Επικαιρότητα

Στις λεπτομέρειες θα κριθεί το «πλαστικό χρήμα»

Off

Τις οριστικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα «χτίζεται» στο εξής το νέο αφορολόγητο όριο των φυσικών προσώπων, με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, περιμένουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες λογιστές και φοροτέχνες. 
Μπορεί στα λόγια να φαίνεται, ότι αυτό που θα γίνει είναι εκτός από αναγκαίο και πολύ εύκολο, στην πράξη όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή της πράξης αυτής, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις περισσότερες προηγμένες χώρες της Ε.Ε
Από τα δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Οικονομικών κ. Αλεξιάδη προκύπτει ότι θα υπάρξουν κατηγοριοποιήσεις και εξαιρέσεις συγκεκριμένων ομάδων πολιτών, όμως υπάρχουν και πολλές κατηγορίες που θα πρέπει να εξαιρεθούν ή να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που πρέπει, πριν ψηφιστούν οι τελικές ρυθμίσεις. Το γενικότερο περίγραμμα της υφιστάμενης κατάστασης και των δεδομένων που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή των νέων δεδομένων ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων Παντ. Ζαρβαλιάς.
«Υπάρχουν κατηγορίες συνταξιούχων του ΟΓΑ για παράδειγμα ηλικίας 65 ή 67 ετών, που παίρνουν τη σύνταξή τους στο χέρι από τον ταχυδρόμο. Με αυτούς τι θα γίνει;», ήταν το παράδειγμα που χρησιμοποίησε.

Πανάκριβες οι προμήθειες των τραπεζών
Ωστόσο το σημείο κλειδί που απαιτεί ριζική αντιμετώπιση και δραστικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση είναι οι προμήθειες των τραπεζών και στη χρήση των χρεωστικών και πλαστικών καρτών.
«Το ποσοστό της προμήθειας είναι τεράστιο ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για επιχειρήσεις που δουλεύουν με μεικτό ποσοστό κέρδους 4-5%. Θα πρέπει να μηδενιστούν οι προμήθειες των τραπεζών στις διάφορες συναλλαγές, για να είναι ελκυστική η χρήση του πλαστικού χρήματος. Υπάρχει επίσης και άλλο μεγάλο πρόβλημα που είναι το υψηλό κόστος της αγοράς του αντίστοιχου μηχανήματος για τη χρήση των καρτών αλλά και η καθυστέρηση στην παραλαβή του, που ξεκινά από τον ένα και φτάνει μέχρι και τους τέσσερις μήνες.

51 νομοσχέδια 
και 2400 εγκύκλιοι σε ένα έτος!
Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Οικονομικών να βάλει τάξη στο φορολογικό χάος της χώρας, τουλάχιστον για το 2015 απέτυχε παταγωδώς. Αυτό αποτυπώνεται με τα νούμερα των νομοσχεδίων που έφτασαν τα 51 μόνο για φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά και στις 2400 εγκυκλίους!.
«Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην ψηφιστεί ένα νέο νομοσχέδιο στο πόδι, αλλά να λάβει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους», τόνισε ο κ. Ζαρβαλιάς.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που θα πρέπει να εκπληρωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς ήγουν οι σχετικές προθεσμίες, όπως είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και η κατάθεση πινακίδων Ι.Χ μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ