Αθώος και με πεντακάθαρα τα χέρια του από όλα όσα του καταλογίζουν για την υπεξαίρεση από το Ταμείο του δήμου Ιωαννιτών δήλωσε κατά την απολογία του, ο πρώτος κατηγορούμενος, πρώην κεντρικός ταμίας του δήμου Ιωαννιτών.
Η ακροαματική διαδικασία της πολύκροτης υπόθεσης μπήκε από χθες στο τελικό της στάδιο, αφού ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων, ενώ νωρίτερα είχαν καταθέσει και οι μάρτυρες τους οποίους είχε καλέσει η υπεράσπισή τους.
Σήμερα Τετάρτη, θα ξεκινήσουν και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και του Εισαγγελέα, με το δικαστήριο να αποσύρεται για να συσκεφθεί και να ανακοινώσει την απόφασή του, πιθανότατα πάντως με τον ερχομό του νέου έτους.
Η απολογία του πρώτου κατηγορούμενου χωρίστηκε σε δύο σκέλη από τον ίδιο, στο πρώτο που είχε να κάνει με τη λειτουργία της υπηρεσίας και στο δεύτερο σχετικά με την προσπάθεια αποδόμησης όλων των ελέγχων που διενεργήθηκαν και οι οποίοι κατέληξαν στο ίδιο πόρισμα.
Ο πρώην κεντρικός ταμίας του δήμου Ιωαννιτών που παραμένει προφυλακισμένος, υποστήριξε στην απολογία, του, ότι δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα στο φυσικό αντικείμενο, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές, αλλά αντιθέτως πρόκειται για λογιστικές αλχημείες που έγιναν για να καλυφθούν όσα ο ίδιος κατήγγειλε, ότι γινόταν στη ΔΕ Περάματος.
Με τον τρόπο απέδειξε πάντως, ότι έχει κοινή γραμμή στην εκτίμηση της δημιουργίας του προβλήματος, με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και τον Ν. Γκόντα που επιμένουν να συσχετίζουν την υπόθεση της υπεξαίρεσης, με την υπόθεση της δολοφονίας και αυτοχειρίας στη συνέχεια, στο Πέραμα.
«Στο Πέραμα διεγράφησαν οι κατάλογοι των οφειλών και οι εισπράξεις γινόταν χειρόγραφα. Ο κ. Φίλιος ως δήμαρχος είχε αναθέσει στον εισπράκτορα της ΔΕ Περάματος και καθήκοντα ταμία στον Οργανισμό Σπηλαίου. Ο ίδιος ο Διαμάντης (σ.σ εισπράκτορας στη ΔΕ Περάματος) μου είχε δηλώσει ότι έχει έλλειμμα 200 χιλ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2012. Εκ των υστέρων πονηρεύτηκα, ότι η υπεξαίρεση ανακαλύφθηκε για την υπόθεση του Περάματος, με τον Οργανισμό να έχει 2,5 εκ. ευρώ στο ταμείο του και να δηλώνει 250 χιλ. ευρώ ταμειακό υπόλοιπο. Όταν ο Ζαλαβράς αντέδρασε σε αυτό που του ζητούσαν να γίνει, έγινε ό,τι έγινε. Για να σκεπάσουν αυτή την ιστορία κατασκεύασαν την υπόθεση κι εγώ που ήμουν χαζοφιλότιμος δε φανταζόμουν, ότι είχε να κάνω με τέτοιους αλήτες και τέτοια καθάρματα», ήταν οι πρώτες αναφορές του πρώην ταμία στην απολογία του.
Ακόμη, συνεχίζοντας υποστήριξε, ότι σε επίπεδο μετρητών, ο ίδιος δεν έχει κανένα απολύτως έλλειμμα στο Ταμείο, ενώ διέψευσε, ότι αρνήθηκε να δεχθεί τους ελέγχους. «Όχι μόνο δεν τον αρνήθηκα, αλλά τον επιζητούσα, αλλά ο Ν. Μάντης δεν συνεργαζόταν με κανέναν παρά μόνο με τη γραμματέα του και την κα Ι. Β. (σ.σ υπάλληλο της υπηρεσίας). Ό,τι του έλεγε, τα πίστευε».
Σε πολιτικό επίπεδο, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για πόλεμο νεύρων που δεχόταν καθημερινά ο ίδιος και η δεύτερη κατηγορούμενη από την πολιτική ηγεσία της δημοτικής αρχής.
«Μας πίεζαν να πληρώνουμε ακόμη και χωρίς παραστατικά και όταν αντιδρούσαμε μας έλεγαν, ότι είμαστε τα τσιράκια του Γκόντα. Το δημαρχείο είναι ιδιοκτησία του κάθε δημάρχου. Όποιος μιλήσει του κόβουν το κεφάλι. Αν μιλούσαν οι υπάλληλοι εδώ μέσα, και έλεγαν αυτά που ξέρουν, θα έπεφτε η πόλη», ανέφερε.
Η χρηματοδότηση
των 965.000 ευρώ
Απαντώντας σε μία βασική κατηγορία, ότι δεν είχε κόψει το γραμμάτιο είσπραξης για την επιχορήγηση των 965.000 ευρώ είπε πως ενημέρωσε τον Ν. Μάντη ότι είχαν έρθει τα χρήματα και ανέλαβε την ευθύνη να μην κοπεί το γραμμάτιο για να είναι ταμειακώς εντάξει ο δήμος και να μην έχει θέμα με την τακτική επιχορήγηση. «Το έλλειμμα το γνώριζαν από τον Σεπτέμβριο, αλλά προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά και έτσι δημιούργησαν κλίμα στην πόλη, ότι ο ταμίας έφαγε τα λεφτά».
Αμφισβήτηση των ελέγχων
Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αμφισβήτησε την αξιοπιστία των ελέγχων, λέγοντας, ότι όλα τα στοιχεία τα πήραν από την Επιτροπή του δήμου, τα μέλη της οποίας είχαν κάνει αλλαγές στις εγγραφές, δημιουργώντας το έλλειμμα.
«Δηλώνω αθώος και ότι τα χέρια μου είναι απολύτως πεντακάθαρα», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στο δικαστήριο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πει ένα μεγάλο «όχι» στις κατασκευασμένες κατηγορίες. «Οι μεγάλοι δικαστικοί κ. πρόεδρε, ο Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης (σ.σ δικαστές στη δίκη του Κολοκοτρώνη) τόλμησαν και δικαιώθηκαν», κατέληξε στην απολογία του.
Καμία δυνατότητα
εποπτείας
Ακολούθησε η απολογία της δεύτερης κατηγορούμενης που δήλωσε πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εποπτεία του Ταμείου, ούτε και είχε τη δυνατότητα ελέγχου, αφού δεν είχε τη σχετική εξουσιοδότηση ούτε και το δικαίωμα της υπογραφής. Υποστήριξε, ότι στην πορεία της υπόθεσης και ενώ είχε ήδη τεθεί σε αργία, ανακάλυψε, ότι γινόταν εξοφλήσεις χρηματικών ποσών, χωρίς η ίδια να έχει εκδώσει προηγουμένως τα εντάλματα. «Δεν είχα καμία ιδέα για το ότι γινόταν πληρωμές πριν υπογράψω τα εντάλματα και δε θα μπορούσα να το ξέρω. Εάν ήξερα τι γινόταν θα είχα ζητήσει να κάνω και τον ταμία μαζί με όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά μου», ανέφερε.
Μάρτυρες υπεράσπισης
Στην αρχή της χθεσινής ημέρας κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, συγγενικά πρόσωπα του πρώτου κατηγορούμενου και υπάλληλοι του δήμου, που αναφέρθηκαν αφενός στην οικογενειακή ζωή και τη συμπεριφορά του πρώην κεντρικού ταμία, αλλά και στις δικές τους διαπιστώσεις για όσα γινόταν στην υπηρεσία. Η σύζυγος του πρώτου κατηγορούμενου υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η ίδια δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό, υποστήριξε, ότι εξαιτίας της υπόθεσης η ίδια και τα παιδιά της οικογένειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, ενώ πρόσθεσε πως η οικογένεια έχει σχεδόν καταστραφεί οικονομικά αφού έχουν μείνει απλήρωτα τέσσερα δάνεια που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία είναι αδύνατο να εξοφληθούν.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος