Κάλεσμα στο κοινό για επίσκεψη και συμμετοχή σε δράσεις απευθύνουν τα Μουσεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόκειται για το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, το Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο, το Μουσείο Εκμαγείων και Διδακτικών Συλλογών τα οποία θα συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου.
Στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των Μουσείων και των συλλογών τους, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει στις 18 Μαΐου μια σειρά από δράσεις, με ελεύθερη είσοδο:
– 09.00 π.μ. – 12.00 μ.μ. Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στα Μουσεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης (κατόπιν συνεννόησης με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση)
12.00 μ.μ. έως τις 15.00 Ξενάγηση στα μουσειακά εκθέματα για το ευρύ κοινό (είσοδος ελεύθερη).
* Παράλληλες Εκπαιδευτικές Δράσεις
– 09.00 π.μ. έως 15.00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» (09.00 π.μ.-12.00 μ.μ. για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης και 12.00 μ.μ.-15.00 για το ευρύ κοινό).
Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με σκοπό την ολόπλευρη καλλιέργεια και το ξύπνημα των αισθήσεων και της δημιουργικότητας των πολιτών μέσα από τη βιωματική επαφή τους με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (Braille).
– 10:00 π.μ. έως 11:30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και στο Φουαγιέ για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης και το ευρύ κοινό.
Διαδραστική παρουσίαση μουσειοσκευών και ψηφιακών μουσείων από φοιτητές/τριες του Π.Τ.Ν. για την Αειφορία, η οποία διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, @fise group (Διοργανώτριες: Αθηνά Κορνελάκη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΠΤΝ και Ελένη Κολοκούρη, ΕΔΙΠ, ΠΤΝ).
– Καταγραφή της βιοποικιλότητας σε τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς στο παραλίμνιο και στο Κάστρο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης και το ευρύ κοινό.
Μαθητές/-τριες και πολίτες συμμετέχουν στην καταγραφή της βιοποικιλότητας σε δύο περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό κάλλος σε μια δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Ως εργαλείο για την καταγραφή θα χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή iNaturalist για smartphones. Το iNaturalist αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές για την αναγνώριση και καταγραφή των ειδών και προσφέρει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εφαρμογών, που είναι το κοινωνικό της δίκτυο (www.inaturalist.org). To iNaturalist είναι μία από κοινού πρωτοβουλία της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια και του National Geographic. Στην Ελλάδα το iNaturalist υποστηρίζεται από τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση ISEA και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Η δράση διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, @fise group (Διοργανωτές: Κατερίνα Πλακίτση, Καθηγήτρια ΠΤΝ, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης, Π.Ι., Ποτσίκας Μιχάλης, Υποψήφιος Διδάκτωρ, ΠΤΝ, Προύσκα Κωνσταντίνα, Υποψήφια Διδάκτωρ, ΠΤΝ, Ευθυμίου Γεώργιος, Υποψήφιος Διδάκτωρ, ΠΤΝ).
Τα Μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν στις 18 Μαΐου
Με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», τα μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα τους, όπως κάθε χρόνο, στις 18 Μαΐου. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Επίσης, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ως τιμώμενο φορέα για το 2023, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Σημειώνεται ότι την ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλά μουσεία, δημόσια και μη, διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και γύρω από αυτήν.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, διοργανώνει την Πέμπτη έκθεση με κεραμικά (πιάτα, κούπες, κανάτες, κ.ά.) που χρονολογούνται στον 19ο κυρίως αιώνα, εισαγόμενα στην Ήπειρο από σημαντικά εμπορικά κέντρα της Ιταλίας, της Μικρά Ασίας και της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Αποκαλύπτουν ένα ευρύ δίκτυο εμπορικών διαδρομών που συνδέει τα Ιωάννινα με τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής κεραμικών και, παράλληλα, αντανακλούν τις αισθητικές προτιμήσεις και τις νοοτροπίες των Ηπειρωτών. Ώρες 10.00-15.00.
Related Posts
-
19 Οκτωβρίου 2024 -
-
16 Οκτωβρίου 2024 Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλωσορίζει τους πρωτοετείς
-
9 Οκτωβρίου 2024 Η χώρα χρειάζεται στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία
-
20 Σεπτεμβρίου 2024 Να κερδηθεί το στοίχημα της Πολυτεχνικής Σχολής
-
19 Σεπτεμβρίου 2024 Διδακτορικά με ίδιους πόρους και επιλογή να μείνουν στη χώρα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.468)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(500)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.172)
- Εκδηλώσεις(1.555)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.905)
Αρθρογραφία
Είσοδος