Τη φράση «μικροί και μεγάλοι θησαυροί» χρησιμοποίησε στη συνέντευξη Τύπου των πρυτανικών αρχών την Τρίτη η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων κα Καντή για να περιγράψει το περιεχόμενο και τις συλλογές των τεσσάρων Μουσείων που λειτουργούν εντός της πανεπιστημιούπολης και καλύτερη απόδειξη από το Μουσείο Εκμαγείων και τα εκθέματά του, δε θα μπορούσε να υπάρξει.
Δίπλα από το αμφιθέατρο που έχει το όνομα του αείμνηστου Καθηγητή – αρχαιολόγου Σωτ. Δάκαρη, σε μία μεγάλη αίθουσα το Μουσείο Εκμαγείων, ένα από τα τέσσερα του Πανεπιστημίου αρχίζει σταδιακά να αποκαλύπτεται στο κοινό.
Μία πρώτη προσπάθεια καταβάλλεται αυτές τις ημέρες με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στον οποίο παίρνει μέρος και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η «Ε» βρέθηκε στο Μουσείο Εκμαγείων, που με μία δόση γραμματικής υπερβολής θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι (εκ)μαγεύει τον επισκέπτη.
Με εξαίρεση άλλωστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και κάποιες περιοδικές εκθέσεις που μπορεί να γίνονται σε διάφορα άλλα σημεία, με δανεισμό εκθεμάτων από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, στα Ιωάννινα δεν υπάρχει άλλος τέτοιος χώρος, που να ταξιδεύει τον επισκέπτη στο παρελθόν.
Επίσης όμως το Μουσείο Εκμαγείων είναι μόλις το ένα από τα τρία συνολικά που λειτουργούν στη χώρα, με το πρώτο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το δε δεύτερο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Την ιστορική του πορεία και διαδρομή παρουσίασε η Κλεοπάτρα Καθάριου, επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας και υπεύθυνη λειτουργίας του Μουσείου, με ξεχωριστή αναφορά στην πρωτοβουλία αείμνηστου Δάκαρη από τη δεκαετία του ’60 να συγκεντρώνει ακριβή αντίγραφα πρωτότυπων αντιπροσωπευτικών έργων της αρχαίας τέχνης, όλων των ιστορικών περιόδων. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε από τους καθηγητές Λίλα Μαραγκού και Ισμήνη Τριάντου με δωρεές αντιγράφων, ενώ υπάρχουν και προθήκες με πρωτότυπο υλικό που έχει παραχωρηθεί από Εφορείας Αρχαιοτήτων ανά τη χώρα.«Αυτό που θέλουμε, είναι το Μουσείο να ανοιχτεί στο ευρύ κοινό της πόλης και όχι μόνο και αυτό θεωρούμε, ότι μπορούμε να το πετύχουμε και με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς με τη μεταφορά της γνώσης στη νέα γενιά, δημιουργούμε τους μελλοντικούς επισκέπτες», ανέφερε αρχικά η κα Καθάριου.
Το πλεονέκτημα της επαφής
Μιλώντας για το μεγάλο πλεονέκτημα του Μουσείου Εκμαγείων, κάτι που παρατηρείται σε όλον τον κόσμο όπου λειτουργούν αντίστοιχες δομές, η α Καθάριου είπε, ότι αυτό είναι η δυνατότητα της άμεσης επαφής, «του αγγίγματος» που έχει κάθε επισκέπτης, ώστε να γνωρίσει καλά και να αισθανθεί κάθε αντικείμενο. «Σε αντίθεση με τα πρωτότυπα έργα που εκτίθενται στα Αρχαιολογικά Μουσεία, όπου υπάρχουν οι γνωστοί περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, εδώ τα παιδιά αγγίζουν τα εκμαγεία και μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα περί τίνος πρόκειται, ενώ αυτό αποτελεί και ένα πλεονέκτημα για τα άτομα με προβλήματα όρασης, στα οποία επίσης δίνεται αυτή η δυνατότητα», ανέφερε η κα Καθάριου.
Συνέργεια με άλλα
Τμήματα και Σχολές
Το επόμενο βήμα ώστε το Μουσείο να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και να είναι πιο εύκολη και αποδοτική η γνωριμία με το κοινό, είναι η ολοκλήρωση της μουσειογραφικής και μουσειολογικής μελέτης, που υλοποιείται από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων.
«Η συνέργεια είναι που μειώνει το κόστος και πιστεύουμε, πως όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και τα εκμαγεία τοποθετηθούν στις θέσεις τους, η εικόνα θα είναι εντυπωσιακή», ανέφερε η κα Καθάριου.
Στο χώρο του Μουσείου με την κατάλληλη διαμόρφωση και πριν τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της συμπερίληψης του Μουσείου στο πλαίσιο των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Ιστορικού – Αρχαιολογικού και με εκπαιδευτικό αλλά και με ερευνητικό χαρακτήρα.
Related Posts
-
16 Νοεμβρίου 2024 -
16 Νοεμβρίου 2024 Εκθεση γελοιογραφίας για την Παιδεία και τη Δημοκρατία
-
7 Νοεμβρίου 2024 Ελπίδες για αύξηση των εισακτέων την επόμενη χρονιά
-
7 Νοεμβρίου 2024 Δυναμική πορεία με ανοιχτές προοπτικές
-
6 Νοεμβρίου 2024 Ένα λεωφορείο από την Αποκεντρωμένη στο Πανεπιστήμιο
-
5 Νοεμβρίου 2024 Όταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεχωρίζει
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος