Να μην ξεχάσουμε τον ιό της γρίπης, ώστε να μη μας… θυμηθεί αυτός πρώτα και τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, χρειαστεί να μετρήσουμε και πάλι στη χώρα μας εκατόμβες θυμάτων.
Την επισήμανση – έκκληση αυτή, έκανε από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε την Πέμπτη, πραγματοποιώντας σειρά επισκέψεων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στα τοπικά μέσα για την μεταβατική περίοδο στην οποία βρίσκεται η κοινωνία, με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και ενόψει της αναμενόμενης έξαρσης της γρίπης.
Ο κ. Ζαούτης στάθηκε στην αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού αναγνωρίζοντας πως αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι πολίτες ξέχασαν ή άφησαν σε δεύτερη μοίρα τη γρίπη και αυτό θα πρέπει να σημάνει ένα καμπανάκι κινδύνου για όλους.
Ο συνδυασμός και η ταυτόχρονη παρουσία στην κοινότητα της γρίπης και του κορωνοϊού αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση για όλους τόνισε, ωστόσο στην πράξη θα φανεί πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία και η Πολιτεία να αντιμετωπίσει μία πιθανή έξαρση και των δύο εντός του χειμώνα.
Η πανδημία σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο, λέγοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση, ο ιός αυτός θα μας συνοδεύει στο εξής για πάντα.
«Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, αλλά έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, με μία σχετική ανοσία καθώς έχει εμβολιαστεί, έχουμε αντιικά φάρμακα και ο ιός με τη σημερινή του μορφή είναι πιο ελεγχόμενος. Κρούσματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι σκληροί δείκτες, που προς το παρόν δε μας ανησυχούν. Όπως όλοι οι ιοί του αναπνευστικού στο παρελθόν, έτσι και ο συγκεκριμένος θα παραμείνει.
Αυτό που πρέπει να δούμε εμείς, είναι αν θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός ή με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτός και πότε. Ακόμη, δεν έχουμε εικόνα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, όμως για όσους δεν έχουν κάνει την 4η δόση, συστήνουμε να την κάνουν το συντομότερο. Ταυτόχρονα όμως, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε τη γρίπη, την οποία ξεχάσαμε, ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Ζαούτης.
Το δίδαγμα της πανδημίας
Αναφορικά με το τι άφησε στην επιστημονική κοινότητα η πανδημία και η διαχείρισή της, ο κ. Ζαούτης τόνισε, ότι αυτό που πρέπει όλοι να κρατήσουν, είναι η ανάγκη της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Στην επιστημονική κοινότητα συζητούσαμε χρόνια για την πανδημία, όμως αυτό που είδαμε είναι, ότι χρειάζεται να έχουμε πάντα μεγαλύτερη ετοιμότητα. Οφείλουμε να επενδύσουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό που είδαμε, είναι, ότι χάθηκαν άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, επομένως, οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων για να αποφύγουμε παρόμοιες, δραματικές καταστάσεις», ανέφερε ο κ. πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Επίσκεψη στις ΚΟΜΥ
Ο κ. Ζαούτης επισκέφθηκε τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ στην πόλη, και στη συνέχεια συναντήθηκε με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.
Μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η μελλοντική χρήση – αξιοποίησης του mega εμβολιαστικού κέντρου στους Αμπελόκηπους, με τον κ. Ζαούτη, να τονίζει, ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις, όμως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
-
6 Ιανουαρίου 2023 Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού
-
3 Σεπτεμβρίου 2022 Εκ νέου σύσταση του ΕΟΔΥ για τον Ιό του Δυτικού Νείλου
-
19 Απριλίου 2022 Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων
-
14 Ιανουαρίου 2022 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ Διευκρινίσεις για τη λήξη της καραντίνας
-
8 Ιανουαρίου 2022 Δέκα συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την νόσο covid-19
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος