«Το έθνος μας δεν είναι κατακτητικό. Είμαστε έθνος ατόμων, δεν είμαστε στίφη, δεν είμαστε μάζες. Είμαστε διασπαρμένοι παντού, εδώ όμως είναι το εθνικό μας κέντρο, τα σημερινά σύνορα του ελληνισμού, τα οποία και τα προστατεύουμε και τα υπηρετούμε» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινιάζοντας την Πέμπτη το βράδυ, με αφορμή την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την έκθεση «Ιστορίες Επιβίωσης: Πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες», στη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.
Αναφερόμενος στην ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε το έθνος μας «δικοτυλήδονο, στις δύο πλευρές του Αιγαίου», που «η μία από αυτές τις κοτυληδόνες ήρθε -όπως ήρθε- στην Ελλάδα και μας μπόλιασε. Ήρθε σαν μια άλλη Ελλάδα -τόνισε- η οποία ενσωματώθηκε και μας δυνάμωσε». Και εξήγησε ότι «αντιλαμβανόμενοι τη μικρασιατική Ελλάδα και τη μικρασιατική συνείδηση, αντιλαμβανόμεθα καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό».
Στα εγκαίνια βρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, η Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Βασίλειος Μπαγιώκος, βουλευτές, εκπρόσωποι των πολυάριθμων φορέων που συνεισέφεραν πολύτιμα εκθέματα και πλήθος κόσμου.
Και δύο άλλες εκθέσεις
Παράλληλα, εγκαινιάστηκαν δύο ακόμα εκθέσεις, οι οποίες πλαισιώνουν την κεντρική συνθέτοντας ένα συμπληρωματικό και συνδιαλεγόμενο εκθεσιακό σύνολο που αναπτύσσεται στον πρώτο όροφο του Καπνεργοστασίου:
Η έκθεση «Το 1922 στον Τύπο», η οποία επικεντρώνεται στην ανάδειξη της δημοσιογραφικής παραγωγής με επίκεντρο τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του ’22, όπως αποτυπώθηκαν στον Τύπο της εποχής, και η έκθεση με τίτλο «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση», με 44 πρωτότυπα έργα 27 καλλιτεχνών, οι περισσότεροι προσφυγικής καταγωγής, 2ης και 3ης γενιάς, που εκφράζουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το ’22.
Την εκδήλωση προλόγισαν ο Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βουλής Γιώργος Αγγελόπουλος και η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Μαρία Καμηλάκη. Ο κ. Αγγελόπουλος εξήρε το γεγονός ότι για πρώτη φορά για μια τέτοια εκδήλωση εργάστηκαν και συνεργάστηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι και οργανισμοί. Και επισήμανε ότι το αποτέλεσμα αυτού του τρίπτυχου των εκθέσεων ενισχύει περαιτέρω το άνοιγμα στο ευρύ κοινό του εμβληματικού κτηρίου του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, το οποίο από το 2000 ανήκει εξ ολοκλήρου στη Βουλή των Ελλήνων, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων πολιτιστικές, επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου. Η κα Καμηλάκη μίλησε για την ιστορία του κτηρίου του Καπνεργοστασίου, όπου στεγάζονται σήμερα τρία από τα πέντε τμήματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αναφέρθηκε σε στοιχεία των 300 και πλέον εμπράγματων και ψηφιακών εκθεμάτων και εξήρε τη συμβολή 45 δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και συλλεκτών για την υλοποίηση της Έκθεσης.
Related Posts
-
31 Οκτωβρίου 2024 -
30 Οκτωβρίου 2024 Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Σούρλα για το Μνημείο Πεσόντων
-
24 Οκτωβρίου 2024 Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση του Γιάννη Κονταξή
-
19 Οκτωβρίου 2024 Ξεκίνησαν με έκθεση φωτογραφίας τα «Καλπάκια 2024»
-
17 Οκτωβρίου 2024 Μία στέγη για το Μουσείο Ελληνικής Γελοιογραφίας
-
12 Οκτωβρίου 2024 Στη Βουλή οι απαντήσεις για τον δρόμο στον Γράμμο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος