Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 11:22
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου 2015
Ήπειρος

«Ασφυξία» από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις

Off

Με τα μελανότερα χρώματα των τελευταίων ετών, των ετών στην καρδιά της κρίσης, περιγράφουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων της Ηπείρου, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, όχι μόνο τα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ακόμη και νοσοκομεία – πρότυπα που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς σε ετήσια βάση. 
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό πλέον παράδειγμα είναι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που καλείται να ανταποκριθεί σε μία τεράστια ζήτηση ασθενών από μία γεωγραφική περιφέρεια που εκφεύγει κατά πολύ των ορίων της Ηπείρου ή και της Δτ. Ελλάδας γενικότερα.
Το κυρίαρχο πρόβλημα βέβαια και για το ΠΠΓΝΙ είναι η υποχρηματοδότηση που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τα κενά που συνεχώς αυξάνονται σε ιατρικό προσωπικό, δημιουργεί ολοένα μία κατάσταση που αγγίζει τα όρια της ασφυξίας, προκαλώντας παράλληλα και ερωτηματικά για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου σε μία από τις σπάνιες κοινές συνεντεύξεις της διοίκησής της, εξέφρασε ένα σήμα κινδύνου για το μέλλον του ΠΠΓΝΙ, με ειδικότερες αναφορές σε ζητήματα που δημιουργούν παρενέργειες στην καθημερινή λειτουργία. 
Κυρίαρχο ζήτημα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση η αποδυνάμωση μετά την Αγγειοχειρουργική και μίας άλλης Κλινικής και συγκεκριμένα της Ενδοκρινολογικής. Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος της ΕΙΝΗ Βασίλης Καφαράκης, ο αντιπρόεδρος Χαρ. Παππάς και η Γεν. Γραμματέας Μαργαρίτα Κιτσανού μετά την συνταξιοδότηση του διευθυντή, καθηγητή κ. Τσατσούλη και τον διορισμό ενός ακόμη ιατρού στο Βόλο, στην Κλινική έχει μείνει ένας ενδοκρινολόγος και πέντε ειδικευόμενοι. Όμως ούτε η διοίκηση του ΠΠΓΝΙ, όπως ανέφεραν, κατάφερε να αλλάξει προς το καλύτερο αυτή την κατάσταση.
«Είναι η μοναδική Κλινική από την Κόνιτσα ως την Καλαμάτα και μία από τις τρεις πανεπιστημιακές Κλινικές σε όλη την επικράτεια. Το 2015 εξυπηρέτησε 8628 ασθενείς, εκ των οποίων οι 457 νοσηλεύθηκαν. Φαίνεται όμως, ότι αυτό δεν αρέσει σε κάποιους και γι’ αυτό η διοίκηση έχει ενημερώσει ότι τις εφημερίες στην Κλινική θα τις κάνουν παθολόγοι και οι ειδικευόμενο ενδοκρινολόγοι θα καλύπτουν τις εφημερίες στα ΤΕΠ. Θεωρούμε, ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια και είναι πολύ πιθανό να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά της Κλινικής», τόνισε ο κ. Καφαράκης.

Ανάγκες και στη 
Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
Πολλαπλές όμως είναι οι ανάγκες και τα προβλήματα και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπου όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΗ, νεφρολόγος Χαράλ. Παππάς έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ασθενών που καλύπτουν συνολικά τρεις βάρδιες και υπάρχει άμεση ανάγκη και για ενίσχυση της Μονάδας με προσωπικό και για προμήθεια δύο νέων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.
Η Γεν. Γραμματέας της ΕΙΝΗ Μαργ. Κιτσανού από την πλευρά της στάθηκε στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, οι οποίες μάλιστα δεν καλύπτονται ούτε με την προκήρυξη για επικουρικούς, εκφράζοντας παράλληλα αιχμές για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζούφη, η οποία όπως ανέφερε βρίσκεται πίσω «… από την ρουσφετολογική πρόσληψη ενός παιδιάτρου στο ΠΠΓΝΙ κάτι που δεν αποτελεί τιμή για κανέναν τη στιγμή που αναζητούμε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων».

Η μεγάλη προσέλευση
Το ΠΠΓΝΙ όπως ανέφερε το ΔΣ της ΕΙΝΗ σηκώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος από το σύνολο των νοσοκομείων της Δυτ. Ελλάδας, καλύπτοντας ακόμη και περιστατικά που έρχονται από την Αθήνα!
Το 2013 εξυπηρέτησε 296.471 ασθενείς και το 2014 επιπλέον 31109 ασθενείς. Όπως τόνισε η κα Κιτσανού το 3% αυτών των ασθενών προέρχεται από την Αθήνα. «Είμαστε υπερήφανοι για το ότι τους δεχόμαστε, αλλά όχι για ό,τι τους προσφέρουμε», τόνισε η κα Κιτσανού.
«Είχαμε ζητήσει 49 υπερεπείγουσες προσλήψεις ιατρών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και συνολικά 125 για όλα τα κενά στα νοσοκομεία της Ηπείρου και όχι μόνο σε θέσεις επικουρικών ιατρών και σε ειδικότητες, όπως των παιδιάτρων, που δεν παρίσταται ανάγκη», τόνισε ο κ. Καφαράκης.

Τα Κέντρα Υγείας
Η τρίτη και σημαντικότερη αναφορά της ΕΙΝΗ έγινε για την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, που όχι μόνο υπολειτουργούν και είναι και αυτά υποστελεχωμένα, αλλά πλέον καθημερινές ανάγκες σε υλικό και λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται είτε από τους εργαζόμενους είτε από τις τοπικές κοινωνίες. Κάτι ανάλογ0ο έγινε και εφαρμόζεται στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, όπου ο δήμος έχει σταθεί αρωγός χορηγώντας ό,τι υλικό υπάρχει σε έλλειψη και καλύπτοντας και τα έξοδα για το πετρέλαιο θέρμανσης!
Τέλος, η κα Κιτσανού αναφέρθηκε και στο πρωτοφανές αδιέξοδο με την καθυστέρηση της αξιολόγησης των διοικήσεων, κάτι που γίνεται αυτές τις ημέρες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
«Και οι προηγούμενοι που άλλαζαν τις διοικήσεις με κομματικά στελέχη δεν έκαναν κάτι καλύτερο αλλά πλέον η κατάσταση είναι στο απροχώρητο, με τον διοικητή να μη δικαιούται να υπογράφει εντάλματα άνω των 25 χιλ. ευρώ».     

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ