Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 02:47
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκεμβρίου 2022
Αποχρώσεις

Όλα πάνε καλά… ή δεν πάνε;

Off

Δύσκολα θα πίστευε κάποιος ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της μεγάλης κρίσης ότι θα συναγωνιζόταν το πολιτικό σύστημα της χώρας για το ποιος δίνει τα καλύτερα επιδόματα. Αλλά και η σημερινή κυβέρνηση που ως αντιπολίτευση μιλούσε για επιδόματα φτώχειας ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα έβλεπε τότε τον εαυτό της στη θέση κάποιου που διανέμει 250 ευρώ, 600 ευρώ ή κάρτες για τα σούπερ μάρκετ.

Μικρή σημασία όμως έχει το πώς βλέπουν τον εαυτό του το κόμμα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει να βλέπεις τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια, χρόνια νέων κρίσεων. Αλλαγών που συσσωρεύτηκαν πάνω σε ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές που συνέβησαν μετά το 2008-2009.

Επιδόματα χρειάζονται. Και δεν φτάνουν. Και δεν πιάνουν όλον τον πληθυσμό που έχει ανάγκη. Και δεν λειτουργούν καν μερικές φορές. Για να θυμίσουμε ότι το «κουπόνι» για νέες συσκευές και υπολογιστές ουδέποτε αξιολογήθηκε για την προσφορά του στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αλλά πλέον, για πολύ κόσμο λείπουν τα 10 ευρώ τη μέρα, λείπει το φαΐ πάνω στο τραπέζι, λείπουν τα βασικά. Κι εκεί είναι το πρόβλημα.

Και η αντίφαση είναι ότι ενώ αυξάνονται τα επιδόματα, δεν ανοίγει η συζήτηση για τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και την έλλειψη προοπτικών. Αντιθέτως, το κυβερνητικό αφήγημα λέει ότι όλα πάνε καλά, και στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις και στις εξαγωγές και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Για αυτό και χρησιμοποιούν τον όρο «ευάλωτες ομάδες» για να δικαιολογήσουν τα επιδόματα, που όμως αναγκάζονται να τα δώσουν σε εκατομμύρια ανθρώπους ώστε να γίνουν και αντιληπτά ως οργανωμένη παρέμβαση- και για να έχουν και κάποιο αντίκτυπο στις κάλπες θα έλεγε κάποιος πιο αρνητικό.

Αν όμως όλα πάνε καλά στη χώρα, γιατί λείπουν αυτά τα 100 ευρώ το μήνα από κάθε σπίτι και χρειάζεται ένα ακόμα pass; Εκτός κι αν είναι όλα ένα κακό όνειρο, και κάποια στιγμή θα τελειώσει ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση ή η ακρίβεια και μέσα στο επόμενο εξάμηνο όλα θα γίνουν καλά.

 

Το Μουντιάλ που άνοιξε συζητήσεις

Πρέπει να είδα συνολικά από το μουντιάλ, γύρω στις δύο ώρες κι αυτό λόγω της παράτασης κυρίως στον τελικό. Κατά βάση είδα μετά το 70ο λεπτό του τελικού, ο οποίος πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήταν μία γερή δόση από καλό ποδόσφαιρο.

Κυρίως όμως ήταν ένα διεθνές γεγονός, από αυτά που «πρέπει να έχεις δει». Για αυτό άλλωστε έφτιαξε αμέσως σχεδόν και τον μύθο του, από όσους είναι σίγουροι ότι είδαν τον «καλύτερο τελικό» όλων των εποχών ή από όσους αποφάνθηκαν ότι ο Μέσι τελικά είναι καλύτερος από τον Μαραντόνα.

Αυτή η επείγουσα ανάγκη να μυθοποιηθεί ένα γεγονός δεν είναι παρά μία άλλη εκδοχή της εμπορευματοποίησής του. Εδώ μιλάει πρώτα η αγορά, η οποία ήδη πουλάει τις νέες μυθολογίες που γεννήθηκαν στο Κατάρ. Που όταν λες τη λέξη Κατάρ αμέσως οδηγείσαι και σε αρνητικές σκέψεις αναλογιζόμενος το πλήθος των εργατών που χάθηκαν για να γίνουν αυτά τα γήπεδα. Δεν είναι μικρό και αυτό το γεγονός ώστε να μειωθεί ο ρόλος του στη διαμόρφωση σήμερα της επικαιρότητας. Για αυτό και είχε σημασία και το μποϊκοτάζ που έγινε.

Απλώς είσαι μπροστά σε τόσο μεγάλα γεγονότα που συγκινούν από ένα φτωχόπαιδο στο Μπουένος Άιρες ως ένα στέλεχος επιχειρήσεων στο Παρίσι ή έναν μετανάστη από την Αφρική, τότε δύσκολα μπορείς να το παραλείψεις.

Το θέμα είναι πώς πάμε παρακάτω, μέσα από τις συλλογικές μας εκφράσεις, τις συζητήσεις μας. Έχει νόημα το ποδόσφαιρο στις μέρες μας; Και τι σημαίνει αυτή η αγορά γύρω από ένα αθλητικό γεγονός, το οποίο συμπλέκεται με κρατικά και διεθνή συμφέροντα; Ας ελπίσουμε ότι θα κρατήσει αυτή η συζήτηση.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ