Τελευταία Νέα

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 12:48
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2022
Πολιτισμός

«Σήκω ψυχή μου…», μία συναισθηματική περιδιάβαση ενός αιώνα

Off

Με ένα πλήθος τεκμηρίων από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που πρόσφεραν φορείς, σύλλογοι και πολίτες, απόγονοι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η έκθεση που πραγματοποιεί το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τίτλο «Σήκω ψυχή μου…», εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλα, παρουσία ακόμη του υφ. Περιβάλλοντος

κ. Αμυρά, του βουλευτή κ. Καλογιάννη, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους πολιτών, που γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους της Πινακοθήκης.

Οι βασικοί άξονες της έκθεσης είναι το μεγάλο προσφυγικό κύμα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, το τραύμα της προσφυγιάς, η νέα ζωή στην πατρίδα, η μεταφορά της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσης και το μπόλιασμα της ελληνικής κοινωνίας με έναν ανεκτίμητο πλούτο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δύσκολες περιόδους της προσφυγιάς 1,3 εκ. πολιτών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, πρώτα για τους ίδιους, αλλά και για το ίδιο το ελληνικό κράτος που μέχρι το 1930 πάντως, είχε καταφέρει να τους ενσωματώσει στην ελληνική κοινωνία.

«Η περίοδος μετά την Μικρασιατική καταστροφή έφερε στην Ελλάδα 1,3 εκ. πρόσφυγες, μέχρι το 1925, οι 900.000 εκ των οποίων ήρθαν μέχρι το τέλος του 1922, σε μία χώρα που είχε πληθυσμό λίγο κάτω από 5 εκατομμύρια. Καταλαβαίνουμε όλοι την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος της αποκατάστασης τόσων ανθρώπων σε μία τέτοια περίοδο για το ελληνικό κράτος. Μέχρι το 1930 το κράτος έχτισε 150.000 σπίτια για τους πρόσφυγες, τούς έδωσε εκτάσεις, εργαλεία, σπόρους, δουλειές. Ο ξεριζωμός όμως αυτών των ανθρώπων δεν ήταν συναισθηματικός. Ο πολιτισμός τους, τα τραγούδια, τα έθιμα, η κουζίνα μεταφέρθηκαν και παρέμειναν ίδια και αυτή ήταν η άρνησή τους να ξεριζωθούν συναισθηματικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας.

Χαιρετισμοί

Τους προσκεκλημένους και τους πολίτες καλωσόρισαν στην έκθεση η αντιδήμαρχος, αρμόδια για θέματα πολιτισμού Ελ. Ακονίδου και η διευθύντρια της Πινακοθήκης Κλεοπάτρα Εξάρχου.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Ευάνθης Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η έκθεση αυτή δεν αποτελεί ένα φόρο τιμής και μνήμης, αλλά ένα γεγονός γιορτής για το σήμερα και την ταυτότητά του ελληνισμού.

Στη βαθύτερη εκλεκτική συγγένεια της μικρασιάτικης μουσικής και των τραγουδιών, με την ηπειρωτική μουσική παράδοση για την ξενιτιά αναφέρθηκε από την πλευρά της η κα Καμηλάκη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, ενώ λεπτομέρειες για τις ενότητες της έκθεσης παρουσίασε η επιμελήτρια αυτής κα Ενεπεκίδου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ολοκληρώθηκαν με μικρασιάτικα τραγούδια και μουσικές από τη χορωδία του μουσικού εργαστηρίου της Ενορίας Περιβλέπτου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ