Συνθήκες πολέμου, σε περιόδους ειρήνης όμως, αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ναρκαλιευτές του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) που πραγματοποιούν ένα εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο έργο σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, «καθαρίζοντας» και παραδίδοντας ελεύθερη από κάθε κίνδυνο, δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι περιοχές άλλωστε στο Γράμμο και την Πίνδο αποτέλεσαν θέατρα των επιχειρήσεων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και στη συνέχεια του εμφυλίου με τα απομεινάρια να παραμένουν ακόμη και σήμερα παρόντα και ενεργά και το χειρότερο, να κοστίζουν ακόμη και στις μέρες μας σε ανθρώπινες ζωές.
Νάρκες, χειροβομβίδες, όλμοι, βλήματα και κάθε είδους πολεμικό υλικό, που μπορεί να σπείρει το θάνατο στον ανυποψίαστο περιπατητή στους ορεινούς όγκους, βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων του ΤΕΝΞ, που παρουσίασε χθες στα Ιωάννινα τον απολογισμό της δράσης του στην Ήπειρο για το 2015.
Το πιο ανησυχητικό είναι, ότι δεκάδες περιοχές στην Ήπειρο παραμένουν ενεργές ως ναρκοπέδια, που έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια, ενώ οι εκτιμήσεις των ναρκαλιευτών κάνουν λόγο για χιλιάδες θαμμένα πολεμικά υλικά, που μπορούν με το παραμικρό να εκραγούν.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο το 2015, σε 12 περιοχές που εκκαθαρίστηκαν σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, εντοπίστηκαν 131 πυρομαχικά, 40 βλήματα, 55 νάρκες, 14 χειροβομβίδες, 1 ρουκέτα και 21 λοιπά πυρομαχικά, σε ένα χώρο 178.300 τ.μ!
Ένας ακήρυχτος πόλεμος
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τον απολογισμό της δράσης στην περιοχή για το 2015 από τον διοικητή του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς Θωμά Δαούτη, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, αφού το σύνολο των ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί και καταστραφεί προσεγγίζει τις 10.000, κάτι που δείχνει, ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός αυτών που παραμένουν ακόμη στο έδαφος ή σε άλλα μέρη, όπως τοίχοι εγκαταλελειμμένων ή και κατοικήσιμων σπιτιών.
Τα τελευταία 60 χρόνια στην Ήπειρο έχουν εκκαθαριστεί
300 ύποπτες περιοχές ή παλιά ναρκοπέδια, τα οποία αντιστοιχούν σε 3,5 εκ. τ.μ., με τα ευρήματα να ξεπερνούν τις 9.500. Την ίδια στιγμή, έχουν χάσει τη ζωή τους, 57 άνθρωποι, εκ των οποίων 3 παιδιά κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 17. Τα θύματα όμως δεν εντοπίζονται μόνο μεταξύ των πολιτών, αλλά και μεταξύ των ναρκαλιευτών, 31 εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους στο καθήκον, ενώ άλλοι 17 έχουν τραυματιστεί.
Η συνεργασία
Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων, με την συμμετοχή της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, της διοίκησης του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, εκπροσώπων της περιφέρειας Ηπείρου, των δήμων της ΠΕ Ιωαννίνων, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της διεύθυνσης Δασών και των Δασαρχείων, εκπροσώπων των Κυνηγετικών Συλλόγων καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων.
Στη σύσκεψη, καθορίστηκαν οι χώροι στους οποίους το πολεμικό υλικό, εμποδίζει τις τοπικές δραστηριότητες ή την δασοπυρόσβεση.
Η εκκαθάριση αυτών των περιοχών, τέθηκε ως προτεραιότητα, προκειμένου να είναι ασφαλείς τόσο οι κάτοικοι όσο και οι Πυροσβέστες.
Ως «καλούς αγγέλους», χαρακτήρισε τους άνδρες του ΤΕΝΞ, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας Λεωνίδας Γκιόκας, ο οποίος στάθηκε στην επικινδυνότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών, σε ύποπτες περιοχές, επιβεβαιώνοντας ότι πολλοί πυροσβέστες, έχουν δει με τα μάτια τους να σκάνε δίπλα τους νάρκες και χειροβομβίδες, εν ώρα εργασίας.
Γεμάτη από κάθε είδους άσκαστα πυρομαχικά, είναι και η περιοχή του Αμαράντου και της Κόνιτσας ευρύτερα.
Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής Σπυρίδωνα Ζιακόπουλο, επείγει να εκκαθαριστούν περιοχές, όπου, περιπατητές, ορειβάτες, κυνηγοί κι επισκέπτες, πατούν το πόδι τους καθημερινά.
Ο απολογισμός
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν χθες στην εκδήλωση, η 131 ομάδα του ΤΕΝΞ που δραστηριοποιείται στο Νομό Ιωαννίνων, εκκαθάρισε από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα, 5 χώρους, που αντιστοιχούν σε 54.000 τ.μ., εκ των οποίων οι τέσσερις στο ύψωμα «Κλέφτης» Πουρνιάς Κόνιτσας και μία στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας, στην ίδια περιοχή.
Συνολικά, ανευρέθησαν επτά νάρκες, 32 βλήματα και επτά χειροβομβίδες.
Επίσης, στους Νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, η 231 ομάδα, εκκαθάρισε 6 χώρους, που αντιστοιχούν σε 50.900 τ.μ., ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέα έρευνα στο Σκέμπι Αγίων Πάντων Θεσπρωτία, μια περιοχή άνω των 79.000 τ.μ., με τις εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50%, μέχρι σήμερα.
Ένα μεγάλο μέρος, αφορούσε στην παραλία Μονολιθίου Μύτικα Πρέβεζας, η οποία εντάχθηκε μάλιστα εκτάκτως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας, γι’ αυτό και παραδόθηκε πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
Οι άνδρες του ΤΕΝΞ, εντόπισαν 42 αντιαρματικές νάρκες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα βλήμα.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα περιστατικά εξουδετέρωσης και καταστροφής εκρηκτικών μηχανημάτων/ μηχανισμών, τα οποία χρήζουν άμεσης εξουδετέρωσης, καθώς βρίσκονται μέσα ή κοντά σε πόλεις και απειλούν τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών.
Τέτοια, είχαμε μεταξύ άλλων στην Αετομηλίτσα, τα Κτίσματα και το Αβγό, με τις αποστολές να αγγίζουν συνολικά τις 12.
Το πολεμικό υλικό που ανευρέθηκε, αναφέρεται σε μία νάρκη, έξι χειροβομβίδες, επτά βλήματα, μία ρουκέτα, 20 φυσίγγια και μία μπάλα κανονιού.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.658)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.202)
- Εκδηλώσεις(1.578)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.938)
Αρθρογραφία
Είσοδος