Από φαρμακείο σε φαρμακείο και με το τηλέφωνο στο χέρι τρέχουν τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες που είτε οι ίδιοι είτε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο ταλαιπωρείται από κάποια ίωση και αναζητά την αντιβίωση ή τα εισπνεόμενα που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους.
Οι ελλείψεις στην αγορά των φαρμάκων είναι πλέον σε ιστορικά επίπεδα, με τους φαρμακοποιούς να επιβεβαιώνουν πως πλέον καταγράφονται όχι μόνο σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, κυρίως για τα παιδιά, αλλά ακόμη και σε κοινά φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως είναι τα αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη.
Το υπ. Υγείας ανακοίνωσε την Δευτέρα ένα νέο πλέγμα δέκα μέτρων, που προστίθενται στις προηγούμενες αποφάσεις για τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας των φαρμάκων στη χώρα.
Η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας και με νέες δηλώσεις της αναπλ. υπουργού Υγείας κας Γκάγκα την Τρίτη, εκτιμά, ότι τα προβλήματα με τις ελλείψεις φαρμάκων θα έχουν αποκατασταθεί εντός του Ιανουαρίου, με τους φαρμακοποιούς ωστόσο να μην συμμερίζονται την ίδια άποψη και να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.
Ο Μάριος Μπουρατζής, μέλος του νεοσύστατου ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων περιέγραψε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην αγορά των φαρμάκων στα Ιωάννινα, λέγοντας πως και στο παρελθόν υπήρχαν ελλείψεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σε τέτοια έκταση. Σημείωσε, ότι είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στο εξωτερικό και όχι μόνο στην Ελλάδα και πως οι φαρμακοποιοί σε συνεννόηση με τους ιατρούς που συνταγογραφούν τα φάρμακα προσπαθούν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την εκτέλεση κάθε συνταγής.
«Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι, όταν ταλαιπωρούνται για να βρουν το φάρμακο που τους έχει συστήσει ο γιατρός και κάθε φορά αναζητούμε σε συνεννόηση με τους γιατρούς και με συναδέλφους να βρούμε κάποιο άλλο φάρμακο που θα ανταποκρίνεται ή κάποιο γενόσημο», ανέφερε ο κ. Μπουρατζής.
Μόνο με συνταγή αντιβηχικά
και αντιφλεγμονώδη
Το υπ. Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα πλέγμα δέκα νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Έτσι, μεταξύ άλλων, με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται τα αντιβιοτικά, με συνταγή δηλαδή διατίθενται στο εξής τα αντιβηχικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιεμετικά φάρμακα.
Το μέτρο αυτό αποτελεί ένα από τα 10 νέα μέτρα στα οποία προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με σκοπό την πιο δραστική αντιμετώπιση των ελλείψεων. Αποφασίστηκε επίσης, η συνέχιση των ελέγχων σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες για αποθέματα, η αύξηση των παραγγελιών φαρμάκων από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ, η ενημέρωση μέσω του ΕΟΦ ποια ελλειπτικά φάρμακα μπορούν να υποκατασταθούν με γενόσημα και ο εξορθολογισμός των τιμών των φθηνών φαρμάκων, ώστε να μην είναι ασύμφορα για την ελληνική αγορά.
Ποια φάρμακα
έχουν εξαφανιστεί
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) μέχρι τέλος Δεκεμβρίου απουσίαζαν από τα ράφια των φαρμακείων 232 σκευάσματα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δραστικές ουσίες: παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη, ενώ λείπουν και αρκετά εισπνεόμενα για πνευμονολογικές παθήσεις.
Σε 76 σκευάσματα, έχει διακοπεί εντελώς η παραγωγή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη.
Μεταξύ αυτών είναι και 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), η χώρα μας προμηθεύεται από το εξωτερικό 67 ελλειπτικά σκευάσματα.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
27 Αυγούστου 2024 -
5 Ιουνίου 2021 Eξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος Φαρμακοποιού
-
21 Ιανουαρίου 2021 Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος