Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 07:38
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιουνίου 2023
Αποχρώσεις

Για έναν «χάρτη» των αναγκών και των ελλείψεων

Off

Όταν βρισκόμαστε μπροστά στις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και τα προβλήματα που δημιουργούνται, το πρώτο που εντοπίζεται δεν είναι συνήθως η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού και μέσων, αλλά η έλλειψη προσωπικού και κυρίως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Συνήθως δεν λείπουν για παράδειγμα τα ασθενοφόρα, αλλά τα πληρώματα, όπως λείπουν οι γιατροί ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και πάει λέγοντας.

Το πώς θα προσληφθεί το κατάλληλο προσωπικό είναι μία ολόκληρη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά κορυφώθηκε μετά τη μεγάλη κρίση και των περιορισμών των δημοσίων δαπανών.

Οι προσεγγίσεις που υπάρχουν ενέχουν σαφώς πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Η αντίληψη για «μικρότερο» κράτος για παράδειγμα θέλει μέρος των κρατικών και δημοσίων υπηρεσιών να εκτελούνται από ιδιωτικές εταιρίες με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών. Επίσης σε ανάλογο δρόμο, προτείνεται η κάλυψη θέσεων με προσωρινό προσωπικό όπως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση για μόνιμο προσωπικό ιδιαίτερα σε κρίσιμα πεδία όπως είναι η Υγεία και η εκπαίδευση.

Το ερώτημα προφανώς για το ποια είναι τα περιθώρια των κρατικών ταμείων για την κάλυψη των θέσεων με προσλήψεις, είναι σημαντικό και υπαρκτό. Αντίστοιχα σημαντικό είναι και το ερώτημα για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες. Το κράτος θα προσλαμβάνει γιατρούς σε όλες τις θέσεις που χρειάζεται; Θα διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε ποιο βαθμό;

Αν το καλοσκεφτούμε με τέτοια ερωτήματα ασχολούμαστε τις τελευταίες δεκαετίες στον δημόσιο διάλογο.

Παρά τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που είπαμε ότι υπάρχουν στο θέμα, θα μπορούσε να  επιτευχθεί μία συναίνεση τουλάχιστον πάνω στην εικόνα, στο τοπίο των αναγκών που διαμορφώνονται. Τα κόμματα θα έπρεπε να έχουν συμφωνήσει τουλάχιστον στο πόσες είναι οι ανάγκες για παράδειγμα σε γιατρούς, νοσηλευτές και πληρώματα ασθενοφόρων, χωρίς να καταργούνται στο ενδιάμεσο οργανικές θέσεις και μονάδες.

Πάνω σε έναν τέτοιο «χάρτη» στη συνέχεια θα μπορούσε η κάθε πολιτική πλευρά να διατυπώσει το δικό της σχέδιο για την κάλυψη των θέσεων κι αν θα υπάρχουν δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες.

Το γιατί δεν υπάρχει ένας τέτοιος «χάρτης» με στοιχεία προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες είναι τελικά και δείγμα του προβλήματος στην πολιτική στην Ελλάδα. Ίσως γιατί έτσι είναι εύκολο να καλλιεργείς προσδοκίες για προσλήψεις και να ανανεώνεις με ποικίλους τρόπους το… «λεφτά υπάρχουν».

 

Απλές προσδοκίες

Η μεσαία τάξη, στην ποδιά της οποίας σφάζονται τα καλύτερα παλικάρια των κομμάτων σε αυτές τις εκλογές, πάσχει από ένα βασικό έλλειμμα: Δεν ζει στο παρόν, αλλά στο παρελθόν. Επικαλείται συνέχεια τα «παλιά, καλά χρόνια» και δυσανασχετεί με το παρόν. Που είναι δύσκολο και αφόρητο προφανώς, αλλά αυτό είναι και δεν έχει άλλο. Και δεν είναι λύση να μην το αποδέχεσαι προσδοκώντας την επιστροφή σε ένα ιδεατό παρελθόν όταν «όλα πήγαιναν καλύτερα». Που κι αυτό δεν υπήρξε ποτέ έτσι και περισσότερο με μία κατασκευή εκ των υστέρων μοιάζει για να υπάρχει ως παράδειγμα των προσδοκιών.

Γιατί δεν είναι ούτε το παρόν το πρόβλημα ούτε το παρελθόν η λύση. Αν υπάρχει ένα ζήτημα είναι με το μέλλον, με τις προσδοκίες τελικά. Κι εκεί είναι που έχει δίκιο η μεσαία τάξη και δεν της το αναγνωρίζουν. Της έχουν κόψει τα φτερά, της έχουν τελειώσει οι προσδοκίες. Και δεν είναι όλοι παλαβοί να θέλουν να ζήσουν πάνω από τις δυνάμεις τους και να δανείζονται για να μοιάζουν με πλούσιους, όπως τους κατηγορεί ένας κάποιος πυρήνας αγωνιούντων μη και ξεμυτίσει από πουθενά ο λαϊκισμός των φτωχών (με τον λαϊκισμό των πλουσίων δεν έχουν πρόβλημα).

Δεν είναι λαϊκισμός να θέλεις να ζεις σε μία όμορφη πόλη που θα σε σέβεται, σε ένα κράτος που θα σε προστατεύει και θα δίνει ευκαιρίες στα παιδιά σου να σπουδάσουν ή να δουλέψουν. Κατά βάση αυτά θέλει ο κόσμος ακόμα κι όταν τον τρελαίνουν με οράματα, ψεύτικους κόσμους και απωθημένα εξουσίας. Τα βασικά θέλει και η μεσαία τάξη και όλες οι τάξεις και όλος ο κόσμος. Και δεν είναι λύση να τους σπας τις προσδοκίες. Ούτε όμως να τους καλλιεργείς την ευκολία να τις ικανοποιήσουν χωρίς κόπο.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ