Ένα ακόμη «όχι» είπε ομόφωνα μάλιστα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου στο αιολικό πάρκο με ισχύ 36,4 MW στη θέση «Περιστέρι» των Δ.Ε Εγνατίας και Μετσόβου του δήμου Μετσόβου και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο.
Ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης, μετέφερε την αρνητική υπηρεσιακή εισήγηση και εισηγήθηκε ώστε να εκδοθεί αρνητική γνωμοδότηση, αφού υπάρχουν όπως ανέφερε αρκετά θολά σημεία και ακόμη περισσότερα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω αξιολόγηση.
Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε ο κ. Γοργόλης ήταν και ότι για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, στα όρια των οποίων εμπίπτει και το εν λόγω αιολικό, υπάρχει απαγόρευση για τη χωροθέτηση και ανάπτυξη τέτοιων εγκαταστάσεων ενώ υπάρχουν και σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα σε σχέση με την απειλή της ορνιθοπανίδας.
Πρόσθεσε ακόμη πως η προτεινόμενη χωροθέτηση σε τέτοια υψόμετρα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, καθώς σε όσο μεγαλύτερο υψόμετρο κατασκευάζονται τέτοιες εγκαταστάσεις, τόσο περισσότερο εκτεθειμένες είναι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, επομένως μειώνεται σημαντικά και η διάρκεια ζωής τους, άρα και το προσδοκώμενο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος που μπορεί ο κάθε επενδυτής να προσδοκά.
Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αρνητικά τοποθετήθηκαν ο Άρης Σπέγγος για το «Κοινό των Ηπειρωτών», ο Χ. Λιούρης από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», που χαρακτήρισε μάλιστα «πρόκληση» την πρόταση εγκατάστασης τέτοιων έργων σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και χωρίς το παραμικρό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και η Τ. Ζέκα από την «Λαϊκή Συσπείρωση» που στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι παρά τις δημόσιες πολιτικές δεσμεύσεις για την διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές στη χώρα, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί το παραμικρό.
Μία αντιπαράθεση από
τα παλιά για τους κόμβους
Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι ΜΠΕ για την κατασκευή του διπλού κυκλικού κόμβου επί της παραλιακής οδού προς Μεσοπόταμο και Βαλανιδοράχη και αντίστοιχα επί της παραλιακής οδού στη Λούτσα του δήμου Πάργας.
Στη συζήτηση αυτών των θεμάτων ενέσκηψε και η κόντρα που ήταν αναμενομένη λόγω του πρόσφατου παρελθόντος με τις συζητήσεις για την γνωμοδότηση των κυκλικών κόμβων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εκ των υστέρων, αφού δηλαδή έχουν αναδειχθεί οριστικοί ανάδοχοι. Η Τίνα Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κινήθηκε στο αντίστοιχο πλαίσιο με αυτό των προηγούμενων επίμαχων συνεδριάσεων, καταγγέλλοντας τη στάση της περιφερειακής αρχής και προσωπικά του Αλ. Καχριμάνη να υπογράφει απαλλακτικές αποφάσεις για τις γνωμοδοτήσεις των οδικών έργων που προτείνει η Περιφέρεια να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γοργόλης δικαιολόγησε τη στάση της περιφερειακής αρχής, λέγοντας, ότι οι ΜΠΕ των έργων αυτών εκπονήθηκαν αφού προέκυψαν οι ανάδοχοι, και παρότι υπάρχει η απαλλακτική απόφαση έκδοσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
«Νομίζω πως έχουν εξηγηθεί επαρκώς όλα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου.
Εμείς προχωρούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων γιατί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν υπήρχαν. Εμείς εδώ ως Επιτροπή εξετάζουμε το περιβαλλοντικό κομμάτι. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την κατασκευή των έργων και την ασφάλεια των πολιτών. Ξέρουμε ότι οι συγκεκριμένοι δρόμοι χρειάζονται παρεμβάσεις και πασχίζουμε να δώσουμε λύσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γοργόλης.
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
21 Νοεμβρίου 2024 Επαναρχίζουν οι εργασίες αποχέτευσης στο Πάπιγκο
-
21 Νοεμβρίου 2024 Ευκαιρία προβολής για τον τουρισμό της Ηπείρου
-
13 Νοεμβρίου 2024 «Ξεκρέμαστες» έμειναν οι επενδύσεις στην Ήπειρο
-
6 Νοεμβρίου 2024 Ανησυχία για τις καταβόθρες παραπλεύρως της Εγνατίας
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος