Μοναδικά τεκμήρια από τα τέλη του 17ου αιώνα, από σπάνιες εκδόσεις και παλαίτυπα που αποτελούν ένα τμήμα μόνο της αθησαύριστης παρακαταθήκης της γνώσης, εκτίθενται στην έκθεση που εγκαινιάστηκε το πρωί της Παρασκευής στο Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής από το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η έκθεση παλαιτύπων και σπάνιων εκδόσεων του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα, παρουσιάζεται στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Σχολείου. Παρουσιάζονται κείμενα που προέρχονται από τις Βιβλιακές Συλλογές της Παλαιάς και της Νέας Ζωσιμαίας Σχολής, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αιώνα και αποτέλεσαν διδακτικά εγχειρίδια. Ανάμεσα στα τεκμήρια της Έκθεσης περιλαμβάνονται κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και της Λατινικής Φιλολογίας, επιστημονικά συγγράμματα Μαθηματικών, Φυσικής και Αστρονομίας, Φιλοσοφικά, Ιστορικά και Θεολογικά πονήματα, καθώς και αρχέτυπες εκδόσεις έργων του Μεθοδίου Ανθρακίτη, του Μπαλάνου Βασιλόπουλου, του Κοσμά Μπαλάνου, του Νικηφόρου Θεοτόκη, του Ευγενίου Βούλγαρη, του Άνθιμου Γαζή, και του Αδαμαντίου Κοραή, που κυκλοφορήθηκαν με δαπάνες Ηπειρωτών Ευεργετών, όπως των Αδελφών Μαρούτση, του Καραϊωάννου και των Αυταδέλφων Ζωσιμάδων. Στην Έκθεση προβάλλονται επίσης συγγράμματα της ευρωπαϊκής επιστημονικής και φιλοσοφικής Γραμματείας της περιόδου του Διαφωτισμού, όπως είναι τα έργα των Fénelon, Bossuet, Montesquieu, Voltaire, Rousseau, Barthélemy, Buffon, καθώς και κείμενα γραμμένα στα αραβικά, τα οποία επιβεβαιώνουν την ευρύτατη διάθλαση των ιδεών, το υψηλό επίπεδο των σπουδών και το πολυπολιτισμικό σύνθεμα των μαθητών της Ζωσιμαίας Σχολής κατά τον 19ο αιώνα στην υπό τουρκική κατοχή πόλη των Ιωαννίνων. Ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα περιλαμβάνονται, επίσης, φυλλάδια και βιβλία με αποσημειώσεις και σχόλια μαθητών και καθηγητών της Σχολής, καθώς και παλαίτυπα με αυτόγραφα κτητορικά σημειώματα, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από την γραφίδα του Νεοέλληνα φιλοσόφου Νικολάου Ζερζούλη (ca. 1710-1773 ).
Ο Κωνσταντίνος Πέτσιος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος που ανέλαβε σε συνεργασία με την διεύθυνση του σχολείου, την πρωτοβουλία της διοργάνωσης τόνισε, πως η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα καθώς υπάρχει η πρόθεση να διοργανωθεί εκ νέου για να μπορέσει περισσότερος κόσμος να έρθει σε επαφή με αυτά τα σπάνια εκθέματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Πρότυπου Λυκείου Κων. Αντωνίου, που εξέφρασε την πρόθεση, ώστε τα βιβλία να συντηρηθούν και να ψηφιοποιηθούν ώστε να διασωθεί ο πλούτος και για τις επόμενες γενιές.
Related Posts
-
-
7 Ιουνίου 2024 Προετοιμασία για τα 200 χρόνια της Ζωσιμαίας Σχολής
-
16 Ιανουαρίου 2024 Ένας άγνωστος χώρος κράτησης στα κατοχικά Γιάννενα
-
3 Δεκεμβρίου 2022 Παρεμβάσεις ουσίας που αλλάζουν την εικόνα
-
25 Οκτωβρίου 2022 Νέοι «Πρεσβευτές» πόλεων της Ευρώπης συναντήθηκαν στα Ιωάννινα
-
13 Σεπτεμβρίου 2022 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΣΑΚΗ ΔΑΛΛΑ Εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος