τουρισμό
«T.T.G. TRAVEL EXPERIENCE» το διάστημα 11-13/10/2023 στο Ρίμινι (Ιταλία)
«W.T.M.» το διάστημα 6-8/11/2023 στο Λονδίνο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος