Η νέα χρονιά ξεκίνησε όπως τελείωσε, μέσα σε ένα καταιγισμό εξελίξεων γύρω από τις εκλογές και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Και συνεχίζεται όπως είναι φυσικό μέσα σε αυτό το πλαίσιο αφού είναι μία εκλογική χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλα πρέπει και να εντάσσονται και μέσα σε ένα προεκλογικό πλαίσιο. Τα έργα, οι σχεδιασμοί, οι προοπτικές, έχουν την αυτονομία τους και έτσι πρέπει να μπαίνουν και στο τραπέζι του διαλόγου.
Ήδη βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες ότι προχωράνε οι υποθέσεις της επέκτασης της Ιόνιας Οδού στην Κακαβιά ή της μελέτης για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες. Θέματα που απασχολούν τη δημοσιότητα πολλά χρόνια τώρα και θα την απασχολούν και την επόμενη χρονιά.
Το κρίσιμο σε αυτή τη φάση δεν είναι να γίνει μόνο η πολιτική συζήτηση επί αυτών. Θα γίνει προφανώς. Ακούμε από τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για βιώσιμα ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή καταλαβαίνουμε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο) δεν θα αποδεχθούν ένα μικρότερο δρόμο από τα Γιάννενα ως την Κακαβιά σε σχέση με τον τετράιχνο άξονα που ζητά η περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες. Και η απουσία σχεδιασμού για σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου από μόνη της προφανώς και έχει πολιτική σημασία.
Παρ’ όλα αυτά και παρ’όλες τις εντάσεις, θα πρέπει να βρεθεί ο χώρος και ο χρόνος ώστε η πόλη και η Ήπειρος συνολικά, να έχουν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες και τις γνώσεις για τα μεγάλα έργα που προχωράνε ή…δεν προχωράνε. Για να πάμε όλοι μαζί σε ένα επόμενο στάδιο, αλλά και για να αποκτήσει και βαθύτερη νόημα η πολιτική αντιπαράθεση ιδεών και προγραμμάτων, πρέπει το 2023 να γίνει χρόνια ουσιαστικής και σοβαρής συζήτησης για τι μπορεί και τι προσδοκά να έχει η Ήπειρος για τον εκσυγχρονισμό της και την αναπτυξιακή της υποδομή.
Απλή αναλογική και συνεργασίες στα δημαρχεία
Επειδή γίνονται διάφορες βαριές αναλύσεις για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένα από τα κλειδιά είναι να καταργηθεί η κατάκτηση της πλειοψηφίας στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με 43% ή και με λιγότερο ποσοστό στον πρώτο γύρο. Τοπικές εκλογές με βάση το 50% είναι η βάση της δημοκρατικής εκπροσώπησης. Δεν μπορεί ένας υποψήφιος να παίρνει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να έχει η παράταξή του την πλειοψηφία του 50% στις κάλπες στον πρώτο γύρο.
Και η απλή αναλογική δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα οι περισσότεροι δήμοι στην Ευρώπη λειτουργούν με βάση την απλή αναλογική, όπως γνωρίζουν και πολλοί αυτοδιοικητικοί στην Ελλάδα που τους επισκέπτονται.
Λένε βέβαια κάποιοι ότι η απλή αναλογική δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Άγνωστο από πού προκύπτει αυτό. Το λένε περισσότερο, όσοι πιστεύουν ότι οι δήμοι πρέπει να διοικούνται από μειοψηφίες ή όσοι δεν θέλουν να συνεργαστούν με κανέναν.
Μία μόνο δέσμευση απαιτεί η απλή αναλογική. Ότι ο υποψήφιος ή η παράταξη θα αποδεχτούν ότι μετεκλογικά αν δεν πιάσουν το 50% θα υποχρεωθούν και σε συμμαχία με άλλες παρατάξεις. Η συνεργασία να είναι δεδομένη. Αυτό προφανώς δεν το θέλουν όλοι. Αλλά και όλοι αυτοί οι δήμοι που δουλεύουν τόσα χρόνια στην Ευρώπη με συμμαχίες και συνεργασίες, κάτι καλύτερο θα έχουν καταλάβει.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος