Αυξητικές τάσεις καταγράφει η συχνότητα εμφάνισης των καταθλιπτικών και αγχωδών συμπτωμάτων στην κοινότητα στην περίοδο μετά την πανδημία ή σε αυτό το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη πρόσληψη της γνώσης από την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι δομές υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η πανδημία, οι συνθήκες του εγκλεισμού στη διάρκειά της και η πιεστική κατάσταση που διαμορφώθηκε σε καθημερινό επίπεδο, αρχίζουν να αποτυπώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο παρατήρησης όπως ανέφερε ο Βάιος Περιτογιάννης, ψυχίατρος, και επιστημονικώς υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας «Σκυτάλη», της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου.
Από το καλοκαίρι, όταν και άρχισε η άρση των περιοριστικών μέτρων, που εφαρμόστηκαν στην πανδημία και αποκαταστάθηκε η διά ζώσης επικοινωνία, η κίνηση στις δομές της ΕΠΡΟΨΥΗ, είναι ιδιαίτερα αυξημένη και συνολικά ένας αριθμός 90 περίπου ωφελούμενων συμμετέχει στις ομάδες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν καθημερινά.
«Είναι πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, και χρήζουν βοήθειας είναι και άτομα όμως της διπλανής πόρτας, άτομα που εργάζονται, άτομα που δε γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζουν και αναζητούν και αυτοί τη φροντίδα και την υποστήριξη των δομών μας. Προσπαθούμε να προσελκύσουμε και άλλους στις ομάδες μας, να μας γνωρίσουν, να δουν τη δουλειά που γίνεται και τι προσπαθούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε», ανέφερε ο κ. Περιτογιάννης.
Η απάντηση στο ερώτημα ποιοι είναι εκείνοι που επηρεάστηκαν περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας και της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, προκαλεί έκπληξη. «Είναι σαφές, ότι η συχνότητα των καταθλιπτικών και αγχωδών συμπεριφορών και συμπτωμάτων έχει αυξηθεί. Άνθρωποι όμως που αντιμετώπιζαν από πριν κάποιες σοβαρές ψυχικές διαταραχές, επηρεάστηκαν λιγότερο στην πανδημία γιατί έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Η πανδημία όμως επηρέασε σημαντικά άλλους ανθρώπους που εμφάνισαν καταθλιπτικές συμπεριφορές ως απόρροια των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία», ανέφερε ο κ. Περιτογιάννης.
«Ιστορίες της ψυχής μας» το Σάββατο
Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 12.00 στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», το Κέντρο Ημέρας «Σκυτάλη» παρουσιάζει ταυτόχρονα τη δράση και το βιβλίο με τίτλο «Ιστορίες της ψυχής μας – Αφηγηματική τέχνη και ψυχική υγεία» της Μαρίας Μαχαίρα, που είναι εξωτερική συνεργάτιδα του Κέντρου. Η κα Μαχαίρα και ο κ. Περιτογιάννης μίλησαν για το περιεχόμενο του βιβλίου στα τοπικά μέσα και απηύθυναν κοινή πρόσκληση στους πολίτες να παρευρεθούν στην παρουσίαση του Σαββάτου. «Στην ουσία περιγράφει μέσα από δέκα ιστορίες μελών των ομάδων μας, τον τρόπο δουλειάς στη «Σκυτάλη», μέσα από την αφήγηση. Ουσιαστικά αποτελεί την επιβράβευση της δουλειάς όλων των δομών που προάγουν την ψυχική υγεία», ανέφερε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
14 Σεπτεμβρίου 2024 -
26 Ιανουαρίου 2024 Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι
-
7 Νοεμβρίου 2023 Εθνικό Δίκτυο για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
-
26 Οκτωβρίου 2023 Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο ψυχικής υγείας
-
11 Οκτωβρίου 2023 Η ψυχική υγεία ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος