Στάση αναμονής κρατά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την απόφαση της Κίνας να υιοθετήσει μία διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ανοίγοντας παράλληλα και τα σύνορά της με όλον τον υπόλοιπο κόσμο.
Το ενδεχόμενο της εξάπλωσης νέων παραλλαγών, κάποιες εκ των οποίων ήδη έχουν εντοπιστεί στην Κίνα, προφανώς απασχολεί τον υπόλοιπο κόσμο και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνει και ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα για την υποδοχή των πολιτών από την Κίνα, με αυξημένα τεστ και άλλες παρόμοιες απαιτήσεις.
Μπορεί ο κόσμος, όπως συνέβη και στην Ελλάδα, να βιάστηκε να κηρύξει το τέλος της πανδημίας, κάτι που δεν έχει ακόμη έρθει και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα γίνει, ωστόσο υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις, όπως ανέφερε η Εύη Ντζάνη, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προϊσταμένη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλώντας στο ITV.
Τα στοιχεία που δίνουν αισιοδοξία είναι ότι τα κλινικά χαρακτηριστικά των παραλλαγών που εντοπίζονται στην Κίνα, είναι φυλογενετικά σταθερά, επομένως αντιμετωπίζονται με τα όπλα που υπάρχουν στη φαρέτρα της επιστημονικής κοινότητας, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια και τα φάρμακα. «Επίσης όμως, έχουμε τη δυνατότητα της ανακοπής της διασποράς και της μετάδοσης με τη λήψη και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως αυτά που ήδη ανακοινώνουν πολλές χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Υπάρχει μία ανησυχία, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει λόγος πανικού. Να μην ξεχνάμε, ότι παρότι σήμερα αισθανόμαστε δυνατοί απέναντι στην πανδημία έχουμε στη διάθεσή μας επικαιροποιημένα εμβόλια που δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει όσο έπρεπε και άλλα μέτρα, όπως τα τεστ και η μάσκα, που δεν είναι κακό να συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε», ανέφερε η κα Ντζάνη.
Εκτεταμένη διασπορά
στα Γιάννενα
Τα στοιχεία από τις αναλύσεις του ιικού φορτίου των λυμάτων δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει εκτεταμένη διασπορά στην πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή, με την κα Ντζάνη να επισημαίνει, πως η κατάσταση δείχνει δυσκολότερη σε συνδυασμό με την εξάπλωση της γρίπης και των άλλων αναπνευστικών ιών που επίσης βρίσκονται σε έξαρση.
Αλλαγή στρατηγικής
Καταλήγοντας η κα Ντζάνη ρωτήθηκε για το εάν θεωρεί, ότι η Πολιτεία έχει μερίδιο ευθύνης για τα χαμηλά ποσοστά του εμβολιασμού των πολιτών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, λέγοντας πως η εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού το πρώτο διάστημα δεν είχε ιστορικό προηγούμενο, στην πορεία όμως διαφοροποιήθηκε, γιατί μεταβλήθηκαν και οι ανάγκες της κοινωνίας. «Είναι σίγουρα πιο δύσκολη η προώθηση του εμβολιασμού μέσω της Πολιτείας, όμως τον ρόλο πλέον τον έχουν αναλάβει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι συνάδελφοι της κοινότητας, τους οποίους και πρέπει να υποστηρίξει η Πολιτεία. Πιστεύω κι εγώ, ότι η Πολιτεία πρέπει να υιοθετήσει μία άλλη στρατηγική, πιο σύνθετη, όμως και σε πόρους και σε προσωπικό», κατέληξε η κα Ντζάνη.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
2 Οκτωβρίου 2024 -
28 Σεπτεμβρίου 2024 ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ Σε μόνιμη βάση η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού
-
-
18 Ιανουαρίου 2024 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ενστάσεις για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
-
11 Ιανουαρίου 2024 Καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού
-
6 Ιανουαρίου 2024 Προβληματισμός για την υψηλή ανθεκτικότητα του κορωνοϊού
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.617)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος