Μία ευρεία συζήτηση σε πανελλαδικό επίπεδο άνοιξε τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την τραγική υπόθεση Γιακουμάκη, με το θάνατο του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής να αποδίδεται ή να ερμηνεύεται μεταξύ άλλων και ως μία κατάληξη της εκφοβιστικής συμπεριφοράς άλλων σπουδαστών απέναντί του.
Από τότε έχουμε περάσει εννέα μήνες και το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και γενικότερα της αντίστοιχης συμπεριφοράς στη μαθητική κοινότητα όλων των βαθμίδων, αλλά και γενικότερα έχει προσλάβει διαστάσεις και συζητείται ευρέως. Με αυτήν την αφόρμηση η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας συνεχίζοντας τη συνεργασία που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά πραγματοποίησαν την Τετάρτη το απόγευμα εκδήλωση, με επίκεντρο τη διάλεξη του επίκουρου καθηγητή Ιατρικής Ψυχολογίας Δημ. Δαμίγου, με θέμα «Η εκφοβιστική συμπεριφορά
(bullying) ως σύμπτωμα μιας ψυχολογικής και κοινωνικής δυσλειτουργίας».
Ο κ. Δαμίγος στην ομιλία του αναφέρθηκε πρωτίστως στην αιτία που γεννά την επιθετική συμπεριφορά και στην ανάγκη να κατανοηθούν οι αιτίες αυτές σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να ερμηνευθεί μία σχετική στάση. Χρησιμοποίησε μάλιστα τρεις λέξεις – κλειδιά, που όπως είπε, μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασης. «Πρόκειται για την εξέλιξη, την ισορροπία και την τοξικότητα. Οι δύο πρώτες αναφέρονται και έχουν άμεση σχέση με την ανθρώπινη ζωή, και η τρίτη με εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψυχικό τραύμα για έναν άνθρωπο από το να αισθάνεται εγκλωβισμένος σε μία κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει, να αποδράσει. Οι περισσότεροι βασανιστές όμως, έχουν οι ίδιοι βασανιστεί στο παρελθόν, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, ούτε και συνιστά δικαίωση για το θύτη. Ίσα – ίσα που αυτό θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ισορροπία. Επομένως για κάθε τέτοια συμπεριφορά θα πρέπει να υπάρχουν και οι συνέπειες για τον θύτη», τόνισε ο κ. Δαμίγος.
Η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Μαργαρίτα Τζαφλίδου από την πλευρά της τόνισε, ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν παρατηρούνται μόνο στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στους εργασιακούς χώρους.
Στην αρχή της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΕΗΜ Κ. Βλάχος εξέφρασε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκεια της Εταιρείας και την προσωπική του, για την ελάχιστη ανταπόκριση των φορέων της τοπικής κοινωνίας, των συλλογικοτήτων, των εταίρων της ΕΗΜ, αλλά και των πολιτών ως μεμονωμένες προσωπικότητες στην εκδήλωση.
«Ένα θέμα τραγικώς επίκαιρο λόγω της υπόθεσης Γιακουμάκη, λίγες ημέρες μετά το μνημόσυνο για τους εννέα μήνες από τότε που χάθηκε το παιδί κι όμως δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που πρέπει για να μάθουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τέτοιου είδους καταστάσεις», τόνισε ο κ. Βλάχος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος