Τις πληγές που άνοιξε η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το πρωί το νησί και έγινε αισθητή σχεδόν στη μισή Ελλάδα, μετρά ήδη η Λευκάδα. 12 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2003 το νησί της Λευκάδας βρέθηκε ξανά στο μάτι του εγκέλαδου, που άφησε ήδη δύο γυναίκες νεκρές, πολλούς ελαφρά τραυματίες και σοβαρές ζημιές στις υποδομές του νησιού.
Ο σεισμός που χτύπησε νωρίς το πρωί στις 09.10, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο, 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός ακόμη και στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Μια 60χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στην παραλία όπου βρισκόταν στην Πόντη Βασιλικής.
Επίσης, μία 82χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στον στάβλο της, όταν καταπλακώθηκε από ένα τοιχίο.
Αργά το μεσημέρι κυκλοφόρησαν φήμες και για τρίτο νεκρό, χωρίς όμως ευτυχώς, η συγκεκριμένη πληροφορία να έχει επιβεβαιωθεί στην πορεία της ημέρας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θεόδωρο Χαλικιά το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι πολύ μεγαλύτερες από ότ,ι αρχικά είχε εκτιμηθεί και αναφέρονται κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στα λιμάνια κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού.
Στο χωριό Αθάνι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής και τα περισσότερα προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής, ενώ σοβαρές βλάβες σε κατοικίες που πλέον είναι μη κατοικήσιμες έχει υποστεί και το Νυδρί.
Στην περιοχή του Αγίου Νικήτα, δύσκολη είναι η πρόσβαση στα ορεινά χωριά ενώ έχουν «κοπεί» και πολλοί παραλιακοί δρόμοι.
Ο κ. Χαλικιάς δήλωσε ότι η αίσθηση του σεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη «γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 5 χιλιόμετρα, και ήταν και κοντά στο νησί. Οι κολώνες της ΔΕΗ ενώνονταν η μία με την άλλη».
Κλειστά τα σχολεία
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες λειτουργούν κανονικά, ενώ σήμερα Τετάρτη, στο νησί, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Σχεδόν σε όλα τα σχολεία του νησιού βρισκόταν σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου και με το πρώτο κούνημα του σεισμού, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, πετάχτηκαν έξω από τα σχολικά κτήρια. Αν και αρκετά μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, οι μαθητές και οι γονείς και εκπαιδευτικοί στο 13ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων, διέκοψαν για λίγο τη γιορτή για το Πολυτεχνείο, όταν η σεισμική δόνηση άρχισε να γίνεται αισθητή. Όλοι πάντως αντέδρασαν με ψυχραιμία και η γιορτή συνεχίστηκε κανονικά.
Γενικότερα πάντως, οι κάτοικοι του νησιού αντέδρασαν με ψυχραιμία ενώ παρά τις ζημιές σε παλιά κυρίως κτήρια, εκτιμάται ότι οι κατασκευές που χτίστηκαν με τον πρόσφατο αντισεισμικό κανονισμό προστασία άντεξαν και μάλιστα με πολύ καλή συμπεριφορά τη μεγάλη σεισμική δόνηση.
Στο νησί μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών.
Βοήθεια από τα Ιωάννινα
Στο νησί της Λευκάδας βρίσκονται από χθες το μεσημέρι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων και της 5ης ΕΜΑΚ, με επικεφαλής τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου,
Ι. Φωστιέρη. Επίσης έχουν διατεθεί ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας, ενώ το μεσημέρι αναχώρησε από την ηπειρωτική πρωτεύουσα και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος