Αναπόσπαστο τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής στην Ήπειρο και ειδικότερα στη μοναδική αμπελουργική ζώνη της, στη Ζίτσα, αποτελεί η οινική παραγωγή, που παρά τα προβλήματα εξακολουθεί να αποτελεί και να δίνει μία διέξοδο σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.
Τα πλεονεκτήματα των αμπελώνων της Ηπείρου κυρίως λόγω των υψηλών ποιοτικών δεικτών των παραγόντων που επηρεάζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα Ιωάννινα από την περιφέρεια Ηπείρου.
Μία εκδήλωση που συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν από την αρχή ή να βελτιώσουν τους ήδη υπάρχοντες αμπελώνες. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος WineNet δόθηκε παράλληλα η ευκαιρία να αναδειχθούν τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των αμπελώνων της περιοχής και φυσικά τα τελικά παραγόμενα προϊόντα.
Στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας επισήμανε την αναγκαιότητα της στήριξης και ανάδειξης των τοπικών ποικιλιών, ενώ κατέθεσε και την πρόταση για δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου στα Ιωάννινα, που θα προβάλλει την ιστορία του οίνου στην περιοχή και φυσικά τα παραγόμενα προϊόντα.
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος αναφέρθηκε στην σημασία που έχει για την μελλοντική προοπτική του δήμου, η διαδικασία απονομής νέων δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρ. Παπασπύρου στάθηκε στη λειτουργία του Μουσείου Οίνου στην Κόνιτσα στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών.
Στην ημερίδα παρέστησαν ακόμη οι εταίροι του έργου, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματίες του κρασιού, της αμπελουργίας και του οινικού τουρισμού.
Εκτός από την παρουσίαση του προγράμματος από τους εταίρους, ξεχώρισαν οι ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων οι οποίοι ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα των αμπελώνων της Ηπείρου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας.
Οι ομιλίες
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του Κωνσταντίνου Μπακασιέτα ο οποίος ανέλυσε όλες τις πτυχές για τις εγκαταστάσεις ενός σύγχρονου αμπελώνα καθώς και τις προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα.
Ο Διονύσιος Γραμματικός, γεωπόνος, ο οποίος εκπροσώπησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας ενώ ο Ηλίας Μάνης, γεωπόνος και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των ορεινών περιοχών στην ανάπτυξη του οινικού τουρισμού.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με δύο ακόμη εισηγήσεις, που σχετίζονταν με τις δυνατότητες που παρέχει η επιστήμη στην ανάπτυξη των οινικών προϊόντων.
Ο Ιωάννης Κουλελής από την WSPC μίλησε για την υποστήριξη της γνώσης στον οίνο και τα αποστάγματα και η Κωνσταντίνα Ζέκα Πάσχου, διδάκτωρ Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μίλησε για τη σημασία και το μέλλον των τοπικών ποικιλιών όπως και για την ταυτοποίηση των γηγενών ποικιλιών αμπέλου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος