H ανάπτυξη της Ηπείρου, διέρχεται μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, ανέφερε χτες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας που διοργανώνει, στα Ιωάννινα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας για το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα για την ανάδειξη καινοτόμων έργων στους τομείς εξειδίκευσης της Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η αγωνία είναι τεράστια για την ανάπτυξη του τόπου μας, ο οποίος μπορεί να προοδεύσει μόνο με πολύ δουλειά και συνεργασία.
«Πέρασαν πολλά προγράμματα και με το νέο τελειώνουμε. Κάτι δεν κάναμε καλά τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα φθάσαμε στο σημείο να λέμε ή προχωράμε, ή χανόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν μακριά από την παραγωγή». «Ως Περιφέρεια – εξήγησε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του- θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ώστε αυτή την πενταετία να δώσουμε την ευκαιρία και να στηριχθούμε στα πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Ήδη σήμερα παίρνουμε πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής».
Τέλος αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες της Περιφέρειας να στηρίξει τον εξωστρεφή προσανατολισμό των ηπειρωτικών επιχειρήσεων με την οργανωμένη συμμετοχή της, σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις, ενώ έκανε αναφορές σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους τομείς προτεραιότητας για την ανάπτυξη της Ηπείρου, της Υγείας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι στόχοι της διημερίδας
Η διημερίδα αποτελεί μια διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης για την ανάδειξη καινοτόμων έργων στους τομείς εξειδίκευσης της Ηπείρου.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσα από την ανάπτυξη της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την περίοδο 2014-2020 και σε συνέργεια με το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, επέλεξε, σε συνέχεια αναλύσεων και προτάσεων, τους τομείς της Αγροδιατροφής, της Βιομηχανίας της Εμπειρίας και των ΤΠΕ και Νεανικής Επιχειρηματικότητας ως τρεις από τους τέσσερις τομείς προτεραιότητας για την ανάπτυξή της.
Στους χώρους αυτούς η Ήπειρος παρουσιάζει σημαντικές συγκεντρώσεις, τόσο ερευνητικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων, όσο και ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο επιχειρήσεων και νέων επιχειρηματικών ιδεών. Η Περιφέρεια καλείται να οργανώσει και να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό προς όφελος των πολιτών της και της χώρας, μέσα από την επιχειρηματικότητα, την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, την ανάπτυξη και χρήση των υποδομών της, τη συνεργασία με άλλες Περιφέρειες, τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των δραστηριοτήτων της καθώς και την αποτελεσματική αξιοποίηση τόσο των περιφερειακών πόρων όσο και των εθνικών.
Η γεωργία
Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η ελληνική γεωργία μπορεί να απογειωθεί με τη χρήση της τεχνολογίας, την τυποποίηση και το branding, σε συνδυασμό με την κανονική επιχειρηματική λειτουργία όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή, μεταποίηση και διανομή των γεωργικών προϊόντων.Ο αγροτικός τομέας, ευνοημένος από τα εγγενή φυσικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, συνεισφέροντας 2,9% στο ΑΕΠ και 14% στην απασχόληση».
Όμως πρόσθεσε: «Ενώ η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά θετική καθώς η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται με ρυθμό 9% ετησίως και η Ευρώπη παραμένει κυρίαρχη στη διεθνή αγορά τροφίμων (καλύπτοντας το 40% των εξαγωγών παγκοσμίως), η έλλειψη συνεπούς στρατηγικής δεν επιτρέπει στον ελληνικό κλάδο να αξιοποιήσει το αντικειμενικό συγκριτικό του πλεονέκτημα και να εκμεταλλευτεί τη διεθνή ευκαιρία. Στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις και στην προσφορά χύμα ή νωπών προϊόντων, η ελληνική αγροτική παραγωγή αυξήθηκε κατά λιγότερο από 1% ετησίως την τελευταία 25ετία (μόλις 0,3% ετησίως αν αφαιρέσουμε τις επιδοτήσεις), με αποτέλεσμα πλέον να καλύπτει το 0,3% της παγκόσμιας παραγωγής από 0,8% το 1993. Ο αγροτικός κλάδος εμφανίζει εμπορικό έλλειμμα της τάξης του 1,2 δισ. το 2014 (ή 2,3 δισ. αν ληφθούν υπόψη και οι καθαρές εισαγωγές πρώτων υλών όπως σπόροι, λιπάσματα, ζωοτροφές), ενώ η Ε.Ε .συνολικά εμφανίζει εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 9 δισ.».
Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος