Την ευκαιρία να θέσουν στον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη που αναμένεται στα Ιωάννινα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, τα ανοιχτά ζητήματα του περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου, θα έχουν οι τοπικοί φορείς, έπειτα από τις ατέρμονες συζητήσεις των τελευταίων ημερών, τόσο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, όσο και με τους μελετητές του αναθεωρημένου σχεδίου.
Οι ενστάσεις, όπως ήδη δημοσιεύσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Ε» είναι πάρα πολλές, αρκετές εκ των οποίων εκφράστηκαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Τετάρτης. Τα δυσκολότερα όμως και προφανώς περισσότερο σημαντικά, με την έννοια πως αναφέρονται στις γενικές κατευθύνσεις του σχεδιασμού και όχι σε επιμέρους παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, προέκυψαν την επομένη, με τη συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων στην περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να αρθούν τα όποια εμπόδια και οι επισημάνσεις και προτάσεις των τοπικών φορέων, να συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο χωροταξικό.
Ως έναν απολογισμό θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι παρατηρήσεις έτυχαν της κατανόησης των υπηρεσιακών παραγόντων και της έστω και με δυσκολίες αποδοχής των μελετητών.
Το κομβικό σημείο όμως παραμένει η πολιτική βούληση του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει αυτή τη φορά με τρόπο που να μην δημιουργεί από μόνος του εμπόδια για το μέλλον, κάτι που έγινε στην περίπτωση του Ρυθμιστικού τα προηγούμενα χρόνια.
Έτσι, η παρουσία του κ. Τσιρώνη στα Ιωάννινα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του, δημιουργεί κάποιες ευνοϊκές προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί και η επιθυμητή πολιτική συνεργασία και βούληση, για την άρση αυτών των εμποδίων.
Σε πρακτικό επίπεδο, και αναφορικά με τις προβλέψεις της μελέτης, το σημείο τριβής είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν συμπεριλήφθηκαν οι βασικές διατάξεις του Ρυθμιστικού, έτσι όπως αυτό είχε ολοκληρωθεί, μέχρι να απομακρυνθεί η προοπτική θεσμοθέτησής του με νόμο του 2014.
Το Ρυθμιστικό όπως επισημάνθηκε στους μελετητές μπορεί να μην θεσμοθετήθηκε, είχε όμως ολοκληρωθεί και οι στρατηγικοί του στόχοι περνούν πλέον στο περιφερειακό χωροταξικό, ενώ οι κανονιστικές του διατάξεις περνούν στα τοπικά χωρικά σχέδια (πρώην ΓΠΣ).
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας η ιστορία του Ρυθμιστικού είναι μία τελειωμένη υπόθεση επί της ουσίας, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους δεν θεσμοθετήθηκε. Πλέον όμως υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι προβλέψεις του στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιφερειακού χωροταξικού.
«Είναι τραγικό και παράλογο εδώ και χρόνια να μην μπορούμε να σχεδιάσουμε στο λεκανοπέδιο», τόνισε ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει πως ο δήμος Ιωαννιτών θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τις προτάσεις του για να συζητηθεί στο δημ. συμβούλιο, και να φτάσουν οι οριστικές προτάσεις στο υπουργείο.
Όσον αφορά για τις ευθύνες των προηγούμενων ετών, ο κ. Μπέγκας «έδειξε» προς την κεντρική διοίκηση.
«Σε τοπικό επίπεδο έγινε μία σημαντική προσπάθεια πολλών ετών για να σχεδιάσουμε. Ποια κέντρα αποφάσεων αποφάσισαν να σταματήσουν αυτόν τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό δεν το γνωρίζουμε, ούτε τους λόγους που το έκαναν. Κανείς δεν κατάλαβε ποιος σταμάτησε τη διαδικασία για το Ρυθμιστικό στο παρά πέντε», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Ευθύνες και του δήμου
καταλογίζει το ΤΕΕ
Ωστόσο, μία διαφορετική άποψη σχετικά με τις ευθύνες των τοπικών παραγόντων εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Χρ. Παπαβρανούσης, αναφερόμενος όχι στο μακρινό παρελθόν της επικείμενης θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού, όσο στις ενέργειες που έγιναν από τις αρχές του έτους.
«Η κοινωνία μας είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ο δήμος Ιωαννιτών θα μπορούσε να πιέσει περισσότερο και ειδικά από τον Μάιο, όταν ως ΤΕΕ είπαμε, ότι ο δήμος είναι αυτός που θα πρέπει να μπει μπροστά γιατί στα όριά του βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου και έχει το μεγαλύτερο συμφέρον να θεσμοθετηθούν οι σχετικές διατάξεις. Ή δεν το κατάλαβαν ή θεώρησαν ίσως πως πρέπει να περιμένουν μία πιο καλή συγκυρία. Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Μπέγκα στην Επιτροπή Διαβούλευσης ήταν πολύ σωστή και πιστεύουμε, ότι ήταν μία καλή αρχή», τόνισε ο κ. Παπαβρανούσης.
Τα κενά της μελέτης
Μιλώντας τέλος, ειδικότερα για τη μελέτη ο κ. Παπαβρανούσης είπε πως υπάρχει η δυνατότητα να περιληφθούν οι βασικές και κρίσιμες για το λεκανοπέδιο προβλέψεις του Ρυθμιστικού, στον υπό αναθεώρηση περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό.
«Όταν η τοπική κοινωνία σύσσωμη ζητά την εφαρμογή των προβλέψεων αυτών, δε ζητά να γίνουν μετά από δύο χρόνια, αλλά άμεσα. Το περιφερειακό χωροταξικό θα είναι έτοιμο το 2017. Μέχρι τότε δηλαδή δε θα έχουμε Ρυθμιστικό;
Η αντιμετώπιση των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν εξηγήσιμη μεν, αλλά αυστηρά υπηρεσιακή και γραφειοκρατική και θεωρούμε, ότι έχουν χρέος να μεταφέρουν το κλίμα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στην πολιτική ηγεσία», τόνισε ο κ. Παπαβρανούσης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.655)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.202)
- Εκδηλώσεις(1.578)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.938)
Αρθρογραφία
Είσοδος