Μετά τα μαζικά «όχι» της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα, η κυβέρνηση προχώρησε χτες σε μπαράζ στήριξης στο σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό που παρουσίασε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη άσκησε σκληρή κριτική, τονίζοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέλαβαν τις συντάξεις στα 1.480 ευρώ το 2010 και τις παρέδωσαν στα 863 ευρώ, και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά». «Η κυβέρνηση δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ τις κύριες και επικουρικές συντάξεις» πρόσθεσε.
«Το 2010, η μέση σύνταξη βρισκόταν στα 1.480 ευρώ, ενώ όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την εξουσία ανερχόταν μόλις στα 863 ευρώ. Πού ήταν τότε ο κύριος Πλακιωτάκης και η κυρία Γεννηματά; Έχουν τελικά πολύ θράσος να κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που διέλυσαν εκείνοι. Καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι σε αυτόν τον αγώνα, τον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της τρόικας.
Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές και να απαντήσουν: Πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποφύγουμε τη μείωση; Ή πρέπει πάλι να πληρώσουν την κρίση τα συνήθη υποζύγια; Αυτό είναι το δίλημμα της περιόδου και εμείς το έχουμε απαντήσει. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά» είπε αναλυτικότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος και εξήγησε ότι δεδομένης της αύξησης του ΑΕΠ, από το 2018 και μετέπειτα οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.
Η αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως φάνηκε από τις πρώτες τοποθετήσεις τους, δύσκολα θα στηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο όταν αυτό έρθει στη Βουλή.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Στ. Θεοδωράκη από τα Ιωάννινα, τη Δευτέρα όπου στις δηλώσεις του που δημοσιεύσαμε χτες, τόνισε, ότι «Το Ποτάμι» δεν πρόκειται να γίνει ντεκόρ στις πλάτες των υπουργών της κυβέρνησης που κάνουν δημόσιες σχέσεις, με την υποσημείωση, πως δεν αναφέρεται μόνο στον κ. Κατρούγκαλο.
«Θα είμαστε παρόντες στη Βουλή να δώσουμε τη μάχη ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε αλλά από εκεί και πέρα ντεκόρ στους υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις δε θα είμαστε. Δεν το λέω μόνο για τον κ. Κατρούγκαλο το λέω και για τα επόμενα νομοσχέδια που έρχονται. Είμαστε εδώ αν πρέπει να συζητήσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει να συναποφασίσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει ακόμα και να διαφωνήσουμε αλλά να βρούμε μια λύση», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης για να προσθέσει πως «Το Ποτάμι» δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ούτε και στην περικοπή των κύριων συντάξεων.
Στους θεσμούς
Η πρόθεση στο μεταξύ της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις των νυν συνταξιούχων προκαλεί αντιδράσεις και των θεσμών. Σύμφωνα με τα Νέα, οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στο ξήλωμα μιας μεταρρύθμισης, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην υιοθέτηση της οποίας οι ίδιοι πρωτοστάτησαν πριν από δύο χρόνια, κρίνοντας ότι το μέτρο δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις, τονώνει την ανταγωνιστικότητά τους και δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της απασχόλησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι δανειστές και στις εναλλακτικές λύσεις που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ φέρονται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών που προτείνει η κυβέρνηση.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αντιρρήσεις των δανειστών ενδέχεται να καμφθούν αν ληφθούν άλλα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τις επόμενες μέρες πάντως θα γίνει γνωστή και η επίσημη θέση των θεσμών αφού τη Δευτέρα το βράδυ παρέλαβαν το σχέδιο όπως, δήλωσε χτες το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι θεσμοί έλαβαν το σχέδιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού από τις ελληνικές αρχές τη Δευτέρα το βράδυ», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η πρόταση θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.
Όπως είπε, η εξέταση της πρότασης θα γίνει στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος