Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-ν.π.δ.δ.,
κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης, ρυθμίσεις ποινικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, Συμβούλια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών και λοιπές διατάξεις σχετικά με το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό”.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ιδρύονται πέντε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και συγκεκριμένα δύο με έδρα την Αθήνα, φέροντα τις επωνυμίες «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» και «Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο», αντίστοιχα, δύο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, φέροντα τις επωνυμίες «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» και «Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού», αντίστοιχα, και ένα εδρεύον στην Κρήτη με την επωνυμία «Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου». Τα εν λόγω ν.π.δ.δ. αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της γενικής γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7), οι οποίες, σήμερα, λειτουργούν ως διοικητικές δομές του ΥΠΠΟΑ.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου από τον αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα αρχίσει σήμερα Παρασκευή.
Αντιδράσεις
Για το θέμα έχουν υπάρξει ήδη αντιδράσεις.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ.Α. ΒΔ Ελλάδας «αντιτίθεται στην νομική αλλαγή των πέντε μεγάλων δημόσιων Μουσείων της χώρας (Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου) και στην αποκοπή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον κύριο κορμό του ΥΠ.ΠΟ.Α».
«Θεωρούμε ότι διακυβεύεται ξεκάθαρα η βιωσιμότητα και αποδυναμώνεται η εξέλιξη όλων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ως δημόσιων αγαθών. Ο Σύλλογος στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων που
εργάζονται στα μουσεία αυτά και θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν ώστε να μην ψηφιστεί το εν λόγω σχέδιο νόμου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΣ.
Related Posts
-
17 Μαΐου 2024 -
15 Μαρτίου 2024 Αύξηση 16,6% στους επισκέπτες των μουσείων
-
21 Δεκεμβρίου 2023 Νέα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
-
-
26 Οκτωβρίου 2023 Προβληματισμοί για τις αλλαγές στους δήμους
-
25 Οκτωβρίου 2023 Προσεγγίζοντας την κατάργηση των Νομικών Προσώπων
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος