Σε καλό δρόμο βρίσκεται η περιφέρεια της Ηπείρου ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, ξεκινώντας από πλεονεκτική θέση στην προοπτική ένταξης δράσεων και πρωτοβουλιών των φορέων της, ώστε να φτάσει πρώτη ή μεταξύ των πρώτων το 2030 στην επίτευξη των εθνικών στόχων, για ποσοστό 10% των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε ταφή.
Η υφιστάμενη κατάσταση, τα προβλήματα και οι αβλεψίες που υπάρχουν, αλλά και τα αναγκαία βήματα για την επόμενη περίοδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε η ΠΕΔ Ηπείρου με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) την Παρασκευή.
Προσκεκλημένοι και ομιλητές μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Ευάγγελος Καραμίντζιος και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Νικόλαος Χιωτάκης, που στις τοποθετήσεις τους, έπλεξαν το εγκώμιο της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο γενικότερα, για τα βήματα που έχουν συντελεστεί στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά παρουσίασαν και τα επόμενα βήματα και τους στόχους που θα πρέπει να πετύχει η χώρα, υλοποιώντας σχέδια διαχείρισης και πρωτοβουλίες, που θα υπηρετήσουν και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς, αλλά και την εθνική στρατηγική, στο πλαίσιο των κοινοτικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Ο κ. Χιωτάκης τόνισε, ότι για την Ήπειρο είναι εφικτός ο στόχος της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που οδηγείται για ταφή σε ΧΥΤΥ, σε 10% επί της συνολικής παραγόμενης ποσότητας, το 2030, ενώ το βασικό πλεονέκτημα της περιφέρειας είναι, ότι η δουλειά των προηγούμενων ετών, μπορεί να επενδυθεί, με το προβάδισμα που μπορεί να αποκτήσει κάθε πρόταση σε ανταγωνιστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Η δεύτερη παράμετρος είναι αυτή του «Πληρώνω όσο πετάω», που θα εφαρμοστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας σε τρία χρόνια και σε όλη τη χώρα μέχρι το 2030. «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, ότι όσο λιγότερα σκουπίδια παράγουμε, τόσο λιγότερα θα πληρώνουμε. Το τέλος ταφής ίσως να μην είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, αλλά είναι ένα αποτρεπτικό μέσο, για να παράξουμε λιγότερα απορρίμματα», ανέφερε, για να επιβεβαιώσει, ότι αναζητείται η καλύτερη δυνατή φόρμουλα ώστε το τέλος ταφής, να επιστραφεί στους δήμους, αναλογικά.
Στην αρχή της ημερίδας, ο Νίκος Ασλάνογλου από το Πανελλαδικό Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων παρουσίασε αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό από την υφιστάμενη κατάσταση με πολλούς μικρούς ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα, αν και υπήρξε η παραδοχή, πως στην Ήπειρο υπάρχει μία σαφώς βελτιωμένη κατάσταση.
Οι τοποθετήσεις
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε στην αρχή, ο βουλευτής Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης, που τόνισε, ότι έχουν γίνει πολλά βήματα στην Ήπειρο προς τη θετική κατεύθυνση στην ανακύκλωση, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης για να καλυφθούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί στόχοι μέχρι το 2030.
«Πολύ σημαντική παραμένει η ανάγκη προώθησης δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών και βασικών ομάδων – στόχων, όπως τα σχολεία και οι επιχειρήσεις, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων επιβράβευσης της ανακύκλωσης, καθώς επίσης και η ανάγκη προώθησης της οικιακής κομποστοποίησης. Πρόοδος πρέπει να υπάρξει και στο θέμα της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής και επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης αλλά και ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, στάθηκαν στην ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στη διαλογή στην πηγή.
Για μία θετική πορεία στην οποία όμως θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά έκαναν λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νικ. Καλαντζής αντίστοιχα.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε εισαγωγικά πως απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, με συντονισμό του ΦοΔΣΑ και κάθε είδους συνέργειες που μπορούν να προκύψουν, με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει εδώ και η ΚΕΔΕ.
Ο κ. Ντακαλέτσης υπογράμμισε πως ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα η οποία δεν δείχνει συντονισμό, αλλά λειτουργία με διαφορετικές ταχύτητες, ειδικά σε σχέση με το “Πληρώνω Όσο Πετάω” (ΠοΠ). Η πολιτική αυτή (ΠοΠ) πρέπει να ξεκινήσει μαζικά, αλλά και συντονισμένα. «Δήμοι και ΦοΔΣΑ θα πρέπει να υλοποιήσουν έργα με γνώμονα την οικονομία κλίμακας και κοινούς στόχους για όλη την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου,
Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει
ο Δ. Ιωαννιτών
Την είδηση της ημέρας στην εκδήλωση έδωσε ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για την ανακύκλωση στον Δ. Ιωαννιτών, Ευάγ. Πήχας, που χαρακτήρισε «λεηλασία» αυτό που γίνεται με τους μπλε κάδους στην πόλη, λέγοντας πως ενώ έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση για τις συλλεχθείσες ποσότητες, δεν υπάρχει καμία απάντηση. «Καταβάλλουμε μία τεράστια προσπάθεια ως Δ. Ιωαννιτών, για την ανακύκλωση, αλλά η Ανταποδοτική Ανακύκλωση δε δίνει στοιχεία. Ως εποπτεύων οργανισμός ο ΕΟΑΝ θα πρέπει να παρέμβει, όπως έχουμε ζητήσει, για να μη χρειαστεί να ζητήσουμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, που θα είναι το επόμενο βήμα», ανέφερε ο κ. Πήχας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
15 Νοεμβρίου 2024 -
9 Οκτωβρίου 2024 Παράταση στη σύμβαση για την αποκομιδή απορριμμάτων
-
25 Σεπτεμβρίου 2024 Συνθήκες αδράνειας στη διαχείριση των απορριμμάτων
-
7 Ιουνίου 2024 Επιχείρηση απομάκρυνσης ογκωδών μετά τα ρεπορτάζ
-
28 Μαΐου 2024 Διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις
-
14 Φεβρουαρίου 2024 Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του τέλους ταφής απορριμμάτων
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος