Οι προκλήσεις για την προστασία και διαφύλαξη της υγείας του ζωικού κεφαλαίου στις χώρες της Μεσογείου συζητώνται στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συνεδρίου των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Μεσογειακών κρατών, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή στα Ιωάννινα.
Η συνάντηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας από τη χώρα μας του Συνδέσμου στον οποίο ανήκουν οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των χωρών της Μεσογείου και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO).
Στα Ιωάννινα και στο Συνέδριο που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Du Lac συμμετέχουν εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Ιταλία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία όπως και από χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Σε δηλώσεις του στο ITV, ο Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σπυρίδων Ντουντουνάκης τόνισε, ότι η μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χώρες που μετέχουν στο συνέδριο είναι η προστασία του ζωικού κεφαλαίου από την εισαγωγή ασθενειών από άλλες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ο κίνδυνος για να «ξεφύγει» μία ζωονόσος από τον έλεγχο είναι υπαρκτός.
Η Ελλάδα, αλλά και η Ήπειρος ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Ντουντουνάκης, έχουν κάνει άλματα στον τομέα τόσο της προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων όμως η Ήπειρος γειτνιάζει με την Αλβανία, που δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο και γι’ αυτό το επίπεδο εγρήγορσης είναι αυξημένο.
«Καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της λύσσας ή της αφρικανικής πανώλης αντίστοιχα, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες.
Έχουμε αναπτύξει κάποια σχέδια επείγουσας δράσης και για τις δύο νόσους όπως σε προληπτικό επίπεδο και για άλλες, που θα λέγαμε ότι είναι παροιμιώδεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι προγράμματα εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς με μοναδικό στόχο η χώρα να είναι ασφαλής και το ζωικό της κεφάλαιο να προστατεύεται επαρκώς», ανέφερε ο κ. Ντουντουνάκης.
Χαιρετισμό στην εναρκτήρια συνεδρίαση απηύθυνε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, πλέκοντας το εγκώμιο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας λέγοντας ότι είναι το «Α και το Ω στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην Ήπειρο».
Στην αρχή της διεξαγωγής του Συνεδρίου τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου στην Πύλο.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
16 Οκτωβρίου 2024 -
23 Ιουλίου 2024 100 κτηνίατροι στους ελέγχους για την πανώλη στη Θεσσαλία
-
28 Μαΐου 2024 Στο επίκεντρο τα προβλήματα των κυνηγών
-
-
18 Ιανουαρίου 2024 «Ανεφάρμοστος ο Νόμος για τα ζώα συντροφιάς»
-
11 Ιανουαρίου 2024 Προβληματισμοί για την εφαρμογή στην πράξη
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.617)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος