Από σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία της απόσταξης, από το αρχικό της στάδιο μέχρι την παραγωγή και διάθεση του τελικού προϊόντος, χαρακτηρίζεται η νέα αποστακτική περίοδος που ξεκινά και επίσημα στις 17 Οκτωβρίου και θα έχει διάρκεια δύο μηνών.
Η προσωρινή διοίκηση του υπό σύσταση «Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου» το απόγευμα της Τρίτης διοργάνωσε σε συνεργασία με το Τελωνείο Ιωαννίνων, μία ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη του, στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου του Δ. Ζίτσας, που γέμισε ασφυκτικά. Η μαζική συμμετοχή δεν επιβεβαιώνει απλώς το ενδιαφέρον της εκπροσώπησης μέσα από ένα Σύλλογο, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον δεκάδων αποσταγματοποιών και να ασχοληθούν περισσότερο ενεργά με την απόσταξη για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, αλλά ενδεχομένως και να το επιλέξουν ως μία παράμετρο μίας στροφής στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Όμως τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι και αυτό επιβεβαιώθηκε στην εκδήλωση, καθώς οι αλλαγές στη νομοθεσία είναι πάρα πολλές και πέρα από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, εκείνο που προβληματίζει έντονα είναι και η αύξηση της φορολογίας. Ο Γιάννης Παπαθανασίου από την προσωρινή διοικούσα του Συλλόγου στάθηκε στον κεντρικό στόχο της εκδήλωσης που είναι η ενημέρωση των αμβυκούχων αφενός, αλλά και στο διαχρονικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την προστασία του παραγόμενου προϊόντος και την προστασία του καταναλωτή.
Από το Τελωνείο Ιωαννίνων η κα Νάστου και ο κ. Λυκίδης αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στις αλλαγές της νομοθεσίας για την διαδικασία της απόσταξης, αλλά και στους ελέγχους που θα γίνονται σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
«Θέλουμε να διατηρήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της διήμερης απόσταξης, στην πράξη όμως φαίνεται δυστυχώς, ότι ακόμη και αυτό καταστρατηγείται, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο και φυσικά να μην έχουμε και ποιοτικό παραγόμενο προϊόν», ανέφερε η κα Νάστου.
Αλλαγές στη φορολογία
Αναλυτικά τις αλλαγές που ισχύουν από φέτος στη διαδικασία της απόσταξης και στον φόρο που προκύπτει για την τελική παραγόμενη ποσότητα παρουσίασε ο Πέτρος Λυκίδης. Ο φόρος έχει οριστεί στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, κάτι που σημαίνει, ότι για ένα λίτρο, ο φόρος θα φτάνει τα 3,70 ευρώ.
Επίσης, δεν υπάρχουν πλέον «παραγωγοί τσίπουρου», ούτε η ονομασία τσίπουρο στο προϊόν, αλλά υπάρχει μόνο το προϊόν της απόσταξης διήμερου αποσταγματοποιού.
Δεν αναφέρονται πλέον γράδα, αλλά αλκοολικοί βαθμοί, οι οποίοι και δηλώνονται μαζί με την ποσότητα του τελικού προϊόντος.
Η μέγιστη ποσότητα παραγωγής 120 κιλών για προσωπική – οικογενειακή χρήση και κατανάλωση, μετατρέπεται σε δυνατότητα παραγωγής μέχρι 51 κιλά άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
Η μέγιστη ποσότητα στέμφυλων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος είναι 5.500 κιλά, ενώ η αντίστοιχη για οινοποιήσιμο σταφύλι είναι 5.000 κιλά.
Τέλος, η νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση και άλλου καύσιμου (υγραέριο) για την διαδικασία της απόσταξης και όχι μόνο το ξύλο.
Παρεμβάσεις και ενστάσεις
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος σε μία σύντομη παρέμβαση τόνισε, ότι προφανώς το προϊόν θα πρέπει να προστατευτεί και αντίστοιχα η ποιότητά του, από την άλλη όμως επισήμανε, πως η Πολιτεία δεν έχει προφανώς αντιληφθεί ότι όλος αυτός ο κόσμος που ασχολείται με την απόσταξη ειδικά σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή, το κάνει και για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Για τον «θάνατο του μικρού αμβυκούχου» έκανε λόγο ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γ. Στέφος, αναφερόμενος στις διαδικασίες, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημ. συμβούλιο Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος στάθηκαν στη μαζική συμμετοχή πολιτών, που είναι απόδειξη του ενδιαφέροντος και της ανάγκης ώστε η Πολιτεία να διευκολύνει και να μην δυσκολεύει τις διαδικασίες.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος