Η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να φέρει το υπ. Περιβάλλοντος στη Βουλή προς ψήφιση τις αμέσως επόμενες μέρες, θα ολοκληρώσει το παζλ της σύνταξης των Δασικών Χαρτών στη χώρα.
Η ρύθμιση αυτή θα αφορά στις πρώην δημόσιες ή δημοτικές δασικές εκτάσεις, οι οποίες εκχερσώθηκαν παράνομα μετά το 1945 και στην πορεία καλλιεργήθηκαν, ενώ στις περισσότερες αυτών των περιπτώσεων, οι χρήστες των εκτάσεων εισέπρατταν και κοινοτικές επιδοτήσεις.
Το υπ. Περιβάλλοντος, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Γ. Αμυράς σε δηλώσεις του από τα Γιάννενα, δρομολογεί την άμεση ρύθμιση του ζητήματος, που αφορά σε 2,5 εκ. στρέμματα αγροτικής γης σε όλη τη χώρα, στην κατεύθυνση της επιτρεπόμενης χρήσης των εκτάσεων ως έχουν, ώστε και να καλλιεργούνται και να επιδοτούνται, πλην όμως, χωρίς να δοθεί η κυριότητα ιδιοκτησίας στους αγρότες.
«Είναι το τελευταίο κομμάτι στο παζλ των Δασικών Χαρτών, τους οποίους για πρώτη φορά αποκτά η χώρα, μετά από μία πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά των υπηρεσιών του υπουργείου. Με τη νομοθετική ρύθμιση θα δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή τη γη και θα τους απαλλάξουμε από την αβεβαιότητα ότι μπορεί να την πάρει το κράτος. Δεν θα αναγνωριστεί ιδιοκτησία όμως θα κάνουν χρήση της έκτασης και θα επιδοτούνται όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια», τόνισε ο κ. Αμυράς.
Η υπόθεση Λούρου
Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Αμυράς κλήθηκε να δώσει και ένα χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την υπόθεση της αποκατάστασης της ζημίας στον ποταμό Λούρο, λέγοντας, ότι άμεσα προωθούνται προς υπογραφή δύο μελέτες. Η πρώτη αφορά στην μελέτη για την ποιότητα και ποσότητα της ιχθυοπανίδας, τη βιοποικιλότητα και τις επιπτώσεις σε αυτήν από τις παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών και η δεύτερη αφορά στην οριοθέτηση του ποταμού από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του Λούρου.
«Εκεί είναι κι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει με τη λειτουργία των πεστροφοκαλλιεργειών και βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με το υπ. Οικονομικών για την αδειοδότησή τους», ανέφερε ο κ. Αμυράς.
Η ασθένεια των πλατάνων
Τέλος, ο υφ. Περιβάλλοντος χαρακτήρισε επιτακτική αναγκαιότητα που καλύφθηκε έστω και αργά, καθώς η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου έχει εντοπιστεί εδώ και μία 20ετία στην χώρα μας, την σύσταση Ομάδας Εργασίας, που καλείται σε διάστημα 60 ημερών, να συντάξει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ασθένειας, για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων στις περιοχές όπου δεν έχουν πληγεί και για άλλου τύπου παρεμβάσεις. Τέτοιες θα είναι οι εκριζώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στον Καλαμά και στον Άραχθο αντίστοιχα, ενώ έχει εξασφαλιστεί και πίστωση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τις συνοδευτικές εργασίες.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
30 Αυγούστου 2023 -
23 Αυγούστου 2023 Απαγόρευση κυκλοφορίας για δάση και δασικές εκτάσεις της Ηπείρου
-
11 Ιουλίου 2023 Απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δάση
-
2 Ιουνίου 2023 10,8 εκ. ευρώ για νέα έργα υδροδότησης ως το 2025
-
19 Μαΐου 2023 Ένα ακόμα βήμα για τις νέες Φυλακές
-
18 Μαΐου 2023 Γ. ΑΜΥΡΑΣ – Προοπτική συνεργασίας για το περιβάλλον
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος