Μετά την επαναφορά του τουριστικού ρεύματος στην πόλη χαίρεσαι να βλέπεις όλον αυτόν τον κόσμο που έρχεται και κατακλύζει τα πιο ωραία μέρη, τον Μώλο, το ιστορικό κέντρο και τα αξιοθέατα της περιοχής. Η ζωντάνια που προσδίδουν οι επισκέπτες στην πόλη, αυτό το πολύχρωμο πλήθος μικρών και μεγάλων που ξεκίνησαν από πολύ μακριά σε πολλές περιπτώσεις για να γνωρίσουν τα Γιάννενα, μόνο αισιοδοξία μπορεί να φέρνει.
Συχνά μιλώντας με επισκέπτες, κυρίως όταν σε ρωτάνε για πληροφορίες αντιλαμβάνεσαι έμμεσα και το πώς βλέπουν τα Γιάννενα όσοι ζουν μακριά. Είναι πολύ χαρακτηριστικό για παράδειγμα το πόσο ισχυρή είναι η ιστορία του Αλή Πασά και οι θρύλοι που τη συνοδεύουν. Προφανώς προκαλεί ερωτήματα, αναμοχλεύει ένα παρελθόν που διαχρονικά ενδιαφέρει και αγγίζει και την ελληνική Επανάσταση και έχει και αποτύπωμα με τα πολλά μνημεία από την οθωμανική περίοδο.
Μετά υπάρχει το όλο και αυξανόμενο ρεύμα όσων ενδιαφέρονται για την εβραϊκή παράδοση της πόλης ενώ διαχρονικό είναι και το ρεύμα για την χριστιανική παράδοση με τις εκκλησιές της πόλης.
Αλλά και βέβαια είναι και αρχιτεκτονική, η παλιά πόλη, η σχέση με τη λίμνη και το φυσικό περιβάλλον που έχουν τους δικούς τους φίλους και βλέπουμε συχνά πολύ ενημερωμένους ξένους επισκέπτες.
Αλλά αυτή η εικόνα και πολλές ακόμα είναι πια γνωστές και γνωρίζουμε τη γοητεία που ασκεί η πόλη σε κάθε επισκέπτη. Κι αυτός ο πλούτος των εικόνων δείχνει κι ότι η πολιτική για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα πρέπει να είναι συνεχώς πολύπλοκη και πολύμορφη ώστε να φτάνει σε όλα τα διαφορετικά κοινά.
Η πρόκληση που αναδύεται είναι το πώς θα συνδεθεί ο επισκέπτης με τις περισσότερες μορφές της πόλης. Πώς ο λάτρης της ιστορίας της Κυρά Φροσύνης θα γνωρίσει και την αρχαιολογική ιστορία της περιοχής και πώς ο επισκέπτης του Νησιού θα καταφέρει να ενδιαφερθεί και για τη γαστρονομία. Από πού θα μπορεί να γίνεται μία «εκκίνηση» στην επίσκεψη στην πόλη και πώς θα διασυνδέονται όλα τα πιθανά σημεία και ενδιαφέροντα. Τα ξέρουν αυτά τα θέματα οι ειδικοί ίσως, αλλά είναι φανερό ότι προς τέτοιες κατευθύνσεις πρέπει να οδηγηθούν οι πολιτικές του μέλλοντος για την ανάπτυξη της πόλης.
Όροι, λέξεις και προφορικός λόγος
Η δαιμονοποίηση του σοσιαλισμού ως πηγή φορολόγησης των πολιτών δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά ουσιαστικά. Κι όλη αυτή η ιστορία που ξεκίνησε να ψάχνουμε τα σαρδάμ και τις ατάκες που δείχνουν ότι δήθεν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κάποιο κρυφό σχέδιο για να φορολογήσουν τον κόσμο, στην πράξη δεν οδηγεί και σε κάποια νίκη της ΝΔ. Γιατί η ΝΔ κέρδισε το 40% στις εκλογές γιατί έχει το δικό της θετικό αφήγημα για την οικονομία.
Θα μου πεις στις εκλογές πρέπει να χτυπάς και τον αντίπαλο για τα λάθη και τις αδυναμίες του. Όμως εδώ έχουμε μία κατάσταση που ξεφεύγει. Γιατί ακριβώς κατά την προεκλογική περίοδο είναι που πρέπει να λέγονται όλα ανοιχτά. Και να υπάρχει αντιπαράθεση επί θέσεων και όχι επί προθέσεων ή προφορικών εκφράσεων.
Ίσως πάλι, να είναι και αυτός ένας τρόπος να γίνει πολιτική συζήτηση που δεν πολυέγινε τον προηγούμενο μήνα. Ίσως μέσα από αυτήν την αντιπαράθεση για το ποιος είπε τι, να υπάρχει και μία ουσία. Αν καταφέρει να τη βρει και ο έρμος ο τηλεθεατής που άλλα ακούει, άλλα του λένε ότι άκουσε κι άλλα καταλαβαίνει ενίοτε.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος