Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 12:27
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2015
Ήπειρος

Αναμένοντας την πρωτοβουλία για τα γεφύρια

Off

Με θετική διάθεση υποδέχονται οι εκπρόσωποι των φορέων της αυτοδιοίκησης, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες την είδηση ότι το ΕΜΠ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πολυτεχνείο της Γένοβας πρόκειται να υλοποιήσουν μία ξεχωριστή πρωτοβουλία για τον έλεγχο της κατάστασης 17 πέτρινων γεφυριών στην Ηπείρου. 
Η κινητικότητα που υπάρχει βέβαια μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας τον Φεβρουάριο του 2015 είναι αξιοσημείωτη και παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, προκύπτει ως παράδειγμα με θετική διάθεση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί και να επιτευχθεί η αναστήλωση της Γέφυρας, αλλά και να γίνουν παρεμβάσεις σε άλλα γεφύρια, όπου χρειάζεται. Τα 17 γεφύρια πρόκειται να μπουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και όπως ανακοινώθηκε από την κα Βιντζηλαίου, καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και διευθύντρια του Τομέα Δομοστατικής, πρόκειται για γεφύρια που βρίσκονται στους ποταμούς Αώο και Άραχθο.
Τα 17 γεφύρια που περιλαμβάνονται στην πρόταση, είναι τα εξής: Άρτας, Πλάκας, Παπαστάθη, Καμπέρ Αγά, Τσίπιανης, Κόνιτσας, Ζέρμας ή Κάντσικου, Κλειδωνιάς, Μίσιου, Νούτσου ή Κοκκόρου, Πλακίδα ή Καλογερικό, Μύλου, Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, Πιτσώνη, Πετσιώνη, Καλουτά και Βωβούσας.
«Επιλέξαμε τα 17 σημαντικότερα γεφύρια της περιοχής με σκοπό να τεκμηριώσουμε την κατάστασή τους αλλά και τον τρόπο δομήσεώς τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους επιστήμονες» εξηγεί μιλώντας στο «Έθνος» η κα Ελλη Βιντζηλαίου, που πριν από δύο εβδομάδες είχε βρεθεί στα Ιωάννινα και την Κόνιτσα, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στο γεφύρι της Κόνιτσας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 17 υπό εξέταση γεφυριών.

Λείπουν
Από τη λίστα των 17 γεφυριών όμως απουσιάζουν και άλλα πέτρινα γεφύρια, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν στην οποία βρίσκονται πολλά από τα αρχικώς επιλεχθέντα. 
Ένα από αυτά είναι και το πέτρινο γεφύρι στον ποταμό Τύρια, μεταξύ Σενίκου και Αγ. Νικολάου, στη θέση «Χιλομόδι» που έπειτα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών και ειδικά του περσινού χειμώνα υπέστη σημαντική διάβρωση στο ένα από τα δύο του βάθρα. 
Η ανάγκη παρέμβασης στο γεφύρι είχε επισημανθεί στον αρχικό έλεγχο που διενεργήθηκε τον Μάρτιο από τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων με εντολή του υπ. Πολιτισμού, σε συνολικά 30 γεφύρια των Ιωαννίνων. 
Όμως, παρότι επισημάνθηκε η ανάγκη παρέμβασης γιατί διαφορετικά το γεφύρι θα κινδυνεύσει, τους καλοκαιρινούς μήνες,  δεν έγινε η παραμικρή κίνηση, γεγονός που αν μη τι άλλο, προκαλεί έντονο προβληματισμό και απορία στην τοπική κοινωνία, η οποία περιμένει να εκδηλωθεί και η αντίδραση του δήμου Δωδώνης, στα όρια του οποίου βρίσκεται το γεφύρι.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ