Τις επόμενες κινήσεις της μέσα σε ένα, ασταθές ακόμη, περιβάλλον στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αφενός εξαιτίας του υψηλού κόστους δανεισμού των ελληνικών τραπεζών και αφετέρου εξαιτίας των capital controls, μελετά η Τράπεζα Ηπείρου, που βγήκε αλώβητη και ενισχυμένη από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής της.
Ο τοπικός της χαρακτήρας με την έννοια που είχε από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα μπορεί να μην υπάρχει πια, με την έλευση του στρατηγικού επενδυτή, ωστόσο με δεδομένο το τι θα μπορούσε πραγματικά να γίνει στην περίπτωση μη εξεύρεσης του επενδυτή, είναι προφανές, ότι η Τράπεζα Ηπείρου, βγήκε ενισχυμένη και με υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Αυτός ακριβώς ο δείκτης, είναι που επιτρέπει στην Τράπεζα να σχεδιάζει με μεγαλύτερη ασφάλεια τις μελλοντικές της κινήσεις, αναμένοντας ωστόσο την αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, που θα επιτρέψει την εισροή ξένων κεφαλαίων.
Μεταξύ των στόχων της Τράπεζας Ηπείρου, όπως αυτοί παρουσιάστηκαν επιγραμματικά και απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις από τον πρόεδρο Κ. Ζωνίδη και τον Γενικό της Διευθυντή Β. Τσουκανέλη είναι και η επέκτασή της, ώστε να καλύπτει γεωγραφικά αρχικά, μεγαλύτερη περιοχή στην ελληνική επικράτεια. Το σενάριο της συγχώνευσης με την Τράπεζα Πελοποννήσου δεν μπορεί πια να υλοποιηθεί, αφού η Τράπεζα αυτή δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε και βρίσκεται υπό εκκαθάριση, ωστόσο η εξέλιξη δεν αφαιρεί από την Τράπεζα Ηπείρου τη δυνατότητα να εξετάζει ανάλογες κινήσεις συμμετοχής της σε περισσότερο περιφερειακά συνεταιριστικά σχήματα. «Για εμάς που πιστεύουμε στο συνεταιρισμό είναι πολύ σημαντική η διάδοση της συνεταιριστικής πίστης σε πόλη την Ελλάδα. Πλέον με τις εξελίξεις που διαμορφώθηκαν δεν υπάρχει παντού η συνεταιριστική πίστη. Προς αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε κι εμείς αρχικά προς τη Δυτ. Ελλάδα, ώστε να καλύψουμε το σύνολο της γεωγραφικής αυτής περιφέρειας και ενδεχομένως να προχωρήσουμε και στην αλλαγή της ονομασίας της Τράπεζας σε Τράπεζα Δυτ. Ελλάδας», τόνισε ο κ. Ζωνίδης.
«Όσο υπάρχει το μνημόνιο είναι απαγορευτική η ίδρυση νέας Τράπεζας. Όμως είναι αναγκαίο να καλυφθεί όλη η Ελλάδα με περιφερειακά συνεταιριστικά σχήματα και αυτή είναι μία γενικότερη κατεύθυνση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε ο κ. Τσουκανέλης από την πλευρά του.
Σημάδια ανάκαμψης το 2016
Η χρονιά που μόλις ξεκίνησε αναμένεται να είναι εξαιρετικά σημαντική για την Τράπεζα Ηπείρου που θα κληθεί να διαμορφώσει το πλάνο της σε βάθος πενταετίας και να υλοποιήσει τον μεσοπρόθεσμο αυτό σχεδιασμό με τη συνεργασία πλέον του στρατηγικού επενδυτή.
«Το Ταμείο έχει βάλει στην Τράπεζα μόλις το 1,5% των αποθεματικών του και γι’ αυτό θεωρούμε, ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας της Τράπεζας για πολλά χρόνια. Το 2016 ελπίζουμε να είναι μία χρονιά συνολικότερης ανάκαμψης της οικονομίας, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να στηρίξουμε περισσότερο τις τοπικές επιχειρήσεις. Ευελπιστούμε, ότι πολλοί συμπολίτες μας θα επιστρέψουν στην Τράπεζα τα χρήματα κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται, ενισχύοντας την Τράπεζα ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Τσουκανέλης.
1250 νέοι συνέταιροι
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης τύπου στην ολοκλήρωση της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου με τη συγκέντρωση ποσού 12.128.155,00 ευρώ έναντι των 7,2 εκ. ευρώ, που ήταν το ελάχιστο απαιτούμενο. Από αυτά τα 6.117.155,74 ευρώ είναι σε συνεταιριστικές μερίδες και τα 6.021.000 ευρώ σε ομόλογο. «Είναι προφανές, ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι η πλέον επιτυχημένη από το σύνολο των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών αφού υπάρχει υπερκάλυψη κατά 170% των ελάχιστα απαιτούμενων κεφαλαίων και η Τράπεζα διαθέτει πλέον ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια, που αναμένεται να υπερβεί το 12%. Στην αύξηση συμμετείχε πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων που ξεπέρασαν τις 5500 ενώ περισσότεροι από 1250 είναι οι νέοι συνέταιροι», τόνισε ο κ. Ζωνίδης για να αναφερθεί στη συνέχεια στη συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή.
«Η συμμετοχή του Ταμείου με 7 εκ. ευρώ αποτελεί σταθμό για την εξέλιξη και τη μελλοντική πορεία της Τράπεζάς μας. Με την έναρξη του νέου έτους έχοντας ξεπεράσει τη δυσκολότερη χρονιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Τράπεζα Ηπείρου διαθέτει έναν ισχυρότατο από πλευράς κεφαλαίων σύμμαχο και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον με όπλα την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα, η οποία αποκαθίσταται με ταχείς ρυθμούς, και οι οποίοι πιστεύουμε, ότι θα αυξηθούν με την σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων», σημείωσε ο κ. Ζωνίδης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος