Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του πολιτισμού, η απώλεια του Γενικού διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας Φίλιππου Τσιμπόγλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 67 του χρόνια.
O Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 στα Φάρσαλα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Βιβλιοθηκονομία- Επιστήμη Πληροφόρησης στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Από το 1983 έως το 1999 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Από το 1999 έως το 2014 υπηρέτησε ως Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Από το 2014 μέχρι και το θάνατο του διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ανέλαβε το τεράστιο έργο της μετεγκατάστασής της από το Βαλλιάνειο Μέγαρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου εργάστηκε ακούραστα και ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του πρέπει και του αξίζει», αναφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Μηνύματα
Στο συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Φίλιππου Τσιμπόγλου, αναφέρεται:
«Επιστήμονας με όραμα, εκσυγχρονιστικές ιδέες και σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου με σκληρή δουλειά, πολύ κόπο και έμπνευση, υπήρξε την τελευταία δεκαετία ο ανανεωτής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εκείνος που την έφερε στη σύγχρονη εποχή και την έκανε πιο προσιτή, πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Σε μια περίοδο κρίσιμη για τον, ιστορίας δύο αιώνων, Οργανισμό, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ως Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφερε εις πέρας ένα γιγάντιο έργο, τη μετεγκατάστασή της από το ιστορικό κτήριο της Αθηναϊκής Τριλογίας, στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ. Με σπουδές στα Οικονομικά και στη Βιβλιοθηκονομία, και με πλούσιο επιστημονικό έργο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας, σε μια πορεία προς το μέλλον. Πολλές φορές είχαμε συζητήσει για τον τρόπο, με τον οποίο η Βιβλιοθήκη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, και πάντα εντυπωσίαζε με το συγκροτημένο και στοχευμένο όραμά του. Ο χαμός του λίγο πριν λήξει η θητεία του, μας προκαλεί βαθιά θλίψη, τόσο για την απώλεια ενός αγαπητού φίλου και συναδέλφου στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, όσο και για το ακόμη πλουσιότερο έργο που θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους μας».
Στο συλλυπητήριο μήνυμα της τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σίας Αναγνωστοπούλου, αναφέρεται: Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ήταν μια σπάνια φωτεινή προσωπικότητα, που γνώριζε πολύ καλά πως οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο αστικοί χώροι ανάγνωσης και δανεισμού, αλλά χώροι που οδηγούν στην διασφάλιση της έρευνας και της ισότιμης πρόσβασης στην γνώση. Είναι συμβολικά τεκμήρια μέλλοντος και ένα υλικό πέρασμα της ιστορίας στην αιωνιότητα.
Ήταν εμπνευστής της μετάβασης της Εθνικής βιβλιοθήκης σ’ αυτή τη νέα εποχή που απαιτεί οι υπηρεσίες της να μην είναι ασπόνδυλες υπηρεσίες αποθήκης βιβλίων, αλλά ένα μέσο στην διαδικασία «αλφαβητισμού» και μια εγγύηση στην δημιουργία εγγράμματων πολιτών.
Υπηρέτησε την πολιτιστική διάσταση του μοιράσματος που ενέχει η ανταλλαγή των συγγραφικών έργων. Έδωσε όραμα στην συλλογική περιπέτεια που λέγεται καταγραφή της γνώσης και περιεχόμενο στην αρχή της ίσης πρόσβασης στον πολιτισμό, συνθήκες που διαμορφώνουν την ταυτότητα της κοινότητας.
Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου πέρασε από πολλούς διαφορετικούς χώρους γραμμάτων στην σύντομη ζωή του, σήμερα τον αποχαιρετούμε με ένα βαθύ σεβασμό και μια απέραντη ευγνωμοσύνη για το έργο ψυχής που μας κατέθεσε».
Η Μερόπη Τζούφη
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, αναφέρει σε μήνυμά της:
«Με όραμα για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών, με βαθιά γνώση για το «χώρο του βιβλίου», με επιστημονική επάρκεια και ακαδημαϊκότητα, ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΒΕ το 2014 μεταμορφώνοντας τη σε ένα σύγχρονο περιβάλλον μόρφωσης, δια βίου μάθησης, διαλόγου και ανοιχτής πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά. Παράλληλα εργάστηκε συστηματικά για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου διέθετε μια σπάνια ποιότητα. Πολυδιάστατος, ευρυμαθής, οραματιστής και απόλυτα καταρτισμένος στο αντικείμενό του. Ταυτόχρονα, προσιτός, ευγενικός και με διάθεση συνεργασίας. Από σήμερα είμαστε φτωχότεροι».
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
13 Νοεμβρίου 2024 Ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τη θλίψη του
-
26 Σεπτεμβρίου 2024 Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος
-
18 Ιουνίου 2024 Θλίψη για την απώλεια του Ελευθέριου Καλογιάννη
-
7 Μαρτίου 2024 Έφυγε «στους μπαξέδες» ο Δήμος Μούτσης
-
6 Δεκεμβρίου 2023 Αναζητούνται οι δράστες για τον θάνατο των αρκούδων
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος