Μία διαρκής μάχη, ένας πόλεμος, όπως τον περιγράφουν πλέον και οι ηγέτες των περισσότερων χωρών της Ευρώπης είναι αυτός που ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις εκατόμβες των θυμάτων.
Από τα πολλά κοινά συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών, περισσότερο σημαντικά αναμφίβολα, είναι εκείνα που αναφέρονται στο ότι πια, η καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών, δεν πρόκειται να είναι ίδια με το παρελθόν. Αυτό το βιώνουν ήδη οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της Γαλλίας και χωρών της κεντρικής Ευρώπης, στις οποίες θεωρείται βέβαιο, ότι υπάρχουν θύλακες των τζιχαντιστών.
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και προσπαθεί να συνέλθει από τις εικόνες φρίκης της Παρασκευής, με το θυμικό να λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις προς αμφίδρομες κατευθύνσεις. Η έκκληση για ψύχραιμη αντιμετώπιση ενός τρομακτικού φαινομένου και η ανάγκη να καταπνιγεί ο φόβος μπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις, με το συναίσθημα της οργής με την απαίτηση για εκδίκηση και παραδειγματική τιμωρία των νοσηρών εγκεφάλων.
Μία Ευρώπη που έζησε πολεμικούς ολέθρους και σφαγές δεκαετιών, μία Ευρώπη που έμαθε στην πορεία των ετών να σκέφτεται και να ενεργεί ελεύθερα, μεταμορφώνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες, με αφορμή και το τεράστιο προσφυγικό κύμα, σε μία Ευρώπη με κλειστές πόρτες, οι οποίες όμως ανοίγουν, όπως αποδείχθηκε, με τη βία και όχι εύκολα και χωρίς πόνο…
Η παγωμάρα που επικρατεί στη γαλλική πρωτεύουσα είναι το κυρίαρχο στοιχείο των πρώτων αυτών ημερών στο Παρίσι, όπως αναφέρει η Ελένη Παγκρατίου, επίτιμη υποπρόξενος της Γαλλίας στα Ιωάννινα, που τόνισε, ότι εκείνο που τρομάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ο φόβος για την αναγκαστική αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών.
«Διαταράσσονται και αμφισβητούνται δεδομένα της καθημερινότητας, όπως είναι η ασφάλεια στους δημόσιους χώρους, η διασκέδαση, όλα αυτά που είναι τόσο απαραίτητα σε περιόδους κρίσης», τόνισε η κα Παγκρατίου, που κλήθηκε εσπευσμένα χθες στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη ασφαλείας, την οποία συγκάλεσε η γαλλική πρεσβεία, παρουσία των εκπροσώπων της γαλλικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.
«Το μείζον πρόβλημα της Γαλλίας αποδείχθηκε, ότι είναι κοινωνικό, και αναφέρεται στα παιδιά των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που δεν ενσωματώθηκαν ούτε και προσαρμόστηκαν στη γαλλική κοινωνία, αλλά έμειναν στο περιθώριο, αποκτώντας θυμό για την κατάσταση αυτή και τη χώρα που τους φιλοξενεί, η οποία είναι η χώρα τους. Εκεί βρίσκεται το ευάλωτο σημείο της κοινωνίας στο Παρίσι», τόνισε η κα Παγκρατίου.
Η Γαλλία, αντίθετα με ό,τι λέχθηκε ή κυκλοφόρησε από την πρώτη στιγμή, δεν έκλεισε τα σύνορά της, αλλά ενέτεινε τους ελέγχους στη μεθόριο και στα αστικά κέντρα. «Σε τέτοιες καταστάσεις απαιτούνται ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, όμως το δύσκολο είναι η ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της αστυνομοκρατίας».
Η κα Παγκρατίου το βράδυ της Παρασκευής, πληροφορήθηκε τα γεγονότα των επιθέσεων, μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης αρχικά, ευρισκόμενη στο εξωτερικό μαζί με φίλους από τη Γαλλία, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα έχουν σχέσεις συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες του πολυχώρου Bataclan, όπου σημειώθηκε η πιο πολύνεκρη επίθεση της Παρασκευής.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος