Η ανάδειξη χώρων ιδιαίτερης αξίας, πολιτισμικής, πολιτιστικής και αρχαιολογικής, σε συνδυασμό με τις ενέργειες για την ανακατασκευή τους, όπου αυτό απαιτείται, τίθεται σε προτεραιότητα στην κοινή συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Μία συνεργασία, οι βάσεις της οποίας μπήκαν πριν από λίγο καιρό και επιβεβαιώθηκαν ουσιαστικά πριν από λίγες μόλις ημέρες στην κοινή σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο παρουσία της δημοτικής αρχής και της ηγεσίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Η πρώτη κοινή δράση που ξεκινά και μάλιστα άμεσα, εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από έναν περίπου μήνα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στο Νησί.
Στη σύσκεψη προ ημερών συζητήθηκε η πρόταση δημιουργίας ενός «Πάρκου Πολιτισμού» εντός του Κάστρου που θα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και θα προβάλει την διαχρονική ιστορική ταυτότητα των Ιωαννίνων.
Όπως εξήγησε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ οι παρεμβάσεις αφορούν ουσιαστικά ένα «τρίγωνο» που συνιστά η διαδρομή μεταξύ του τζαμιού Ασλάν Πασά και του Δημ. Μουσείου, την Εβραϊκή Συναγωγή και τα οθωμανικά λουτρά. Επίσης στον ίδιο χώρο και σε αντίστοιχο πλαίσιο εντάσσονται και άλλοι μνημειακοί χώροι, όπως είναι το Σουφαρί Σεράι, η Βιβλιοθήκη, ο Βυζαντινός Πύργος που αποκαταστάθηκε στο σύνολό του πρόσφατα, τα εξωτερικά τείχη του Κάστρου και οι Στοές, που επίσης είναι επισκέψιμες.
«Πιστεύουμε, ότι μέσα σε αυτό το τρίγωνο υπάρχει συμπυκνωμένη η ταυτότητα της πόλης και ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει όλες τις φάσεις της ιστορίας της από τα ελληνιστικά χρόνια, τα βυζαντινά και την οθωμανική κυριαρχία, μέχρι το σήμερα», τόνισε ο κ. Σουέρεφ. Ο δήμος Ιωαννιτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησαν στη σύσταση Ομάδας Έργου, η οποία εντός δύο μηνών θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το πλαίσιο πολιτιστικής ανάδειξης της περιοχής, τους πόρους που απαιτούνται και τις μελέτες που θα χρειαστεί να ωριμάσουν εντός του 2016.
Ο κ. Σουέρεφ παράλληλα τόνισε, ότι στις προθέσεις και στο σχεδιασμό της Εφορείας είναι να προχωρήσουν ανάλογες ενέργειες και σε άλλες διαδρομές του λεκανοπέδιου, όπως είναι για παράδειγμα η διαδρομή των πέντε αρχαίων θεάτρων, έργο που εντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.
«Αυτό που μας απασχολεί πρωτίστως είναι η εμπλοκή των κατοίκων της περιοχής, που θέλουμε να αναγνωρίσουν την μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και πως οι ίδιοι είναι κατά μία έννοια, οι συνεχιστές της», σημείωσε ο κ. Σουέρεφ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος